Ο Τζο Μπάιντεν μπορεί να είναι μπροστά στις δημοσκοπήσεις, αλλά ο Ντόναλντ Τραμπ θα κερδίσει τις εκλογές των ΗΠΑ, σύμφωνα με ένα αξιόλογο μοντέλο πρόγνωσης, το οποίο έχει προβλέψει σωστά το αποτέλεσμα των τριών τελευταίων εκλογών στις ΗΠΑ. Το μοντέλο πρόβλεψης, που «δείχνει» Τραμπ για δεύτερη θητεία, δημιουργήθηκε από τον Φίλιπ Τζάκουαρτ, καθηγητή Leadership and Organisational Behaviour στο Πανεπιστήμιο Emlyon της Γαλλίας, σε συνεργασία με τον Τζον Αντονάκις, καθηγητή Οργανωτικής Συμπεριφοράς στο Πανεπιστήμιο της Λωζάνης (UNIL). Το μοντέλο χρησιμοποιεί τη μακροοικονομική και εξετάζει την περίοδο της ηγεσίας των υποψηφίων, καθώς και τη διαφορά στη δημοτικότητα μεταξύ τους, για να εκτιμήσει ποιος θα κερδίσει τις εκλογές. Αυτό σημαίνει ότι παρατηρεί ποιος είναι στην εξουσία, πόσο καιρό είναι στην εξουσία, με ποια πολιτικά κόμματα συνδέεται και πώς λειτουργεί η οικονομία κατά τη διάρκεια της θητείας του, καθώς και πόση δημοτικότητα έχει.
Ο Ντόναλντ Τραμπ,, λοιπόν «θα κερδίσει τις εκλογές για την προεδρία των ΗΠΑ» που θα γίνουν την επόμενη εβδομάδα, σύμφωνα με αυτό το μοντέλο οικονομικής πρόβλεψης, το οποίο, να σημειωθεί, έχει προβλέψει σωστά το αποτέλεσμα των τριών τελευταίων εκλογικών αναμετρήσεων στις ΗΠΑ και όχι μόνο. Αναλύοντας τα στοιχεία του ισχύοντος κατεστημένου που θεωρεί δεδομένο ότι ο υποψήφιος Πρόεδρος που διεκδικεί δεύτερη θητεία, έχει πλεονέκτημα έναντι του ομολόγου του (από το ότι είναι γνωστό πρόσωπο), ωστόσο εάν η παράταξή του κατέχει την εξουσία για δύο θητείες βρίσκεται σε μειονεκτική θέση (οι ψηφοφόροι κουράζονται εύκολα). Με βάση αυτούς τους παράγοντες, ο Ρεπουμπλικάνος Τραμπ έχει ένα σοβαρό πλεονέκτημα έναντι του υποψηφίου των Δημοκρατικών, Τζο Μπάιντεν. Συνήθως τα περισσότερα μοντέλα πρόβλεψης εκλογικών αναμετρήσεων βασίζονται σε αντικειμενικά δεδομένα, όπως οι δημοσκοπήσεις και δεν λαμβάνουν υπόψη ποιοι είναι οι υποψήφιοι καθώς υποθέτουν ότι και τα δύο κόμματα έχουν επιλέξει τον καλύτερο υποψήφιο. Αυτά τα μοντέλα τείνουν να εστιάζουν στους οικονομικούς παράγοντες: πόσο αυξάνεται το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν και πόσο καλά οικονομικά τρίμηνα υπήρξαν τον τελευταίο χρόνο. Με βάση αυτούς τους παράγοντες, τα περισσότερα μοντέλα εκτιμούν μια κατάσταση, που ευνοεί ελαφρώς τον Μπάιντεν. Ωστόσο το τελευταίο μοντέλο - το οποίο βασίζεται στο σύστημα πρόβλεψης του Ρέιμοντ Φερ του Πανεπιστημίου του Γέιλ - συνδυάζει τα οικονομικά δεδομένα με τα στοιχεία του χαρακτήρα του υποψηφίου και τη δημοτικότητά του.
«Ο λόγος που εξηγείται το γεγονός αυτό, είναι επειδή σε καταστάσεις κατά τις οποίες οι άνθρωποι είναι αβέβαιοι για το μέλλον τους, βλέπουν ποιος είναι περισσότερο χαρισματικός και τον εμπιστεύονται. Με το ποσοστό των αναποφάσιστων ψηφοφόρων να κυμαίνεται στο 10 με 15%, γίνεται αντιληπτό ότι από αυτούς θα κριθεί η εκλογή», λέει ο καθηγητής Τζάκουαρτ. Οι ερευνητές ανέλυσαν τις ομιλίες των Τραμπ και Μπάιντεν στα συνέδρια των κομμάτων τους, για να προσδιορίσουν ποιος είναι περισσότερο αποδεκτός από τους ψηφοφόρους. Αυτές οι ομιλίες παρακολουθούνται περισσότερο από άτομα που πρόκειται να ψηφίσουν και διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στον προσδιορισμό του κατά πόσο ένας υποψήφιος έχει προβάδισμα λόγο χαρακτήρα ή όχι. Αναλύοντας κυριολεκτικά κάθε φράση και υπόσχεση των προεκλογικών εξαγγελιών, χρησιμοποιώντας το μοντέλο που προαναφέραμε, οι ερευνητές αποκαλύπτουν ότι ο Τραμπ προηγείται ως πιο χαρισματικός, με 55,58% έναντι του Μπάιντεν του οποίου το ποσοστό κυμαίνεται στο 52,01. Συνδυάζοντας τους παράγοντες του κατεστημένου, του οικονομικού και του χαρισματικού, το μοντέλο προβλέπει ότι ο Τραμπ έχει ένα πολύ ισχυρό πλεονέκτημα για τις εκλογές! Όταν κυκλοφόρησε για πρώτη φορά το 2015, το μοντέλο πρόγνωσης έκανε – αναδρομικά - επιτυχημένες προβλέψεις για 21 από τις 24 προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ από το 1916. Η επιτυχία του θεωρείται δεδομένη από πολλούς και ο Τραμπ μάλλον πανηγυρίζει από τώρα… Κυριακή κοντή γιορτή ή μάλλον Τρίτη κοντή γιορτή. Θα δούμε... (Πηγή: www.scotsman.com)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου