Πολιτική Αναλύτρια
Σπουδάζει στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης
Το σύνθημα “Μένουμε Σπίτι” αποτελεί πλέον ορόσημο της περιόδου που διανύουμε και το “όπλο” ενάντια σε έναν αόρατο εχθρό, όπως τον αποκαλούν οι επιστήμονες. Γνωρίζοντας πως ο ιός δεν “σέβεται” φύλο, ηλικίες, ούτε κοινωνική και οικονομική τάξη, οι δύο αυτές λέξεις που φαντάζουν τόσο απλές, είναι δυνατό όχι απλά να προστατέψουν, αλλά και να σώσουν ζωές.
Αξιοσημείωτο βέβαια αποτελεί το γεγονός, ότι όλα τα μέτρα που κρίθηκαν από τους ειδικούς επιστήμονες απαραίτητα, λήφθηκαν νωρίτερα από όλες τις Ευρωπαϊκές και μη χώρες. Τολμήσαμε να κλείσουμε εγκαίρως τα σχολεία, τα πανεπιστήμια και τα καταστήματα, ενώ απαγορεύσαμε την άσκοπη κυκλοφορία των πολιτών. Μία χώρα με μικρό πληθυσμό, ενταγμένη σε μνημόνια και ευρωπαϊκή εποπτεία των οικονομικών της, πρωτοστάτησε σε μέτρα προστασίας και διαφύλαξης των πολιτών.
Δεδομένων αυτών , εξοικονομήθηκε πολύτιμος χρόνος , ο οποίος “χρησιμοποιήθηκε” για την έγκαιρη ενημέρωση των πολιτών, την ενίσχυση του συστήματος υγείας και την προετοιμασία των αρμοδίων απέναντι σε μια τόσο σοβαρή νόσο που εξελίχθηκε σε πανδημία.
Πράγματι, μετά την ανακοίνωση όλων των έκτακτων μέτρων κατά του κορωνοϊού οι περισσότεροι από εμάς κατανοήσαμε την κατάσταση και “υιοθετήσαμε” το σύνθημα “Μένουμε Σπίτι”. Για πολλούς η μετάβαση από μια καθημερινότητα σε αυτή της "απομόνωσης" ήταν πρωτόγνωρη , καθώς πολλοί αναγκάστηκαν να αποστασιοποιηθούν από την εργασία, το σχολείο ή το πανεπιστήμιό τους , να μείνουν μακριά από τα αγαπημένα τους πρόσωπα ή να απέχουν από δραστηριότητες που αγαπούν.
Μέσα από αυτή την διαδικασία, την οποία καλούμαστε όλοι να εφαρμόσουμε με ευλάβεια, υπάρχουν αμέτρητα θετικά στοιχεία τα οποία είναι καλό να δούμε και εν συνεχεία να τα εντάξουμε στην πλέον καινούργια καθημερινότητά μας. Αρχής γενομένης της καλής ψυχολογίας. Πως είναι δυνατόν, θα έλεγε κανείς , μέσα σε ένα κλίμα διαρκούς επαγρύπνησης και δυσάρεστων ειδήσεων, να διατηρηθεί η καλή ψυχολογία; .Σε κανέναν από εμάς η καλή ψυχολογία δεν ανακτάται αυτόματα , κανείς δεν θα ξυπνήσει ένα πρωί και θα πει “Τώρα πρέπει να είσαι χαρούμενος, τώρα σκέψου αισιόδοξα”.
Η καλή ψυχολογία “χτίζεται” από πράγματα μικρά, όπως ένα βιβλίο το οποίο είχες αφήσει αδιάβαστο λόγω υποχρεώσεων για μεγάλο διάστημα, ένα τηλεφώνημα στους αγαπημένους σου συζητώντας για μελλοντικά κοινά σχέδια, πολύωρη ενασχόληση με τα παιδιά σου ή κάνοντας γυμναστική ή ακόμη και ανακαλύπτοντας νέες συνταγές μαγειρικής. Πάντως το μόνο σίγουρο είναι πως μετά από όλο αυτό , ή γυμναστής ή μάγειρας θα βγεις. Μένοντας στο σπίτι , σου δίνεται ακόμη η αφορμή να παρακολουθήσεις νέες κινηματογραφικές ταινίες και θεατρικές παραστάσεις από όλο τον κόσμο ώστε να ξεχαστείς, να σκεφτείς , να ονειρευτείς!
Δεν θα έλεγε κανείς πως η γενική καθαριότητα του σπιτιού είναι κάτι ξεκούραστο, αλλά ο εγκλεισμός θα μπορούσε να είναι η μοναδική μας ευκαιρία για εκκαθάριση των προσωπικών ειδών, κάνοντας μας να νιώθουμε ανανεωμένοι και επιτέλους να γνωρίζουμε που βρίσκεται το καθετί. Ίσως ήρθε η ώρα να “επανασυνδεθείς” με πράγματα τα οποία δεν είχες ιδέα ότι υπήρχαν ή τα είχες ξεχασμένα σε εκείνο το πατάρι! Ίσως ήρθε η ώρα να καταπιαστείς με μια ξένη γλώσσα που ποτέ δεν είχες τον χρόνο να ανακαλύψεις ή να παίξεις επιτραπέζια παιχνίδια τα οποία ήταν για καιρό στο μπαούλο.
Ας συλλογιστούμε πως αυτή η κατάσταση μπορεί να είναι η αρχή για τον σχεδιασμό ανεκπλήρωτων ονείρων και για την πραγματοποίηση μελλοντικών στόχων. Θα μπορούσαμε να το παρομοιάσουμε με έναν ταξιδιώτη , ο οποίος πριν ξεκινήσει τα ταξίδια του ορίζει προορισμούς, υπολογίζει κόστος και συλλέγει τα εφόδια του, έτσι ώστε μετά το πέρας αυτής της διαδικασίας, να είναι πανέτοιμος για το ταξίδι των ονείρων του!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου