Παιδί Πορτορικανών µεταναστών από τα γκέτο του Μπρονξ στη Νέα Υόρκη, µορφωµένη, δυναµική, αυθάδης, συγκρουσιακή, που ξέρει να χειρίζεται µε εξαιρετική επιτυχία τα social media, εξελέγη βουλευτής κόντρα σε όλες τις προβλέψεις και µαζί µε τρεις συναδέλφους της δηµιούργησε «το απόσπασµα» που ασκεί δριµεία κριτική στον Αµερικανό πρόεδρο, ενώ τα... σκάγια της χτυπούν συχνά και τους επικεφαλής του ∆ηµοκρατικού Κόµµατος. Αν κάποιος δεν έχει ακούσει απολύτως τίποτε για την Αµερικανίδα πολιτικό και ακτιβίστρια Αλεξάντρια Οκάσιο-Κορτέζ και ρίξει µια µατιά στο βιογραφικό αλλά και στη µέχρι στιγµής παρουσία της, θα πειστεί για τρία πράγµατα. Το πρώτο είναι ότι µε τα καλά και τα κακά τους οι ΗΠΑ είναι πράγµατι η «χώρα των ευκαιριών», ένας τόπος που µπορεί κάποιος να κατακτήσει τα όνειρά του ξεκινώντας κυριολεκτικά από το µηδέν και από το πουθενά και να τα καταφέρει πιο εύκολα και πιο γρήγορα από οποιοδήποτε άλλο µέρος στον κόσµο. Το δεύτερο είναι ότι τα social media συντρίβουν µε άνεση κάθε στεγανό και κατεστηµένο σε βασικούς πυλώνες πάνω στους οποίους βασιζόταν µέχρι σήµερα η λειτουργία των δηµοκρατικών καθεστώτων του ∆υτικού Κόσµου, όπως η ανάδειξη πολιτικών και ο ρόλος των Μέσων Μαζικής Ενηµέρωσης. Το τρίτο είναι ότι κάποιος θεός ή θνητός θέλησε να κάνει πλάκα στον Ντόναλντ Τραµπ... Μπορεί ο Τζο Μπάιντεν να προελαύνει προς τον Λευκό Οίκο, αλλά είναι σίγουρο ότι η πολιτική φωνή που πραγµατικά ενοχλεί τον Αµερικανό πρόεδρο και έχει πιθανώς τη µεγαλύτερη δυναµική αυτήν τη στιγµή στις ΗΠΑ ανήκει σε µια νέα γυναίκα, παιδί µιας πάµφτωχης οικογένειας Πορτορικανών µεταναστών από τα γκέτο του Μπρονξ στη Νέα Υόρκη, που κυριολεκτικά µέσα σε ένα βράδυ από το µπαρ στο οποίο εργαζόταν κατέλαβε µια έδρα στη Βουλή των Αντιπροσώπων.
Γυναίκα, φτωχή, µετανάστρια και ταυτόχρονα µ ορφωµένη, δυναµική, αυθάδης, συγκρουσιακή, που ξέρει να χειρίζεται µε εξαιρετική επιτυχία τα social media, είναι ένα πλάσµα βγαλµένο από τους εφιάλτες του Τραµπ. Το πλάσµα αυτό είναι η Αλεξάντρια Οκάσιο-Κορτέζ, που πριν από δύο χρόνια, σε ηλικία 29 ετών, έγινε η νεότερη γυναίκα στην ιστορία των ΗΠΑ που εισήλθε στη Βουλή των Αντιπροσώπων. Η Κορτέζ είναι εκπρόσωπος της 14ης εκλογικής περιφέρειας του Κογκρέσου στη Βουλή των Αντιπροσώπων. Η Κορτέζ δηµιούργησε µαζί µε τις συναδέλφους της Ιλχάν Οµάρ από τη Μινεσότα, Αγιάνα Πρίσλεϊ από τη Μασαχουσέτη και Ρασίντα Τλάιµπ από το Μίσιγκαν µια οµάδα που είναι πλέον γνωστή µε το όνοµα «Το απόσπασµα». Οι τέσσερις βουλευτίνες δεν αφήνουν να πέσει τίποτε κάτω και ασκούν δριµεία κριτική στον Ντόναλντ Τραµπ, µε τα... σκάγια τους να πέφτουν συχνά και στους επικεφαλής του ∆ηµοκρατικού Κόµµατος στη Βουλή των Αντιπροσώπων. «Αυτή η οµάδα των τεσσάρων παραπονείται διαρκώς. Είναι άνθρωποι που µισούν τη χώρα µας. Θέλουν να τρέφουν ένα άσβεστο µίσος. Μπορούν να φύγουν αν θέλουν» δήλωσε ο Τραµπ ύστερα από σχετική ερώτηση που δέχτηκε από δηµοσιογράφους. Oι «New York Times» υποστηρίζουν ότι «η Αλεξάντρια µεταµορφώνει το Κόµµα των ∆ηµοκρατικών παρά τη θέλησή τους» και για όσους αναρωτιούνται γιατί η Κορτέζ δεν διεκδίκησε το χρίσµα για την προεδρική εκλογή, η απάντηση είναι ότι η ηλικία της δεν της το επιτρέπει... Το αµερικανικό Σύνταγµα αναφέρει ότι πρέπει κάποιος να έχει συµπληρώσει τα 35 έτη ηλικίας για να γίνει ένοικος του Λευκού Οίκου. Η περιφέρεια περιλαµβάνει την ανατολική πλευρά του Μπρονξ και µέρη του βορειοκεντρικού Κουίνς στη Νέα Υόρκη. H Κορτέζ έχει µεταβληθεί σε µια πραγµατική σταρ στις ΗΠΑ και όπως σε όλους τους σταρ οι αναφορές σε αυτή γίνονται από media και κοινό µε τα αρχικά του ονόµατός της... Η Κορτέζ είναι πλέον η AOC (Alexandria Ocasio-Cortez). Η Κορτέζ βρέθηκε για ακόµη µία φορά στην επικαιρότητα τις τελευταίες ηµέρες, όταν o Ρεπουµπλικάνος βουλευτής Τεντ Γιόχο τής επιτέθηκε φραστικά ύστερα από µια ψηφοφορία µε πολλά... κοσµητικά επίθετα από την πλευρά του βουλευτή εναντίον της Κορτέζ. Οταν η Κορτέζ δηµοσιοποίησε το συµβάν, οι συνεργάτες του Γιόχο αρχικά διέψευσαν το γεγονός, όµως, για κακή του τύχη, καθώς ο βουλευτής αποµακρυνόταν από την Κορτέζ βράζοντας από θυµό, συνέχιζε να τη «στολίζει», µην προσέχοντας ότι είχε πλησιάσει σε σηµείο που βρίσκονταν οι δηµοσιογράφοι, οι οποίοι τον άκουσαν να τη βρίζει αποκαλώντας την ανάµεσα σε διάφορα άλλα µε την πιο κοινή βρισιά για γυναίκες στις ΗΠΑ, το «bitch» («σκύλα»). Η Κορτέζ έπιασε την ευκαιρία από τα µαλλιά και αντέδρασε µε τρόπο που πρέπει να διδάσκεται στις σχολές πολιτικής επικοινωνίας.
«Εχω εργαστεί ως σερβιτόρα σε εστιατόρια και µπαρ και έχω βρεθεί ξανά ενώπιον τέτοιων συµπεριφορών από άνδρες και τις αντιµετώπισα όπως έπρεπε. Επίσης περπατούσα στους δρόµους της Νέας Υόρκης και µετακινούµουν µε το µετρό. Αυτού του είδους η γλώσσα, λοιπόν, δεν µου είναι άγνωστη» δήλωσε αρχικά η Κορτέζ µε ηρεµία και χωρίς χαρακτηρισµούς εναντίον του Κορτέζ, υπογραµµίζοντας ταυτόχρονα το background που την ανέδειξε και την έχει κάνει δηµοφιλή, για να του δώσει στη συνέχεια τη χαριστική βολή. «Το ζήτηµα στη συµπεριφορά του Γιόχο δεν έχει να κάνει µε τον αν προσέβαλε εµένα, αλλά µε το ότι µε τον τρόπο που αντέδρασε απέναντι σε µια γυναίκα και µε τα λόγια που είπε πολύ απλά άνοιξε τον δρόµο και ενέκρινε την εκδήλωση τέτοιων συµπεριφορών από άνδρες απέναντι στις κόρες τους». Ο Γιόχο προσπάθησε στη συνέχεια να ψελλίσει κάποιες δικαιολογίες και να ζητήσει κάποιου είδους συγγνώµη για τη συµπεριφορά του, αλλά δεν είχε πλέον καµία σηµασία τι έλεγε, αφού η Κορτέζ τον µετέτρεψε σε καρικατούρα που θα περιπαίζουν από εδώ και πέρα οι πολιτικοί σχολιαστές και οι παρουσιαστές των τοκ σόου και των σατιρικών εκποµπών και σόου στις ΗΠΑ. Θα µπορούσε κάποιος να χαρακτηρίσει την Αλεξάντρια Κορτέζ ως το πολιτικό alter ego της Τζένιφερ Λόπεζ. Η διάσηµη καλλιτέχνις γεννήθηκε και αυτή στο Μπρονξ σε µια φτωχή οικογένεια από το Πουέρτο Ρίκο και κυνήγησε το όνειρό της να γίνει χορεύτρια και ηθοποιός, παρά τις αντιδράσεις του περιβάλλοντός της που επέµενε ότι καµία φτωχή Λατίνα µετανάστρια, προερχόµενη από τα γκέτο του Μπρονξ, δεν πρόκειται να κάνει καριέρα στη σόουµπιζ. Η Λόπεζ στην ίδια ακριβώς ηλικία που η Κορτέζ κέρδισε τις εκλογές έκανε τις πρώτες εµφανίσεις της σε πρωταγωνιστικούς ρόλους σε ταινίες και κυκλοφορούσε τα πρώτα της τραγούδια, τα οποία έγιναν αµέσως σούπερ επιτυχίες! Θέλετε και άλλο; H Κορτέζ είναι τόσο καλή χορεύτρια, που κάποιοι λένε ότι θα µπορούσε να ακολουθήσει εύκολα επαγγελµατικά αυτό τον δρόµο... Μάλιστα οι αντίπαλοί της, θεωρώντας (βλακωδώς) ότι θα την πλήξουν, έδωσαν λίγο µετά την εκλογή της στη δηµοσιότητα ένα βίντεο από την εποχή που η Κορτέζ ήταν φοιτήτρια και µαζί µε κάποιους συµφοιτητές της γύρισαν το επίµαχο βίντεο στο οποίο απλώς τραγουδούν και χορεύουν στην ταράτσα ενός κτιρίου. Φυσικά το βίντεο όχι µόνο δεν προκάλεσε κάποια ζηµιά στην εικόνα της Κορτέζ, αλλά αντίθετα την έκανε ακόµη πιο συµπαθή στην κοινή γνώµη. Η Κορτέζ ξεχώριζε τόσο ως µαθήτρια αλλά και ως φοιτήτρια τόσο µε τον χαρακτήρα όσο και µε τις επιδόσεις της. Μάλιστα διακρίθηκε σε έναν µεγάλο εθνικό διαγωνισµό µικροβιολογίας που διοργάνωσε η Intel και το εργαστήριο Λίνκολν του MIT, για να τιµήσει την προσπάθεια που κατέβαλε, αποφάσισε να δώσει το όνοµα της Κορτέζ σε έναν µικρό αστεροειδή! Ετσι στο ∆ιάστηµα κυκλοφορεί εδώ και λίγα χρόνια ο αστεροειδής 23238 OcasioCortez.
Η Κορτέζ έδειξε από νωρίς τις κοινωνικές ευαισθησίες της αλλά και το ενδιαφέρον της να συµµετάσχει στα κοινά. Οσο ήταν φοιτήτρια εργάστηκε ως µαθητευόµενη στο γραφείο του γερουσιαστή Τεντ Κένεντι σε θέµατα εξωτερικής πολιτικής και µετανάστευσης και το 2016 εισήλθε στην οµάδα που οργάνωσε την προεκλογική καµπάνια του Μπέρνι Σάντερς. Παρ’ όλα αυτά από το µυαλό της δεν περνούσε η σκέψη της καθόδου στον πολιτικό στίβο, αφού εκτός των άλλων έπρεπε να δουλεύει σκληρά, ακόµη και 18 ώρες ηµερησίως, ως σερβιτόρα για να βγάλει τα προς το ζην. Είναι χαρακτηριστικό ότι µετά την εκλογή της και επειδή µέχρι να αναλάβει τα καθήκοντά της ως βουλευτού θα περνούσαν τρεις µήνες χωρίς να έχει εκ της νοµοθεσίας δικαίωµα να εργάζεται, δήλωσε ότι δεν έχει χρήµατα να πληρώσει το νοίκι της και να συντηρηθεί σε αυτό το µεσοδιάστηµα. Μάλιστα δεν ήταν η ίδια που έκανε αίτηση υποψηφιότητας για τις εκλογές στο Κογκρέσο, αλλά ο αδελφός της και όταν εκείνη το έµαθε, συµφώνησε, αλλά έκανε κάτι ασυνήθιστο στο αµερικανικό πολιτικό σύστηµα. Ανακοίνωσε ότι δεν θα δεχτεί καµία χρηµατοδότηση από επιχειρηµατίες και εταιρείες και «έτρεχε» µόνη της την καµπάνια ενώ παράλληλα εργαζόταν. Στις προκριµατικές εκλογές τον Ιούνιο του 2018 η Κορτέζ είχε απέναντί της το επί 10 χρόνια µέλος του Κογκρέσου και πρόεδρο των ∆ηµοκρατικών στη Βουλή των Αντιπροσώπων, Τζο Κρόουλι, ο οποίος τη χαρακτήριζε «κοριτσάκι». Οι δηµοσκοπήσεις έδειχναν ότι ο Κρόουλι προηγούνταν µε περίπου 30 µονάδες διαφορά. Σε µία από τις µεγαλύτερες εκπλήξεις στην ιστορία των εκλογικών αναµετρήσεων στις ΗΠΑ η Κορτέζ πήρε το χρίσµα των ∆ηµοκρατικών και στις γενικές εκλογές του Νοεµβρίου του 2019 τέθηκε αντιµέτωπη µε τον ελληνικής καταγωγής καθηγητή του MIT, Αντονι Πάπας, τον οποίο µε τη φόρα και τη δυναµική της επίσης κέρδισε.
Η Κορτέζ από την πρώτη μέρα που έγινε βουλευτής ύψωσε δυναμική φωνή, υποστηρίζοντας θέσεις όπως φοίτηση στα πανεπιστήμια χωρίς δίδακτρα, εγγυήσεις για ομοσπονδιακές θέσεις εργασίας, πρόσβαση στο σύστηµα Υγείας για όλους, στέγαση για όλους, έλεγχο στην οπλοκατοχή και φορολόγηση των πλουσίων σε ποσοστό 60%70%, µέτρο που όπως υποστηρίζει θα έχει εκτός των άλλων θετικό αντίκτυπο στα ζητήµατα προστασίας του περιβάλλοντος. Στις αντιδράσεις που υπήρξαν για τη φορολογική της πρόταση η Κορτέζ βρήκε σύµµαχο τον νοµπελίστα οικονοµολόγο Πολ Κρούγκµαν, ο οποίος δήλωσε ότι η πρόταση της Κορτέζ είναι σύµφωνη µε τις απόψεις που έχουν όλοι οι καλοί οικονοµολόγοι. Η Κορτέζ έχει δηλώσει πως τα περισσότερα µέλη του Κογκρέσου είναι διαχρονικά άνθρωποι που προέρχονται από πλούσιες ή γενικά εύρωστες οικογένειες και αδυνατούν να νοµοθετήσουν υπέρ των οικονοµικά αδυνάτων, αφού δεν γνωρίζουν πώς είναι η ζωή και ποια τα προβλήµατα των φτωχότερων στρωµάτων. Η Κορτέζ δηµιούργησε µαζί µε τις συναδέλφους της Ιλχάν Οµάρ από τη Μινεσότα, Αγιάνα Πρίσλεϊ από τη Μασαχουσέτη και Ρασίντα Τλάιµπ από το Μίσιγκαν µια οµάδα που είναι πλέον γνωστή µε το όνοµα «Το απόσπασµα». Οι τέσσερις βουλευτίνες δεν αφήνουν να πέσει τίποτε κάτω και ασκούν δριµεία κριτική στον Ντόναλντ Τραµπ, µε τα... σκάγια τους να πέφτουν συχνά και στους επικεφαλής του ∆ηµοκρατικού Κόµµατος στη Βουλή των Αντιπροσώπων. «Αυτή η οµάδα των τεσσάρων παραπονείται διαρκώς. Είναι άνθρωποι που µισούν τη χώρα µας. Θέλουν να τρέφουν ένα άσβεστο µίσος. Μπορούν να φύγουν αν θέλουν» δήλωσε ο Τραµπ ύστερα από σχετική ερώτηση που δέχτηκε από δηµοσιογράφους. Oι «New York Times» υποστηρίζουν ότι «η Αλεξάντρια µεταµορφώνει το Κόµµα των ∆ηµοκρατικών παρά τη θέλησή τους» και για όσους αναρωτιούνται γιατί η Κορτέζ δεν διεκδίκησε το χρίσµα για την προεδρική εκλογή, η απάντηση είναι ότι η ηλικία της δεν της το επιτρέπει... Το αµερικανικό Σύνταγµα αναφέρει ότι πρέπει κάποιος να έχει συµπληρώσει τα 35 έτη ηλικίας για να γίνει ένοικος του Λευκού Οίκου.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου