Υπογράφει η Ηθοποιός και Δημοσιογράφος, νεαρά κα. Σουσσάνα Τσολακίδου - Γιαννάκη
Διεθνής Ημέρα για την εξάλειψη του αναλφαβητισμού και θα μιλήσω για τις γυναίκες.
Η χώρα έχει κάνει αρκετά βήματα στον τομέα της εκπαίδευσης. Όμως όπως και παλιότερα συνεχίζει στην ζωή να βάζει τρικλοποδιές στις γυναίκες. Βλέποντας στοιχεία που έχουν έρθει στα χέρια μας από έρευνες ανακαλύπτεται ότι το πρόβλημα αναλφαβητισμού είναι οξύτερο στις γυναίκες και συγκεκριμένα σε ηλικίες άνω των 30. Σε σχέση με τους άντρες, η μη ολοκληρωμένη εννιάχρονη βασική εκπαίδευση είναι σαφώς πιο συχνή. Παρόλα αυτά, επισημαίνεται στην έρευνα η αντιστροφή αυτής της κατάστασης σε άτομα 19-29 ετών. Εκεί, φαίνεται πως οι άντρες είναι αυτοί που δεν έχουν ούτε απολυτήριο γυμνασίου. Κάπου εδώ θα μπορούσαμε να πάρουμε μια ανάσα ανακούφισης και να πιστέψουμε με θετικότητα σε ένα λαμπρό μέλλον για τις γυναίκες της χώρας που εξελίσσονται. Αλλά δεν είναι ακριβώς έτσι τα πράγματα...
Ενώ όλο αυτό μπορεί να φανεί ελκυστικό στα μάτια μιας γυναίκας, κρύβει παγίδα! Η αλλαγή στην εκπαίδευση αποδίδεται κυρίως στον χώρο εργασίας και στις εργασιακές ευκαιρίες που δίνονται Κοινωνικά. Στα αγόρια προσφέρονται οι εργασίες "λύσεις ανάγκης" , γιατί η πατριαρχία τους έμαθε πως σκοπός της ζωής τους ειναι η οποιαδήποτε δουλειά μπορεί να σου προσφέρει χρήματα για να εισαι ανεξαρτητος και να μπορεις να θρεψεις μια οικογένεια. Αυτό συμβαίνει κυρίως σε αγόρια με χαμηλες σχολικες επιδόσεις. Σε αντίθεση με τα κορίτσια, που κι εδω η πατριαρχική κοινωνία παίρνει θέση, με το να χρειάζεται αρκετό έως τέλειο μορφωτικό επίπεδο για να μπορέσουν να αναρριχηθούν επαγγελματικά.
Ολη αυτή η κοινωνική συνοχή ανοίγει και το θέμα των φυλετικών διακρίσεων στα επαγγέλματα. Είναι καιρός να κατανοήσουμε πως δεν υπάρχουν αντρικά και γυναικεία χαρακτηριστικά πόσο μαλιστα επαγγέλματα. Όλες και όλοι είναι ικανοί να τα κάνουν όλα βάση των δικων τους προσωπικών δεδομένων.
Σε μια εποχη που η ανεργία θερίζει είναι καλο να δοθεί μια ευκαιρία σε κάθε άνθρωπο να αναδείξει τα ταλέντα, τα θέλω του χωρίς στερεότυπα και καλουπια. Επιπρόσθετα, για όλους τους ανθρώπους θα μπορούσαν να διαμορφωθούν εκπαιδευτικά προγράμματα δεύτερης ευκαιρίας πόσο μάλιστα για τους μεγαλύτερους σε ηλικία που ακόμη και να περασαν μια μικρή δόση εκπαίδευσης τα προσόντα που χρειάζονται πλέον είναι πολύ διαφορετικά.
Πρέπει να παλέψουμε Κοινωνικά για την επίτευξη μιας ίσης διδασκαλίας γιατί στην εκπαίδευση, στην παιδεία και την μόρφωση δεν υπάρχουν όρια.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου