Παρασκευή 29 Μαΐου 2020

Όταν κυμάτισε ελεύθερα η γαλανόλευκη ξανά στην Πόλη...

Αγνωστη Ιστορία: Ο Αβερωφ γίνεται το πρώτο Ελληνικο Πολεμικό στην ...

Τέλη 1918 - αρχές 1921, τα χρόνια που ελληνικές σημαίες κυμάτισαν και ελληνικά τραγούδια και λόγια ακούστηκαν μέσα στην Πόλη. Τότε που στρατιωτικές μπάντες και απλός κόσμος έπαιζαν ελεύθερα την μελωδία του ελληνικού Εθνικού Ύμνου. 

Συνθήκη των Σεβρών: Η Ελλάδα των 2 ηπείρων και των 5 θαλασσών ...

30 Οκτωβρίου 1918 – Α΄ Παγκόσμιος Πόλεμος. Με την ανακωχή του Μούδρου, νικηφόρος μικτή συμμαχική μοίρα του Ελληνικού, Αγγλικού και Γαλλικού Στόλου εισήλθε στα στενά των Δαρδανελίων και αγκυροβόλησε στην Κωνσταντινούπολη τον Νοέμβριο του 1918. Η Ελλάδα των 2 Ηπείρων και των 5 Θαλασσών γινόταν μια νέα αλήθεια, μια νέα δύναμη, μια θαλασσοκράτειρα της Μεσογείου. Η Ελλάδα των Ελευθερίου Κ. Βενιζέλου. 

Ιδιώνυμο - Βικιπαίδεια

Στην ελληνική μοίρα συμπεριλαμβανόταν και το θωρηκτό «Γεώργιος Αβέρωφ» που έγινε δεκτό με ενθουσιασμό από τους Έλληνες της Κωνσταντινουπόλεως. Στον πίνακα εικονίζεται το θωρηκτό «Γεώργιος Αβέρωφ» καθώς εισπλέει στην Κωνσταντινούπολη προκαλώντας τον ακράτητο ενθουσιασμό των Ελλήνων της Πόλης (Εθνικό και Ιστορικό Μουσείο).



Το Αβέρωφ στην Κωνσταντινούπολη. Στις 30 Οκτωβρίου 1918 η Τουρκία υπογράφει ανακωχή με την Entente στον Μούδρο επί του HMS Agamemnon. Οι όροι της συνθήκης του Μούδρου προέβλεπαν μεταξύ άλλων το δικαίωμα στο συμμαχικό στόλο να εισπλεύσει στα Δαρδανέλλια και τον Βόσπορο. Στις 12 Νοεμβρίου 1918 ξεκίνησε ο απόπλους του συμμαχικού στόλου με πρώτο τον αγγλικό (22 πλοία), τον γαλλικό (12 πλοία), τον ιταλικό (5 πλοία) και τον ελληνικό αποτελούμενο από το θωρακισμένο καταδρομικό Αβέρωφ και τα αντιτορπιλικά "Ιέραξ", "Πάνθηρ" και "Αετός". 

Greeksburg on Twitter: "Φέτος θα συμπληρωθούν 100 χρόνια από την ...

Το πρωί της 14ης Νοεμβρίου 1918 ο Αβέρωφ αγκυροβολεί μπροστά στα ανάκτορα του Ντολμά Μπαχτσέ στην Κωνσταντινούπολη. Ήταν μια σημαντική στιγμή καθώς οι Έλληνες έφταναν και πάλι, 465 χρόνια μετά, στην πόλη των ονείρων τους, την πρωτεύουσα της βυζαντινής αυτοκρατορίας.

Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή για τη φωτογραφία.

Μετά το τέλος του Α’ Παγκοσμίου πολέμου ομάδα ελληνικών πλοίων ύψωσε την ελληνική σημαία στην Κωνσταντινούπολη, ως μία από τις νικήτριες δυνάμεις του Μεγάλου Πολέμου.

Το Αβέρωφ στην Κωνσταντινούπολη το 1918, σε ελαιογραφία του Λυκούργου Κογεβίνα

Για ποιο λόγο δεν διατηρήσαμε το κάτι παραπάνω που είχαν κερδίσει οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις και η πολίτικη του Ελ Κ. Βενιζέλου; Για ποιο λόγο χάσαμε την Ανατολ. Θράκη, την Ιμβρο, την Τένεδο, την Σμύρνη και την ευρύτερη περιοχή της; Για ποιο λόγο χάσαμε τότε την Κύπρο; Για ποιο λόγο χάσαμε το 20% της Πόλης; Ο λόγος είναι ιδεολογική πρόγονοι των σημερινών ιδεολογικών και κοινωνικών άκρων... 






























Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου