Δευτέρα 10 Φεβρουαρίου 2020

Όλγα Κεφαλογιάννη: Η ΝΔ είναι πάντα καραμανλική

Όλγα Κεφαλογιάννη στο CNN Greece: Η ΝΔ είναι πάντα καραμανλική

Σε συνέντευξή της στο CNN Greece, η Όλγα Κεφαλογιάννη είπε ότι στους 8 μήνες διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας έχει εμπεδωθεί η αίσθηση στην κοινωνία ότι έκλεισε ο κύκλος της κρίσης. Χαρακτήρισε δε μεγάλη πρόκληση και στοίχημα για την κυβέρνηση την αντιμετώπιση της φτώχειας. 

Ωστόσο, εμμέσως πλην σαφώς, υποστήριξε ότι δεν γίνονται αρκετά για την υποστήριξη της ελληνικής επιχείρησης.  «Μέχρι στιγμής δεν έχουμε δει ολοκληρωμένες πολιτικές στήριξης της εγχώριας επιχειρηματικότητας», υπογράμμισε.

Η βουλευτής Α' Αθήνας και πρώτη σε σταυρούς στις πρόσφατες εκλογές, κράτησε αποστάσεις από τους χειρισμούς της Λίνας Μενδώνη στο ζήτημα των πνευματικών δικαιωμάτων. Χαρακτήρισε πολύ σημαντικό επίσης ότι πήρε άδεια η ΕΔΕΜ, ο συλλογικός οργανισμός διαχείρισης πνευματικών δικαιωμάτων των δημιουργών.

Στέλνοντας ένα καθαρό πολιτικό μήνυμα με πολλαπλούς αποδέκτες, η κυρία Κεφαλογιάννη τόνισε ότι η Νέα Δημοκρατία είναι πάντα καραμανλική. «Είμαι παραταξιακή. Ανήκω στη μεγάλη φιλελεύθερη παράταξη της Νέας Δημοκρατίας. Ο ιδρυτής της Κωνσταντίνος Καραμανλής έχει μιλήσει εδώ και 46 χρόνια για τον κοινωνικό φιλελευθερισμό. Το μήνυμα του είναι πάντα επίκαιρο», είπε χαρακτηριστικά.

Οχτώ μήνες μετά την εκλογική νίκη της Νέας Δημοκρατίας και άρχισαν να εκδηλώνονται τα πρώτα σημάδια φθοράς και μάλιστα σε προνομιακά θέματα για την κυβέρνηση, όπως το προσφυγικό, η παιδεία και η ασφάλεια. Τι φταίει κατά τη γνώμη σας;

Εγώ θα έλεγα ότι μέσα σε αυτούς του 8 μήνες άλλαξε το κλίμα στην οικονομία και την κοινωνία. Είναι γενικευμένη η αίσθηση ότι ο δεκαετής κύκλος της κρίσης έκλεισε. Προφανώς οι κυβερνήσεις ενίοτε πρέπει να κάνουν και διορθώσεις, ειδικά όταν αντιμετωπίσουν μεγάλα προβλήματα, πολλά τα οποία έρχονται από το παρελθόν. Καλό είναι να αντιλαμβανόμαστε ότι μαζί με τα θετικά της κυβέρνησης υπάρχουν και οι δυσκολίες τις οποίες πρέπει να αντιμετωπίσουμε. Η επανασύσταση του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα λάθους που διορθώθηκε γρήγορα. Ήταν πράξη πολιτικής γενναιότητας του πρωθυπουργού.

Μπορούμε όμως να λέμε ότι έχουμε επιστρέψει στην κανονικότητα όταν έχουμε περιστατικά όπως αυτό της λιποθυμίας του κοριτσιού από την πείνα;

Είναι λυπηρό να αξιοποιούνται αυτά για μικροκομματικές σκοπιμότητες. Στο παρελθόν ο ΣΥΡΙΖΑ ως αντιπολίτευση είχε «παίξει» πολιτικά με ανάλογα περιστατικά. Όταν όμως έγινε κυβέρνηση, είδαμε να συμβαίνουν δυστυχώς ίδια περιστατικά. Θεωρώ λοιπόν σοβαρό λάθος την πολιτική εκμετάλλευσή τους. Με την φτώχεια δεν παίζουμε και δεν σπεκουλάρουμε. Προφανώς υπάρχει ακόμα στην Ελλάδα μεγάλη ανέχεια. Οι πληγές που άφησε η δεκαετή κρίση δεν έχουν ακόμα κλείσει. Η επούλωσή τους είναι η μεγάλη πρόκληση και στοίχημα για αυτήν την κυβέρνηση.

Η κυβέρνηση τα «δίνει όλα» για να φέρει ξένες επενδύσεις. Αρκεί αυτό για να δούμε μια στιβαρή ανάκαμψη;

Όλες οι χώρες θέλουν να προσελκύσουν ξένες επενδύσεις. Είναι φυσιολογικό αυτό που κάνει η κυβέρνηση. Από εκεί και πέρα όμως πρέπει να στηρίξουμε και τον Έλληνα επιχειρηματία. Είναι εκείνος που στάθηκε όρθιος στη δεκαετία της κρίσης, παρά τις πολύ μεγάλες δυσκολίες. Είναι αυτός που θα μείνει εδώ, θα συνεχίσει να επενδύει εδώ και να προσλαμβάνει κόσμο. Οι ελληνικές επιχειρήσεις συνιστούν τη ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας. Υπάρχει πολύ μεγάλο περιθώριο για να αξιοποιηθούν οι δυνατότητες στήριξης του Έλληνα επιχειρηματία.

Δηλαδή τι θα μπορούσε να γίνει;

Μέχρι στιγμής δεν έχουμε δει ολοκληρωμένες πολιτικές στήριξης της εγχώριας επιχειρηματικότητας. Υπάρχουν πολλά που μπορούν να γίνουν με τη φορολογία, το μη μισθολογικό κόστος, τη γραφειοκρατία, την πρόσβαση στα δίκτυα, την προβολή των ελληνικών προϊόντων.

Πάμε τώρα σε ένα θέμα για το οποίο είχατε κάνει ερώτηση στη Βουλή. Τελικά η κυρία Μενδώνη έδωσε άδεια λειτουργία στην ΕΔΕΜ, την εταιρία πνευματικών δικαιωμάτων που έφτιαξαν οι ίδιοι οι δημιουργοί. Γιατί έπρεπε να υπάρξει τόσο μεγάλη καθυστέρηση για ένα αυτονόητο ζήτημα;

Έχω παρακολουθήσει στενά το θέμα των πνευματικών δικαιωμάτων ως υπεύθυνη Πολιτισμού όταν ήμασταν στην αντιπολίτευση. Ήμουν μάλιστα εισηγήτρια όταν το 2017 ήρθε στη Βουλή το νομοσχέδιο για την ενσωμάτωση της κοινοτικής οδηγίας. Τα πολλά λάθη έγιναν επί ΣΥΡΙΖΑ. Τότε δεν επελέγη η δημιουργία ενός οργανισμού συλλογικής διαχείρισης πνευματικών δικαιωμάτων το οποίο θα διαχειρίζονται τα μέλη του. Η μετάβαση θα μπορούσε τότε να γίνει πιο ομαλά. Εμείς τότε ζητάγαμε νομιμότητα, διαφάνεια και λογοδοσία. Είναι σημαντικό ότι αυτός ο συλλογικός οργανισμός παίρνει πλέον άδεια.

Αφού λοιπόν τα είχατε πει ως αντιπολίτευση, γιατί το υπουργείο καθυστέρησε τόσο πολύ; Γιατί, γενικά, η διοίκηση δεν ανταποκρίνεται άμεσα στα λογικά αιτήματα της κοινωνίας τα οποία δεν έρχονται σε σύγκρουση με το πρόγραμμα του εκάστοτε κυβερνητικού κόμματος;

Θα σας απαντήσω γενικά. Υπάρχουν οι πολιτικοί που είναι γρήγοροι και αποτελεσματικοί. Υπάρχουν και αυτοί που θέλουν τον χρόνο τους ή κρύβονται πίσω από τη γραφειοκρατία που μπορεί να μπλοκάρει τα πάντα.

Συνεχίζουμε στα γενικής φύσεως θέματα, λοιπόν. Θεωρείστε εμβληματική μορφή του ρεύματος του καραμανλισμού. Πρόκειται για ένα ρεύμα που έρχεται από πολύ παλιά. Είναι όμως ο καραμανλισμός επίκαιρος σήμερα ή έχει ξεπεραστεί από τα πράγματα;

Μάλλον εννοείτε ότι είμαι παραταξιακή. Ανήκω στη μεγάλη φιλελεύθερη παράταξη της Νέας Δημοκρατίας. Ο ιδρυτής της Κωνσταντίνος Καραμανλής έχει μιλήσει εδώ και 46 χρόνια για τον κοινωνικό φιλελευθερισμό. Το μήνυμα του είναι πάντα επίκαιρο. Γιατί εξακολουθούμε να πιστεύουμε σε μια οικονομία που λειτουργεί με φιλελεύθερο τρόπο. Ταυτόχρονα πιστεύουμε στη στήριξη του κοινωνικού κράτους. Η Νέα Δημοκρατία δεν είχε ποτέ ούτε συνιστώσες ούτε ρεύματα. Επομένως, δεν μπορεί να γίνεται λόγο για ρεύμα του καραμανλισμού. Η Νέα Δημοκρατία είναι το κόμμα που ίδρυσε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής. Είμαστε πάντα η μεγάλη φιλελεύθερη παράταξη.

Επομένως, δεν είναι οι καραμανλικοί στη Νέα Δημοκρατία, αλλά η Νέα Δημοκρατία είναι καραμανλική αυτή καθαυτή.

Ακριβώς. Είμαστε μια παράταξη που έχει συνέπεια και συνέχεια στην ελληνική πολιτική ζωή και είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με ιστορικές επιλογές όπως η ευρωπαϊκή προοπτική. Είμαστε πάντα πολύ ανοιχτοί ώστε να δημιουργούμε εκείνες τις κοινωνικές πλειοψηφίες που δημιουργούν ισχυρές κυβερνήσεις. Άνθρωποι που βρίσκονταν στις παρυφές της παράταξης, τώρα πια ανήκουν στη μεγάλη οικογένειά μας.

Ωστόσο, πλέον καταγράφεται ένα ρεύμα Νέας Δεξιάς σε όλη την Ευρώπη που υιοθετεί εθνοκεντρικές, λαϊκιστικές κι ευρωσκεπτικιστικές θέσεις. Πιο ακραίο παράδειγμα ο Τζόνσον στη Μεγάλη Βρετανία. Ανάλογες φωνές αρχίζουν να ακούγονται και στην Ελλάδα. Πώς αντιμετωπίζετε αυτό το πολιτικό ρεύμα;

Ο ευρωσκεπτικισμός απαντάται τόσο στη Δεξιά όσο και στην Αριστερά. Θα ήθελα βέβαια να διαχωρίσουμε τον ευρωσκεπτικισμό από την εύλογη κριτική στο σημερινό οικοδόμημα της ΕΕ. Το όραμα της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης ήταν ανέκαθεν η διασφάλιση της ειρήνης και η επίτευξη της ευημερίας μέσα από τη συνεργασία των κρατών. Τώρα βλέπουμε μια τάση επιστροφής στο εθνικό κράτος και απομάκρυνσης από την ευρωπαϊκή οικογένεια. Προσωπικά βρίσκομαι πιο κοντά στις θέσεις της Γαλλίας και του Εμανουέλ Μακρόν. Η Γαλλία διατηρεί την εθνική της ιδιαιτερότητα και ταυτόχρονα «βλέπει» την εμβάθυνση της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης. Σίγουρα, όμως, χρειάζεται μετασχηματισμός της Ευρώπης. Όσο δεν αλλάζει η Ευρώπη, τόσο θα δυναμώνουν οι φωνές εναντίον της.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου