Τετάρτη 2 Δεκεμβρίου 2020

Γυρνώντας στο σπίτι μου




Υπογράφει η νεαρά κυριά,

Κυβέλη Μάρδα

Master στη «Διοίκηση Υγείας και Ηγεσία» του Παν/μιου του Sheffield 
και Φοιτήτρια της Ιατρικής στο Α.Π.Θ.


Οι γονείς του μπαμπά μου, άνθρωποι που γνώρισα και αγάπησα, γεννήθηκαν, μεγάλωσαν, παντρεύτηκαν και έκαναν το δικό τους σπιτικό στην Κωνσταντινούπολη. Έμεναν στο Καντίκιοϋ, στην Ασιατική πλευρά της Πόλης. Για κάποιον λόγο που δεν μάθαμε ποτέ η γιαγιά μου, δεν ήθελε να μιλά για την Πόλη. 


Δεν ήθελε να γυρίσει πίσω, δεν ήθελε να θυμάται... Ο παππούς μου, έμπορος, μπονβιβέρ και αθλητής της πάλης εκεί, μου μιλούσε όμως πολύ για τον δικό του παππού, τον Γεώργιο Χρυσοβέργη. Ένας από τους πιο σημαντικούς μεγαλέμπορους, που προμήθευε τον Οθωμανικό στρατό με κρέας και ζάχαρη, ένας άνθρωπος που έχτισε στο Καντίκιοϋ ολόκληρο οικισμό για να εγκατασταθούν οι άνθρωποι της οικογενείας του, ένας ευεργέτης που στήριξε με την περιουσία και την παρουσία του το έργο του Οικομενικού Πατριαρχείου, ένας από τους δυο κοσμικούς που έχει τον τάφο του μαζί με τους τάφους των Πατριαρχών στο Μπαλουκλί, ήταν αυτός λοιπόν ο παππούς του παππού μου, ο Χρυσοβέργης. Όταν ήμουν παιδί άκουγα για τη Θεοφανώ, την υιοθετημένη κόρη του που την πάντρεψε με τον συνέταιρο του, τον Σιδερίδη, ενώνοντας με τον τρόπο αυτό την τεράστια περιουσία δυο ανθρώπων που κατέληξαν να έχουν μεγάλες επενδύσεις ακόμη και στα πετρέλαια του Βατούμ. Άκληρη η Θεοφανώ, η γυναίκα που δέχτηκε την μεγάλη περιουσία δυο δύσκολων ανθρώπων, αφήνει στο Ελληνικό ναυτικό το μεγαλύτερο μέρος αυτής. Ο δικός μου παππούς, καρπός ενός μεγάλου έρωτα –ενός Μάρδα– με την κόρη του Χρυσοβέργη έφτιαξε τη δική του απλή ζωή αφήνοντας πέντε παιδιά πολύ νωρίς ορφανά… Όμως η μοίρα… η ζωή, ο Θεός κάνει περίεργα παιχνίδια μαζί μας. Και ό,τι έμεινε από την περιουσία που δεν πρόλαβε να διαχειριστεί η άκληρη Θεοφανώ, γυρνά τώρα στους επιζήσαντες φυσικούς απογόνους. Επιστρέφει σ‘ ένα οικογενειακό δέντρο με παραπάνω από εκατό εν ζωή κλαδιά και παρακλάδια. Απ’ όλο αυτό το παιχνίδι της κληρονομιάς, αλήθεια δεν ξέρω αν στο τέλος πάρει κανείς απ’ όλους εμάς κάτι. Εκείνο που ξέρω όμως είναι πως, αποφασίζοντας, εγώ μια άλλη Μάρδα, ξαφνικά να μείνω για ένα χρονικό διάστημα στην Κωνσταντινούπολη και μάλιστα στο Καντίκιοϋ, στην πραγματικότητα γυρνώ στον τόπο που βρίσκονται οι ρίζες της προσωπικής μου ιστορίας. 


Περπατώ στα σοκάκια που περπάτησαν οι άνθρωποι που αγάπησα και άφησε πίσω του ο μπαμπάς μου μηνών τότε. Μυρίζω το άρωμα μιας πόλης που λάτρεψαν και καταλαβαίνω γιατί οι Βυζαντινοί όταν μιλούσαν γι’ αυτήν την πόλη, την αποκαλούσαν η «μεγάλη ερώσα», η μεγάλη ερωμένη…       

























Σημείωση εκ της συντακτικής ομάδας: 

Νιώθουμε περήφανοι και πολύ χαρούμενοι που η φίλη Κυβέλη Μάρδα θέλησε να μοιραστεί αυτο το κειμενο με το ευρύ κοινό μέσα από εμάς. Εμείς φυσικά είμαστε ένα απλο, μικρό μέσο, αυτος ειναι ο ρολο μας. Εκείνη έκανε αυτή την ομορφιά! Είναι πολύ γλυκό και πολύ χρήσιμο κειμενο... ίσως μια ήμερα γίνει ένα πολύ ποιοτικό και σπουδαίο ιστορικό, ή μυθιστορηματικό, έργο. Ας είναι αυτό το δημοσίευμα η αβελτηρία. Ποιος ξέρει! 

Κυβέλη μου, σε ευχαριστώ τόσο πολύ. 
Μαρκόπουλος Χ. Θωμάς 

















1 σχόλιο:

  1. καταπληκτικο κ μαλιστα απο μια νεαρη κοπελα να υποκλινεται στην ιστορια της οικογενειας της. κ

    ΑπάντησηΔιαγραφή