Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου 2021

''Κρυπτονομίσματα... μια νέα ψηφιακή οικονομική πραγματικότητα'', κείμενο από την Εύα Αφένδρα


Όλα ξεκίνησαν με το Bitcoin το 2008, ένα ψηφιακό νόμισμα - ψηφιακό περιουσιακό στοιχείο βασισμένο στην τεχνολογία blockchain, για συναλλαγές peer-to-peer χωρίς τη διαμεσολάβηση τρίτου, μια κεντρικής τράπεζας λόγου χάρη. Βιαστικοί επικριτές το χαρακτήρισαν ως μια ‘’φούσκα’’ , συγκρίνοντάς τη μάλιστα με αυτήν  της ‘’Ολλανδικής τουλίπας’’ του 17ου αιώνα. Ωστόσο οι πρώτοι χρήστες του ψηφιακού αυτού νομίσματος έβγαλαν εκατομμύρια λόγω των υψηλών διακυμάνσεων στην αξία του. Ως αποτέλεσμα, η αγορά, η διαπραγμάτευση και η πώληση Bitcoin έγιναν τάση παρά την αστάθεια των τιμών και ψηφιακές πλατφόρμες ανταλλαγής και συναλλαγών με κρυπτονομίσματα δημιουργήθηκαν σε όλο τον κόσμο. Δεκατρία χρόνια μετά, ο αριθμός και η δημοτικότητα των κρυπτονομισμάτων έχει αυξηθεί εκθετικά. Αυτήν τη στιγμή υπάρχουν πάνω από 2.000 κρυπτονομίσματα τα οποία έχουν ‘’αγκαλιαστεί’’ από πλείστους επενδυτές. Επιπλέον, εταιρείες και κεντρικές τράπεζες έχουν υιοθετήσει το δικό τους ψηφιακό νόμισμα με φυσικό επακόλουθο τη ριζική μεταβολή της φυσιογνωμίας της αγοράς.


Πού οφείλεται αυτή η επιτυχία;


Η αυξημένη δημοτικότητα των κρυπτονομισμάτων προκύπτει κατά βάση από τις αδυναμίες των υπαρχόντων χρηματοοικονομικών συστημάτων. Μετά από αλλεπάλληλες οικονομικές κρίσεις, είναι φυσικό να υπάρχει αυξανόμενο ενδιαφέρον για την εύρεση νέων τρόπων αποτελεσματικής εκτέλεσης συναλλαγών, διασφαλίζοντας παράλληλα υψηλά επίπεδα διαφάνειας και λογοδοσίας. Στην καρδιά των κρυπτονομισμάτων υπάρχει μια πλούσια ιστορία καινοτομίας, που διαταράσσει το μέλλον των έως τώρα εφαρμοστέων οικονομικών συστημάτων, καθώς πρόκειται για μια επιτυχημένη εφαρμογή ενός αποκεντρωμένου οικονομικού συστήματος. Ένα ακόμη σημαντικό κίνητρο  που προβάλλεται είναι ότι το κόστος των χρηματοοικονομικών συναλλαγών μέσω κρυπτονομισμάτων είναι σημαντικά χαμηλότερο από το κόστος συναλλαγών στην παραδοσιακή οικονομία. 


Είναι τα κρυπτονομίσματα η βάση της οικονομίας του μέλλοντος;


Η υιοθέτηση από ένα ευρύτερο κοινό και η ευρεία αποδοχή από τους καταναλωτές ως βιώσιμη μορφή χρήματος είναι αυτό που εν τέλει θα καθορίσει αν τα κρυπτονομίσματα είναι το μέσο για να μεταβούμε σε μια νέα οικονομική εποχή. Για να επιτευχθεί αυτό, πρέπει να ανευρεθούν τρόποι υπέρβασης των πρακτικών αλλά και των κανονιστικών προκλήσεων. Η σχετική πολυπλοκότητά τους σε σύγκριση με τα συμβατικά νομίσματα πιθανότατα αποτρέπει τους περισσότερους ανθρώπους να διερευνήσουν τα οικονομικά πλεονεκτήματα που προσφέρουν, εκτός κι αν πρόκειται για τεχνολογικά έμπειρους πολίτες. Αυτό, όπως είναι φυσικό, δημιουργεί μια διάθεση αμφιβολίας και καχυποψίας η οποία εντείνεται από την απουσία ενός σαφώς καθορισμένου νομικού πλαισίου. Το νομικό αυτό κενό έρχεται ωστόσο να καλύψει η πολιτική βούληση• περισσότερες από 20 χώρες έχουν αρχίσει να εξερευνούν την έννοια των Κεντρικών Τραπεζών Ψηφιακών Νομισμάτων (CBDC). Αρχικά, τα κρυπτονομίσματα πρέπει να ‘’νομιμοποιηθούν’’ στα μάτια των αρχών, πράγμα που απαιτεί από τους υπεύθυνους χάραξης οικονομικής πολιτικής να βρουν το κατάλληλο πλαίσιο για να είναι νόμιμα τα κρυπτονομίσματα. Έτσι, σε ορισμένα κράτη έχουν ήδη αρχίσει να θεσπίζονται κανονισμοί για να παρέχουν ένα νομικά συμβατό περιβάλλον για συναλλαγές και επενδύσεις με κρυπτονομίσματα. Εάν ξεπεραστούν λοιπόν αυτά τα κωλύματα, το ψηφιακό νόμισμα θα μπορούσε κάλλιστα να είναι το νέο μέσο συναλλαγών μας.


Συμπεράσματα


Οι προβλέψεις είναι δύσκολη υπόθεση, ειδικά όταν πρόκειται για ένα σύγχρονο, ριζοσπαστικό εν εξελίξει εγχείρημα. Οι αλλαγές χρειάζονται χρόνο. Τα κρυπτονομίσματα δίνουν τη δυνατότητα στους ανθρώπους να έχουν τον απόλυτο έλεγχο πάνω στα χρήματά τους, σε αντίθεση με  το παραδοσιακό σύστημα που προάγει την οικονομική ηγεμονία των τραπεζών. Ωστόσο, για πολλούς ακόμη ο κόσμος των κρυπτονομισμάτων αποτελεί ‘’αχαρτογράφητα νερά’’, συνεπώς για την αποφυγή… ‘’ναυαγίων’’ χρειάζεται το κατάλληλο προστατευτικό, νομικό δίχτυ.  Ένα είναι σίγουρο• αν τα κρυπτονομίσματα ενσωματωθούν πλήρως στη ζωή μας, δε θα αλλάξει μόνο το οικονομικό μας σύστημα αλλά και η ίδια η κοινωνία.


***Εύα Αφένδρα

Προπτυχιακή φοιτήτρια Νομικής ΔΠΘ

Συντάκτρια - Αναλύτρια Νομικών, Πολιτικών, Ιδεολογικών και Κοινωνικών Ζητημάτων





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου