Παρασκευή 4 Σεπτεμβρίου 2020

Προσπαθεί να συμμαζέψει την ''αποκοτιά'' του ο κος. Στόλτενμπεργκ: «Δεν υπάρχει συμφωνία ακόμη, αλλά οι τεχνικές συζητήσεις έχουν ξεκινήσει»

NATO - Topic: Collective defence - Article 5

Ο γ.γ. του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, μετά τον σάλο που προκάλεσαν οι δηλώσεις του για διάλογο Ελλάδας-Τουρκίας, έσπευσε να προβεί σε διευκρινίσεις.

Μόνο τεχνικές συζητήσεις σε στρατιωτικό επίπεδο στο ΝΑΤΟ διεξάγονται, αυτή τη στιγμή, μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας, επεσήμανε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ σε συνέντευξη Τύπου που παρέθεσε σήμερα στις Βρυξέλλες, ενώ ξεκαθάρισε πως δεν υπάρχει κάποια συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών.

Στόχος των συζητήσεων είναι να δημιουργηθούν μηχανισμοί στρατιωτικής αποκλιμάκωσης και να μειωθούν οι κίνδυνοι συμβάντων και ατυχημάτων στην Ανατολική Μεσόγειο, σημείωσε ο κ. Στόλτενμπεργκ.

«Δεν έχει επιτευχθεί κάποια συμφωνία για αυτόν τον μηχανισμό, ακόμη», είπε επίσης ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, ενώ τόνισε πως πρόκειται για τεχνικές συζητήσεις, παρά για διαπραγματεύσεις.

«Είναι τεχνικές συζητήσεις περισσότερο, παρά διαπραγματεύσεις στην υπάρχουσα διαφωνία μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Συνεπώς, προορίζονται να συμπληρώσουν, όχι να αντικαταστήσουν τις προσπάθειες της Γερμανίας για πολιτική διαμεσολάβηση για αποκλιμάκωση», σημείωσε.

«Όσο υπάρχουν τόσα πλοία στην Ανατολική Μεσόγειο, πιστεύουμε ότι υπάρχει ανάγκη για τεχνικές συζητήσεις για το πώς να αναπτύξουμε ενισχυμένους μηχανισμούς αποφυγής της σύγκρουσης. Δεν υπάρχει συμφωνία ακόμα, αλλά οι συζητήσεις έχουν ξεκινήσει», υπογράμμισε.

⚠️ LIVE NOW ⚠️
🗣️| Press conference after the meeting of the North Atlantic Council at on the #Novichok attack on Alexey Navalny #NATO https://t.co/3TzE8F8icu
— Jens Stoltenberg (@jensstoltenberg) September 4, 2020

Υπενθυμίζεται ότι λίγες ώρες μετά τη σπουδή του γ.γ. του ΝΑΤΟ να προεξοφλήσει διάλογο μεταξύ Ελλάδας - Τουρκίας, προκαλώντας την αντίδραση της Αθήνας, ο Ελληνας πρωθυπουργός ξεκαθάρισε τη στάση της κυβέρνησης έναντι των προκλήσεων της Αγκυρας. «Από τις πολλές αποστροφές του προέδρου Ερντογάν συγκρατώ μία, με έξι καθαρές λέξεις:

Σταματούν οι προκλήσεις, ξεκινούν οι συζητήσεις. Ας φύγουν λοιπόν οι απειλές, για να ξεκινήσουν οι επαφές», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη συνάντησή του με τον Yang Jiechi, μέλος του Πολιτικού Γραφείου και Διευθυντή της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Κεντρικής Επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας.

Παράλληλα, εγκάλεσε την Τουρκία για ρητορική που διαστρέφει την ιστορία και αλλοιώνει τη γεωγραφία, υπονομεύοντας τη νομιμότητα και με κινήσεις που θέτουν σε κίνδυνο την ασφάλεια σε ολόκληρη την περιοχή.

Οπως αποκάλυψε ο κ. Μητσοτάκης, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, ο οποίος βρίσκεται στη Νέα Υόρκη, θα επιδώσει στον γ.γ. του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, επιστολή του Ελληνα πρωθυπουργού στην οποία τεκμηριώνεται η έκνομη δραστηριότητα της Αγκυρας και οι απειλές που διαμορφώνονται στην ευρύτερη περιοχή.

Πυρά κατά του Γενς Στόλτενμπεργκ είχε εξαπολύσει νωρίτερα σήμερα και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας. «Ο καθένας που κατέχει δημόσιο αξίωμα πρέπει να κινείται με τη σοβαρότητα που επιβάλλει η θέση που κατέχει. Και ο ΓΓ. του ΝΑΤΟ κατέχει μια μεγάλη θέση» διεμήνυσε ο κ. Πέτσας.

Ωστόσο, από την πλευρά του, ο Τούρκος ΥΠΕΞ, Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε εξοργιστικά ότι η Αθήνα λέει ψέματα, καθώς αρχικά συμφώνησε να ξεκινήσει τεχνικός διάλογος και στη συνέχεια έκανε πίσω.

Διπλωματικές πηγές σε Τσαβούσογλου: Βάφτισε συνομιλίες πρόταση του ΝΑΤΟ σε τεχνικό επίπεδο

Στον Μεβλούτ Τσαβούσογλου, απάντησαν διπλωματικές πηγές, λέγοντας:
«O Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών, στην αγωνία του να μετακινήσει το επίκεντρο της  συζήτησης από την παράνομη συμπεριφορά της Τουρκίας, βάφτισε ως «συνομιλίες» μια πρόταση του ΝΑΤΟ σε τεχνικό επίπεδο για τη μείωση της έντασης που προκαλεί η ίδια η Τουρκία στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου.

Ευχής έργο θα ήταν να επεδείκνυε τον ίδιο ενθουσιασμό και για το πολιτικό διακύβευμα που είναι η ανάγκη τερματισμού των τουρκικών προκλητικών ενεργειών και η απόσυρση του Oruc Reis και των τουρκικών πλοίων από την ελληνική υφαλοκρηπίδα. Η Ελλάδα είναι πάντοτε ανοιχτή σε διάλογο με την Τουρκία με όρους αναφοράς το Διεθνές Δίκαιο ( και όχι την απόπειρα επιβολής τετελεσμένων). Είναι κρίμα που η Τουρκία αρνείται πεισματικά να το κατανοήσει».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου