Στις αλλαγές που έγιναν στη διαδικασία αίτησης υιοθεσίας αναφέρθηκε η Δόμνα Μιχαηλίδου. Μιλώντας στο Mega, η υφυπουργός Εργασίας εξήγησε ότι μέχρι πρότινος ο υποψήφιος γονέας ή ανάδοχος χρειαζόταν να κάνει ξεχωριστές αιτήσεις στις δομές παιδικής προστασίας έτσι ώστε να έχει αυξημένες πιθανότητες να γίνει δεκτός. Η κ. Μιχαηλίδου τόνισε ότι η προηγούμενη διαδικασία ήταν αδιαφανής. Παράλληλα, σημείωσε ότι η πολιτική της κυβέρνησης είναι παιδοκεντρική και έχει επίκεντρο το συμφέρον του παιδιού.
«Στην Ελλάδα αυτή τη στιγμή βρίσκονται 1747 παιδιά, αριθμός που αλλάζει συνεχώς, από νεογέννητα έως 18 χρονών ή και λίγο μεγαλύτερα. Ο λόγος που τα παιδιά περνούν τα παιδικά τους χρόνια σε δομές είναι νομικός-δικαστικός. Είτε δεν υπάρχει δικαστική απόφαση για την επιμέλεια του παιδιού είτε αφαιρείται η γονική μέριμνα από τη βιολογική οικογένεια. Ο πρώτος σκοπός είναι το παιδί να γυρίσει στη βιολογική του οικογένεια», τόνισε η κ. Μιχαηλίδου. Επιπλέον, η υφυπουργός Εργασίας υπογράμμισε ότι με τις αλλαγές που έφερε το υπουργείο, ο ενδιαφερόμενος υποψήφιος γονέας ή ανάδοχος μπορεί να εισέλθει στην πλατφόρμα eninet.gr, όπου θα κάνει μία αυτή τη φορά αίτηση, θα καταθέσει τα δικαιολογητικά του και στη συνέχεια θα ακολουθήσει εξάμηνη κοινωνική έρευνα. «Όταν και αν αυτή εγκριθεί, τότε ο υποψήφιος γονέας ή ανάδοχος μπαίνει σε δίμηνο εκπαιδευτικό πρόγραμμα κι έπειτα εντάσσεται στο μητρώο υποψήφιων γονέων. Το σύστημα βγάζει αυτόματα ένα ανωνυμοποιημένο αποτέλεσμα κάθε 24ωρο», σημείωσε.
Τέλος, αναφορικά με τη μεγάλη διαφορά από την προηγούμενη διαδικασία, η κ. Μιχαηλίδου τόνισε ότι έγκειται στο ότι στο σύστημα είναι συγκεντρωμένα πλέον το μητρώο των παιδιών και όλες οι αιτήσεις των υποψήφιων γονέων, σύμφωνα με τα χαρακτηριστικά του παιδιού όπως τα καταγράφει ο κοινωνικός λειτουργός και τότε γίνεται το «matching». Μειώνεται ο χρόνος αναμονής και υπάρχει διαφάνεια. «Εφόσον πληρούνται τα τυπικά κριτήρια, όλοι μπροστά στο σύστημα είναι ίδιοι», κατέληξε η κυρία Μιχαηλίδου.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου