Πέμπτη 3 Δεκεμβρίου 2020

Δόμνα Μιχαηλίδου: Προσβασιμότητα και ασφάλεια στους χώρους εργασίας στο εθνικό σχέδιο δράσης για ΑμεΑ



«Ηισότιμη ένταξη όλων των συμπολιτών μας στην κοινωνική ζωή σε συνθήκες ανεξάρτητης διαβίωσης, έχει ως προϋπόθεση την ένταξή τους στην οικονομική ζωή» ανέφερε η υφυπουργός Εργασίας, αρμόδια για θέματα Πρόνοιας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Δόμνα Μιχαηλίδου, μιλώντας σε διαδικτυακή εκδήλωση, με θέμα: «Υγεία και ασφάλεια για εργαζόμενους με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις», που διοργάνωσαν το Ελληνικό Ινστιτούτο Υγιεινής & Ασφάλειας στην Εργασία (ΕΛΙΝΥΑΕ) και το Ινστιτούτο της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία & Χρόνιες Παθήσεις (ΙΝ-ΕΣΑμεΑ), τιμώντας την 3η Δεκεμβρίου, Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία.


Σκοπός της εκδήλωσης ήταν να παρουσιαστούν οι ιδιαίτερες ανάγκες στα θέματα της υγείας και της ασφάλειας στους χώρους εργασίας για τα άτομα με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις, ιδίως την περίοδο της πανδημίας COVID-19. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στα νομοθετικά μέτρα που έχουν ληφθεί για την προστασία των ατόμων αυτών στην εργασία, στον ρόλο των επιχειρήσεων, καθώς και στις δυνατότητες που παρέχει η σύγχρονη τεχνολογία.


Όπως σημείωσε η κ. Μιχαηλίδου, στο εθνικό σχέδιο δράσης για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία, αλλά και στις προτάσεις που κατατέθηκαν στο Ταμείο Ανάκαμψης, περιλαμβάνεται σειρά προβλέψεων για την προσβασιμότητα και την ασφάλεια στους χώρους εργασίας. «Η διαμόρφωση των χώρων -του δομημένου περιβάλλοντος- είναι η βασικότερη προϋπόθεση ασφάλειας. Γι' αυτόν το λόγο, προβλέπουμε την κάλυψη του κόστους για επιχειρήσεις και επαγγελματίες» τόνισε η υφυπουργός Εργασίας.


«Παράλληλα, προωθούμε και ενισχύουμε την υιοθέτηση ψηφιακών μέσων εργασίας, φροντίζοντας και για την ψηφιακή προσβασιμότητα, όπως ακριβώς φροντίζουμε για την άρση των εμποδίων στο δομημένο περιβάλλον» συμπλήρωσε η κ. Μιχαηλίδου, επισημαίνοντας ότι ακόμα και οι θεσμοί που εισάγονται, όπως ο προσωπικός βοηθός, μπορούν να αποδειχθούν χρήσιμοι και στον τομέα της εργασίας.


«Η συνεισφορά όλων είναι επιβεβλημένη και είμαστε σε διαρκή διάλογο με τους φορείς» υπογράμμισε.


Από την πλευρά της, η πρόεδρος του ΔΣ του ΕΛΙΝΥΑΕ Ρένα Μπαρδάνη, δήλωσε ότι η νομοθεσία επιχειρεί να διασφαλίσει ότι τα άτομα με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις απολαμβάνουν πλήρως και ισότιμα τα ίδια δικαιώματα που απολαμβάνουν και οι υπόλοιποι εργαζόμενοι και πολίτες, προσθέτοντας ότι η νομοθεσία περί ίσης μεταχείρισης συμβαδίζει με τη νομοθεσία για την ασφάλεια και υγεία.


Όπως είπε, υποχρέωση των εργοδοτών είναι να διενεργούν εκτίμηση επαγγελματικού κινδύνου και να λαμβάνουν τα κατάλληλα προληπτικά μέτρα.


«Ταυτόχρονα, η ταχέως εξελισσόμενη τεχνολογία μας δίνει λύσεις και προοπτικές, που θα πρέπει να αξιοποιούμε, ώστε να μπορούμε να βελτιώνουμε συνεχώς το περιβάλλον εργασίας» σχολίασε η κ. Μπαρδάνη, αναφέροντας ότι ήδη στην Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας του 2008-2010 οι υπογράφοντες κοινωνικοί εταίροι, στο πλαίσιο των παρεμβάσεών τους για την καταπολέμηση των διακρίσεων στον τομέα της απασχόλησης, λόγω αναπηρίας, συστήνουν στις επιχειρήσεις να αξιοποιήσουν τις πολλαπλές δυνατότητες που προσφέρει η σύγχρονη τεχνολογία για τη δημιουργική και παραγωγική αξιοποίηση των ικανοτήτων των εργαζομένων με αναπηρίες, τους οποίους απασχολούν.


«Οφείλουμε να δράσουμε και θα το κάνουμε, να αναλάβουμε πρωτοβουλίες και να συνεργαστούμε με όλους, προς όφελος των εργαζομένων με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις, όφελος που διαχέεται στο σύνολο της κοινωνίας» τόνισε η κ. Μπαρδάνη.


Ο πρόεδρος της ΕΣΑμεΑ και του IN-ΕΣΑμεΑ Ιωάννης Βαρδακαστάνης, υπογράμμισε μεταξύ άλλων ότι οι κοινωνικοί εταίροι έχουν ευθύνη και υποχρέωση να υλοποιήσουν τη Διεθνή Σύμβαση για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία, η οποία είναι μέρος του εθνικού μας δικαίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου