Επιμέλεια: Μαρκόπουλος Χ. Θωμάς
«Όσο στο ελληνικό πανεπιστήμιο υπάρχει διείσδυση κάθε είδους εγκληματικής ενέργειας η αστυνομία έχει λόγο», τόνισε μιλώντας σήμερα στη Θεσσαλονίκη η Αννα Διαμαντοπούλου.
H αστυνομία «έχει λόγο» όταν εμφανίζονται φαινόμενα εγκληματικότητας στα πανεπιστήμια, αλλά για τη συνολική αντιμετώπιση του προβλήματος απαιτείται μια ουσιαστική «μεταρρύθμιση» του μοντέλου διοίκησης τους, τόνισε η πρόεδρος του think tank «Δίκτυο για τη Μεταρρύθμιση στην Ελλάδα και στην Ευρώπη», πρώην υπουργός και πρώην Ευρωπαία επίτροπος, μιλώντας στο Thessaloniki Summit 2019, Άννα Διαμαντοπούλου, το όνομα της οποίας «έπαιζε» και για Πρόεδρος της Δημοκρατίας.
«Όσο στο ελληνικό πανεπιστήμιο υπάρχει διείσδυση κάθε είδους εγκληματικής ενέργειας, η αστυνομία έχει λόγο», είπε η κ. Διαμαντοπούλου και πρόσθεσε: «Η αστυνομία δεν είναι φασιστικός οργανισμός, είναι μέρος του δημοκρατικού κράτους. Το θέμα είναι ότι το πρόβλημα θα λυθεί, εδώ που είμαστε ήδη, και με την αστυνομία, αλλά όχι από την αστυνομία. Το πρόβλημα στα πανεπιστήμια πρέπει να λυθεί από μια πολύ ουσιαστική μεταρρύθμιση του μοντέλου διοίκησης του πανεπιστημίου […] Το σημαντικό είναι η αλλαγή στον τρόπο διοίκησης στο πανεπιστήμιο και η κυβέρνηση πρέπει να προχωρήσει σε μεταρρύθμιση».
Η κ. Διαμαντοπούλου αναφέρθηκε στις αλλαγές που φέρνει η 4η Βιομηχανική Επανάσταση σε όλο τον κόσμο και στις προκλήσεις της, που έχουν να κάνουν με τη αλληλεπίδραση ανθρώπων και μηχανών σε όλους τους τομείς της παραγωγής και της εκπαίδευσης και επισήμανε ότι ο μόνος τρόπος για να πρωταγωνιστήσει στο σύγχρονο κόσμο μια χώρα, όπως η Ελλάδα, και να φέρει ανάπτυξη, είναι να προλάβει τις εξελίξεις στην ψηφιακή εποχή.
«Θα θυμίσω ότι τον Μάρτιο του 2015, με απόφαση της τότε κυβέρνησης, σταμάτησε και καταργήθηκε το ψηφιακό σχολείο, με την εξήγηση ότι ανάμεσα στον μαθητή και στον πίνακα, δεν πρέπει να μεσολαβούν μηχανήματα», τόνισε η κ. Διαμαντοπούλου, επικαλούμενη σχετική αρθρογραφία του τότε υπουργού Παιδείας κ. Μπαλτά και πρόσθεσε: «Κάθε χρόνο, η Ε.Ε. παρουσιάζει τους δείκτες ψηφιακής εξέλιξης μιας χώρας. Στο συνολικό δείκτη, η Ελλάδα είναι 27η από τις 28 χώρες».
Η πρώην υπουργός ανέφερε, επίσης, ότι δεν αρκεί μόνο η πολιτική και τα κόμματα για να προληφθούν οι εξελίξεις και να αξιοποιηθούν οι ευκαιρίες, αλλά χρειάζεται και η ενεργοποίηση πολλών φορέων ταυτόχρονα, επιστημονικών και κοινωνικών.
Τόνισε, ακόμη, ότι, σύμφωνα με έρευνα της Mackenzie, οι μεταβολές είναι «διακόσιες φορές πιο γρήγορες» από εκείνες της 3ης Βιομηχανικής Επανάστασης. Συγκεκριμένα, έφερε ως παραδείγματα τα επιτεύγματα της βιοτεχνολογίας στην πρωτογενή παραγωγή, τις ψηφιακές πλατφόρμες που φέρνουν αλλαγές στις υπηρεσίες και στην εργασία, τις ψηφιακές εφαρμογές που απειλούν παραδοσιακές θέσεις εργασίας, ενώ δημιουργούν άλλες, σε τομείς όπως οι τράπεζες, η ναυτιλία κ.ά.
«Όλες οι εξελίξεις έχουνε προκλήσεις και απειλές. Επειδή έχουμε πάντα προκλήσεις και απειλές πρέπει να προετοιμαζόμαστε. Όταν δεν προετοιμάζεσαι, ούτε για τις προκλήσεις ούτε για τις απειλές, είσαι ο ηττημένος του συστήματος», είπε η κ. Διαμαντοπούλου και συνέχισε: «Αυτά που συζητούσαμε χθες, ίσως, να είναι σήμερα πραγματικότητα».
Τέλος, η πρώην υπουργός επισήμανε ότι γειτονικές από την Ελλάδα χώρες έχουν χαμηλότερη φορολογία και άρα η χώρα μας πρέπει να επιδιώξει ανάπτυξη με άλλα χαρακτηριστικά, βασισμένη στα συγκριτικά πλεονεκτήματα που διαθέτει η χώρα και τόνισε ότι αυτά θα είναι εκείνα που θα δώσουν κίνητρο για επενδύσεις και στη Θεσσαλονίκη και στην ευρύτερη περιοχή.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου