Σε μια ασυνήθιστα σταράτη συνέντευξη ο βασιλιάς της Σουηδίας παραδέχτηκε ότι η χώρα του απέτυχε στη διαχείριση της πανδημίας του κορωνοϊού με αποτέλεσμα να καταγράφει πολύ υψηλότερο αριθμό θανάτων από την Covid-19 σε σχέση με τα γειτονικά σκανδιναβικά κράτη. «Νομίζω ότι έχουμε αποτύχει. Έχει πεθάνει μεγάλος αριθμός ανθρώπων και αυτό είναι τρομερό. Συμπάσχουμε όλοι», δήλωσε ο Κάρολος ΙΣΤ΄Γουσταύος στην ετήσια χριστουγεννιάτικη ομιλία του, που θα μεταδοθεί τη Δευτέρα. Ο βασιλιάς της Σουηδίας παραδέχθηκε επίσης ότι το 2020 ήταν «μια τρομερή χρονιά» κι ότι ενισχύθηκαν κι οι δικοί του φόβοι μήπως μολυνθεί από τον κορωνοϊό. «Ο λαός της Σουηδίας υπέφερε τρομακτικά μέσα σε δύσκολες συνθήκες. Η σκέψη στρέφεται σ’ όλες εκείνες τις οικογένειες που δεν μπόρεσαν να πουν το στερνό αντίο στα αγαπημένα τους πρόσωπα. Είναι μια σκληρή, τραυματική εμπειρία», είπε ο 74χρονος μονάρχης. Σύμφωνα με το περιοδικό Svensk Damtidning, που καλύπτει θέματα σχετικά με τη βασιλική οικογένεια, είναι «σπάνιο κι ασυνήθιστο» να ασκεί έτσι δημόσια κριτική ο βασιλιάς της χώρας.
Η Σουηδία δέχθηκε σφοδρή κριτική για την αμφιλεγόμενη στρατηγική της να μην προχωρήσει σε σκληρό lockdown κατά την πρώτη φάση της πανδημίας του κορωνοϊού την περασμένη άνοιξη και τώρα προχωρά σε σκληρότερα μέτρα, που απέχουν όμως πολύ από εκείνα που επιβλήθηκαν στη γειτονική Δανία για την περίοδο των Χριστουγέννων. Μετά και την έκθεση-κόλαφο επίσημης επιτροπής, που διαπίστωσε ότι οι Αρχές της χώρας απέτυχαν να προστατέψουν επαρκώς τους ηλικιωμένους στους οίκους ευγηρίας, ο πρωθυπουργός της Σουηδίας, Στέφαν Λεβέν, προέτρεψε τους πολίτες να αποφεύγουν τα μέσα μαζικής μεταφοράς και τα εμπορικά κέντρα και να περιορίσουν τις ιδιωτικές συναθροίσεις στα οκτώ άτομα. «Τα φετινά Χριστούγεννα δεν θα είναι συνηθισμένα. Δεν θα μπορέσουμε φέτος να γιορτάσουμε μ’ όλα τα πρόσωπα που θα θέλαμε», τόνισε σε συνέντευξη Τύπου. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία από την Υπηρεσία Δημόσιας Υγείας της χώρας 7.802 άνθρωποι έχουν χάσει τη μάχη με την Covid-19, εκ των οποίων σχεδόν 1.400 τον τελευταίο μήνα. Σύμφωνα με δημοσκόπηση που διενεργήθηκε για την εφημερίδα Dagens Nyheter, το ποσοστό των Σουηδών που εμπιστεύονται την Υπηρεσία Δημόσιας Υγείας μειώθηκε κατά επτά ποσοστιαίες μονάδες και κατά έξι ποσοστιαίες μονάδες εκείνων που εμπιστεύονται τον αρχιτέκτονα της αμφιλεγόμενης στρατηγικής διαχείρισης της πανδημίας, τον επικεφαλής επιδημιολόγο Άντερς Τέγκνελ.
Ο πρωθυπουργός της Σουηδίας, Στέφαν Λέβεν παραδέχθηκε ότι ο τρόπος με τον οποίο η κυβέρνησή του διαχειρίστηκε το πρώτο κύμα της πανδημίας και εκτίμησε τους κινδύνους που συνεπαγόταν η μη λήψη επαρκών μέτρων ήταν εσφαλμένος. Μιλώντας στην εφημερίδα Aftenposten, ο Λέβεν είπε ότι υπήρξε «κακή εκτίμηση της ταχύτητας διασποράς του ιού». Οι υγειονομικές αρχές της Σουηδίας είχαν επιλέξει να μην επιβάλουν εθνικό lockdown στη διάρκεια του πρώτου κύματος, διατηρώντας ανοιχτές τις επιχειρήσεις όλων των κλάδων και κάνοντας περισσότερο συστάσεις προς τους πολίτες για τήρηση των κανόνων υγιεινής και κοινωνικής αποστασιοποίησης. Ωστόσο, πλέον και παρά τη λήψη σταδιακά κάποιων μέτρων, η Σουηδία αριθμεί 7.514 θανάτους λόγω κορονοϊού και περισσότερα από 320.000 μολύνσεις, αριθμοί κατά πολύ υψηλότεροι σε σύγκριση με τις γειτονικές Δανία, Νορβηγία και Φινλανδία. Ο πρωθυπουργός Λέβεν είπε στην εφημερίδα πως οι αξιωματούχοι των υγειονομικών υπηρεσιών «δεν έβλεπαν το κύμα που απλωνόταν μπροστά τους, μιλούσαν μόνο για διαφορετικές εστίες». Ο επικεφαλής της κυβέρνησης μειοψηφίας και συνασπισμού Σοσιαλδημοκρατών-Πρασίνων κλήθηκε να δώσει εξηγήσεις και στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή για τον τρόπο διαχείρισης της πανδημίας του κορονοϊού. Η κυβέρνηση, έπειτα από τη σταδιακή πίεση που δεχόταν από την αύξηση των κρουσμάτων, μέσα στο καλοκαίρι έφτιαξε μια επιτροπή για την παρακολούθηση της κατάστασης, ωστόσο πλέον την κατηγορούν ότι δεν έδρασε αρκετά γρήγορα.
Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας μέσα στον Νοέμβριο καταγράφηκαν 8.088 θάνατοι από όλα τα αίτια, ο υψηλότερος αριθμός από την περίοδο 1918-1920 στη διάρκεια της πανδημίας της ισπανικής γρίπης. Τον Νοέμβριο του 1918, εξαιτίας της ισπανικής γρίπης έχασαν τη ζωή τους 16.600 άνθρωποι. Μέσα στο φθινόπωρο, η αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού αυξήθηκαν ραγδαία προκαλώντας μεγάλη πίεση στο σύστημα υγείας της χώρας, ενώ οι μολύνσεις μεταξύ των γιατρών και των νοσηλευτών ήταν πολύ υψηλές, αναγκάζοντας την κυβέρνηση να κλείσει τις επιχειρήσεις εστίασης και τα μπαρ από τις 10 το βράδυ. Επίσης, απαγόρευσε τις συγκεντρώσεις άνω των οκτώ ατόμων σε δημόσιους χώρους. Τα μέτρα αυτά παραμένουν χαλαρά, συγκριτικά με αυτά που εφαρμόζονται στην υπόλοιπη Ευρώπη, όπου αυξάνονται τα lockdown και οι περιορισμοί ακόμη και μέσα στις γιορτές.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου