Μετά από χρόνια ανεπιτυχούς αναμέτρησης με την οικονομικά πανίσχυρη Γερμανία, η Γαλλία του Εμανουέλ Μακρόν μπορεί επιτέλους να υπερηφανεύεται. Η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης φαίνεται ότι αρχίζει να ξεπερνά τη γείτονά της με εντυπωσιακά αποτελέσματα.
Αυτό φαίνεται, σύμφωνα με το Βlοomberg, να οφείλεται στην πολιτική μείωσης των φόρων αλλά και σε μικρότερη εξάρτηση από τις εξαγωγές. Αντικατοπτρίζει, επίσης, τα πρόωρα οφέλη από τις μεταρρυθμίσεις του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν που αποσκοπούν στη μακροπρόθεσμη ανάπτυξη.
Επιπλέον, είναι απόδειξη ότι επίκειται συνέχεια μετά τις ισχυρές επιχειρηματικές επενδύσεις που απολαμβάνει πλέον η Γαλλία λόγω των περικοπών στους εταιρικούς φόρους του Μακρόν, αλλά και την αύξηση της απασχόλησης μετά τις αλλαγές στον εργατικό νόμο. Ο ρυθμός δημιουργίας θέσεων εργασίας είναι τόσο γρήγορος που ο επικεφαλής οικονομολόγος της Τράπεζας της Γαλλίας, Olivier Garnier, τον περιγράφει ως «αξιοσημείωτο». «Σε ό,τι αφορά τις οικονομικές πολιτικές, συγχαίρουμε τη Γαλλία», δήλωσε ο Florian Hense της Berenberg. «Είτε πρόκειται για τη Γερμανία στις αρχές της δεκαετίας του 2000, είτε για τη Γαλλία, η αγορά εργασίας αποτελεί “κλειδί” σε όλα τα επίπεδα της οικονομίας», ανέφερε.
Η αφύπνιση της γαλλικής οικονομίας, την ώρα που η Γερμανία διολισθαίνει προς την ύφεση, θα μπορούσε να έχει ευρύτερες πολιτικές συνέπειες για την Ευρώπη, παρέχοντας στον Μακρόν πολιτικό κεφάλαιο για να προωθήσει την ατζέντα του. Αυτό περιλαμβάνει μια πιο ενεργή βιομηχανική πολιτική και το «κτίσιμο» μιας οικονομίας που θα ανταγωνισθεί τις ΗΠΑ και την Κίνα.
Ο Γάλλος ηγέτης έχει ήδη στο ενεργητικό του μια επιτυχία σε σχέση με τη συμφωνία για τον προϋπολογισμό της ζώνης του ευρώ, αν και πολύ μικρότερη από τις αρχικές του φιλοδοξίες. Αλλά το Παρίσι χαίρει πια τόσης εμπιστοσύνης, που οι Γάλλοι αξιωματούχοι δεν φοβούνται πλέον να νουθετούν τη Γερμανία σχετικά με την εθνική δημοσιονομική πολιτική της.
Το τρίτο τρίμηνο, η οικονομία παρουσίασε βελτίωση κατά 0,3%, με την εγχώρια ζήτηση να αποτελεί βασικό παράγοντα. Η Γαλλία προσελκύει ένα αυξανόμενο μερίδιο των ξένων επενδύσεων και οι υφιστάμενες επιχειρήσεις διατηρούν επίσης τις δαπάνες τους, καθώς είναι λιγότερο εκτεθειμένες από ό, τι οι Γερμανοί στο παγκόσμιο εμπόριο.
Ο επικεφαλής οικονομολόγος Gilles Moec λέει, στην Axa, ότι η υπερβολικά χαλαρή νομισματική πολιτική της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας μπορεί επίσης να συμβάλει στη σχετική ισχύ των γαλλικών επενδύσεων, η οποία χρηματοδοτείται κυρίως από δανεισμό, σε αντίθεση με τη Γερμανία. Σε μια εποχή με χαμηλά επιτόκια, είναι μια στρατηγική που θα μπορούσε επίσης να αποδώσει μακροπρόθεσμα. «Εκτός από την κυκλική στήριξη, η ανθεκτικότητα στις επενδύσεις συμβάλλει επίσης σε αξιοπρεπείς προοπτικές για δυνητική ανάπτυξη», ανέφερε.
Βέβαια, ακόμη και αν η Γαλλία διανύσει μια πιο φωτεινή περίοδο στην οικονομία της, εξακολουθεί να έχει δρόμο για να μπορέσει πραγματικά να ξεπεράσει τη Γερμανία. Ένας τεράστιος και δαπανηρός δημόσιος τομέας θέτει εμπόδια στη γαλλική ανθεκτικότητα, με την κυβέρνηση να δαπανά το 56% της ετήσιας οικονομικής παραγωγής σε σύγκριση με το 45% στη Γερμανία.
Ως αποτέλεσμα, το δημόσιο χρέος της Γαλλίας κινείται κοντά στο 100% του ΑΕΠ. Επίσης, τα ποσοστά της ανεργίας μπορεί να μειώνονται, αλλά είναι ακόμα πάνω από διπλάσια αυτών της Γερμανία. Η γαλλική κυβέρνηση επισημαίνει την ποιότητα των θέσεων εργασίας ως σημάδι των μεταρρυθμίσεων.
Το μερίδιο των νέων θέσεων εργασίας με σταθερές, μόνιμες συμβάσεις αυξάνεται από τότε που ο Μακρόν άλλαξε τους νόμους που οι αποθάρρυναν τις εταιρείες σε προσλήψεις. Η κυβέρνηση τροφοδοτεί επίσης ένα ευνοϊκότερο περιβάλλον για τις επιχειρήσεις, καθώς κόβει τους φόρους περιουσίας και τον εταιρικό φόρο. Οι επενδύσεις αυξάνονται και ο αριθμός των νεοϊδρυθεισών εταιρειών έχει αυξηθεί σε επίπεδα ρεκόρ από την εκλογή του Μακρόν.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου