Παρασκευή 6 Δεκεμβρίου 2019

Έντεκα χρόνια μετά



ΠΗΓΗ: neolaia.gr

Έντεκα χρόνια πριν, στη γωνία Τζαβέλλα και Μεσολογγίου, ο 15χρονος Αλέξανδρος Γρηγορόπουλος δολοφονήθηκε εν ψυχρώ από σφαίρα αστυνομικού και η Αθήνα καίγεται ως τις 19 Δεκεμβρίου 2008

«Δεν είναι και λίγες οι δολοφονίες νέων ανθρώπων που προκάλεσαν έντονα συγκρουσιακά γεγονότα. Το να μετατραπεί, όμως, μια δολοφονία σε σημαντικό σταθμό για μια γενιά που από το 2006 βρίσκεται συνεχώς στους δρόμους χρειάζεται να συναντηθούν πολλοί παράγοντες.

Οι εξεγέρσεις δεν προκύπτουν επειδή απλώς «τα πράγματα είναι άσχημα», επειδή η κρατική καταστολή ξεπέρασε κάποιο όριο, ή επειδή ούτως ή άλλως ριζοσπαστικές μειοψηφίες απεργάζονται εξεγέρσεις. Όλα αυτά μπορεί να υπάρχουν και οι εξεγέρσεις να λείπουν.

Γιατί, λοιπόν, τα συγκρουσιακά γεγονότα πήραν τον χαρακτήρα εξέγερσης; Γιατί η εξέγερση είχε τέτοια έκταση και ένταση; Γιατί την εξέγερση ακολούθησε ύφεση ύστερα από δύο εβδομάδες; Πόση έκταση είχε πραγματικά η βία και πώς ερμηνεύεται; Τι άφησε ο Δεκέμβρης; Ήταν τελικά ή δεν ήταν εξέγερση;

Η ιστορία αρχίζει κάπως έτσι: «Ένας μαθητής δολοφονήθηκε από αστυνομικό στα Εξάρχεια χωρίς σημαντικό λόγο μπροστά σε μάρτυρες σε μια περίοδο που η νομιμοποίηση της κυβέρνησης είχε τρωθεί. Εάν έλειπε έστω και μια λέξη από την παραπάνω πρόταση ίσως σήμερα να μην…». Βλέπετε, δεν είναι αστυνομικό μυθιστόρημα. Στην επιστήμη κινούμαστε αντίθετα: αν και ξέρουμε από την αρχή τον δολοφόνο, μας ενδιαφέρει να μάθουμε όλα τ’ άλλα.»

Το βράδυ της 6ης Δεκεμβρίου του 2008, κοντά στις 21:00 μμ, στη συμβολή των οδών Τζαβέλλα και Μεσολογγίου, ο νεαρός τότε Αλέξανδρος Γρηγορόπουλος έπεσε νεκρός μετά από πυροβολισμό του ειδικού φρουρού της Ελληνικής Αστυνομίας, Επαμεινώνδα Κορκονέα, ο οποίος συνοδευόταν από τον συνάδελφο του, Βασίλη Σαραλιώτη.

Ο θάνατος του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου ήταν ακαριαίος και δυστυχώς κατέδειξε, με τον πιο ακραίο τρόπο, τον εγκληματικό χαρακτήρα που μπορεί να πάρει η αστυνομία.

Όπως αναφέρθηκε στην ιατροδικαστική εξέταση, η σφαίρα διαπέρασε την καρδιά του 15χρονου μαθητή και καρφώθηκε στον 10ο θωρακικό του σπόνδυλο.

Στο σκεπτικό της ετυμηγορίας του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου Άμφισσας, το οποίο κήρυξε ένοχο ανθρωποκτονίας από πρόθεση, με άμεσο δόλο, τον δράστη του εγκλήματος Επαμεινώνδα Κορκονέα, χωρίς κανένα ελαφρυντικό, αναφέρεται ότι ο αστυνομικός σκόπευσε ευθεία και πυροβόλησε όχι μία, αλλά δύο επαναληπτικές βολές.

Στο ίδιο κείμενο αναφέρεται ότι ο ειδικός φρουρός προέβη σε αυτή την πράξη χωρίς να έχει προκληθεί με οποιονδήποτε τρόπο.

Επιπλέον, σύμφωνα με μαρτυρίες από αυτόπτεις μάρτυρες, όπως αυτές μεταδόθηκαν από τα μέσα ενημέρωσης, η αντιπαράθεση περιορίστηκε σε έντονο φραστικό επεισόδιο μεταξύ των δύο αστυνομικών με μία ομάδα 4-5 ατόμων και είχε ως αποτέλεσμα να πυροβολήσει ο Κορκονέας σε ευθεία βολή το πλήθος και να πετύχει τον νεαρό μαθητή στον θώρακα.

Σύμφωνα με τους ισχυρισμούς του πρώην ειδικού φρουρού, Επ. Κορκονέα, το περιστατικό συνέβη έπειτα από επίθεση, την οποία δέχθηκαν ο ίδιος και ο συνάδελφός του, Β. Σαραλιώτης, από παρέα 30 κουκουλοφόρων, οι οποίοι ανήκαν κατά πάσα πιθανότητα στον αντιεξουσιαστικό χώρο και είχε ως αποτέλεσμα να πυροβολήσει τρεις φορές, δύο στον αέρα και μια στο έδαφος.

Σύμφωνα με τους ισχυρισμούς του Κορκονέα, η τελευταία των βολών, «εξοστρακίστηκε» στο έδαφος και χτύπησε τον νεαρό Αλέξανδρο Γρηγορόπουλο στο στήθος.

Κατά τη διάρκεια της δίκης, ο Επαμεινώνδας Κορκονέας κρίθηκε ένοχος για ανθρωποκτονία με άμεσο δόλο του 15χρονου τότε Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου.

Έντεκα χρόνια μετά το τραγικό συμβάν που στοίχισε τη ζωή του αδικοχαμένου Αλέξη Γρηγορόπουλου, το Μικτό Ορκωτό Εφετείο της Λαμίας, έκανε δεκτό το ελαφρυντικό του πρότερου σύννομου βίου που προβλέπεται στον νέο Ποινικό Κώδικα, με αποτέλεσμα οι ποινές πλέον να διαμορφώνονται με βάση τον νέο νόμο, ο οποίος δεν επιβάλλει ποινή πάνω από 15 έτη.

Αυτό είχε ως συνέπεια, την Τρίτη 30 Ιουλίου 2019, ο Επαμεινώνδας Κορκονέας να περάσει το κατώφλι των φυλακών Δομοκού, όπου επιβιβάστηκε σε αυτοκίνητο και έφυγε για να συναντήσει τα τρία του παιδιά και την σύζυγο του.

Η «χαλαρή» ποινή που επιβλήθηκε στον Κορκονέα και το «σπάσιμο» των ισόβιων έχει δικαίως προκαλέσει πολλαπλές αντιδράσεις, αλλά και συζητήσεις, αφού αδυνατούμε να καταλάβουμε πώς ένας δολοφόνος, που σκότωσε ένα παιδί, βρίσκεται έντεκα χρόνια μετά εκτός φυλακής. Από την άλλη, ωστόσο, οι νομικοί κύκλοι υποστηρίζουν ότι η απόφαση στηρίζεται στον Ποινικό Κώδικα και πως δεν τίθεται ζήτημα θεσμικής εκτροπής.

Το βράδυ της 6ης Δεκεμβρίου 2008, ο νεαρός τότε Αλέξανδρος Γρηγορόπουλος πέφτει νεκρός από τον πυροβολισμό του Επαμεινώνδα Κορκονέα

Ο Νίκος Ρωμανός, κολλητός του Αλέξη Γρηγορόπουλου και συμμαθητής του στη Σχολή Μωραϊτη, έγραψε ένα κείμενο («Καμία ειρήνη χωρίς δικαιοσύνη…») σχετικά με τη δικαστική απόφαση για αποφυλάκιση του πρώην ειδικού φρουρού Επαμεινώνδα Κορκονέα, ο οποίος τραυμάτισε θανάσιμα τον φίλο του τον Δεκέμβρη του 2008.

Ακολουθεί το βίντεο από το «Ρεπορτάζ Χωρίς Σύνορα» με το αποκαλυπτικό ντοκιμαντέρ του Στέλιου Κούλογλου, «Το χρονικό μιας προαναγγελθείσας δολοφονίας» για τα γεγονότα της 6ης Δεκεμβρίου 2008, το οποίο και περιλαμβάνει: Τον στρατιωτικό Νόμο που συζητήθηκε ως λύση στις κυβερνητικές συσκέψεις, τις προσπάθειες συγκάλυψης της στυγερής δολοφονίας του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, τις εξελίξεις στη δίκη που κατέληξε στην τιμωρία των φυσικών αυτουργών και τα σοβαρά ερωτηματικά που υπάρχουν για τα κίνητρα των τελευταίων.

Το πρωί του Σαββάτου 6 Δεκεμβρίου 2008, σε ένα συμπόσιο ψυχοθεραπευτών για τα προβλήματα της νεολαίας στο κέντρο της Αθήνας το μήνυμα ήταν σαφές: Η κοινωνικοπολιτική πίεση που ασκείται στους νέους ανθρώπους ήταν αναπόφευκτο πως, κάποια στιγμή, θα ξέσπαγε με απρόβλεπτες συνέπειες.

Λίγες ώρες αργότερα, ο 15χρονος Αλέξης Γρηγορόπουλος έπεσε νεκρός στην περιοχή των Εξαρχείων από τις σφαίρες του αστυνομικού Επαμεινώνδα Κορκονέα, πυροδοτώντας ένα κίνημα εξέγερσης και σχεδόν πρωτόγνωρες κοινωνικές αντιδράσεις ταυτόχρονα σε ολόκληρη τη χώρα.

Η είδηση της δολοφονίας του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου μεταδόθηκε με ιλιγγιώδη ταχύτητα μέσω κινητών και διαδικτύου, ενώ λίγο αργότερα, πολύς κόσμος αρχίζει να συρρέει στα Εξάρχεια.

Το σκηνικό μάς είναι, λίγο ή πολύ, γνωστό: Δεκάδες νέοι και νέες στους δρόμους, πορείες διαμαρτυρίας, καταλήψεις, οδοφράγματα, φωτιές σε κάδους απορριμμάτων, διμοιρίες των ΜΑΤ να φθάνουν στην περιοχή και να επικρατεί ένα κλίμα ανάμεσα σε πανικό και εξέγερση.

Η δολοφονία του 15χρονου μαθητή το βράδυ του Σαββάτου της 6ης Δεκεμβρίου 2008 στο κέντρο της Αθήνας, προκάλεσε αντιδράσεις από νέους -και όχι μόνο- πολίτες σε όλες τις μεγάλες ελληνικές πόλεις, όπως την Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη, τον Πειραιά, την Πάτρα, το Ηράκλειο, τη Λάρισα, τα Ιωάννινα, τα Χανιά, την Κομοτηνή, τον Βόλο, τη Ρόδο, τη Μυτιλήνη, την Κέρκυρα και το Αγρίνιο, ενώ έντεκα χρόνια μετά, η οργή και το αίσθημα αδικίας δεν έχουν κοπάσει…

Το ξέσπασμα του Δεκέμβρη του 2008 σηματοδότησε τη δικαίως οργισμένη απάντηση μιας ολόκληρης γενιάς απέναντι στο σύστημα κρατικής καταστολής και εγκληματικής βίας. Αν, επομένως, ο όρος «εξέγερση» ταιριάζει στον χαρακτήρα του Δεκέμβρη του 2008, τότε μιλάμε για μια εξέγερση με κίνητρο την ελπίδα και το δικαίωμα στη ζωή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου