Σάββατο 13 Μαρτίου 2021

Δόμνα Μιχαηλίδου: Μικροπολιτικά παιχνίδια από τον ΣΥΡΙΖΑ και για την παιδική προστασία


Για απαράδεκτα μικροπολιτικά παιχνίδια με το ευαίσθητο θέμα της παιδικής προστασίας κάνει λόγο το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, μετά τον «θόρυβο» που σηκώθηκε με δημοσιεύματα στον αντιπολιτευόμενο Τύπο, με αφορμή δηλώσεις της υφυπουργού για θέματα πρόνοιας και κοινωνικής αλληλεγγύης, Δόμνας Μιχαηλίδου, για το ζήτημα των παιδιών που βρίσκονται σε κίνδυνο εξαιτίας της σύλληψης ή της καταδίκης των γονέων τους. 


Της αυστηρής και ξεκάθαρης απάντησης του υπουργείου είχε προηγηθεί επίσης σφοδρή κριτική κατά της υφυπουργού Εργασίας από την αναπληρώτρια τομεάρχη του ΣΥΡΙΖΑ για την Κοινωνική Αλληλεγγύη, Θεανώ Φωτίου, η οποία έσπευσε να σχολιάσει ότι «μετά τη φύλαξη των πλατειών και των πανεπιστημίων, η αστυνομία τώρα, με εντολή πρωθυπουργού, αναλαμβάνει και την παιδική προστασία». 


«Μετά τη φύλαξη των πανεπιστημίων και  την τήρηση των μέτρων για τον κορονοϊό, η αστυνομία αναλαμβάνει πλέον και την παιδική προστασία. Δεν πρόκειται για επιτελικό, αλλά για αυταρχικό, αστυνομικό κράτος», κατήγγειλε η Θεανώ Φωτίου, για να έρθει σε αυστηρό τόνο η απάντηση από την πλευρά της υφυπουργού: Οπως υπογραμμίζεται, η συσχέτιση που κάνουν ορισμένοι μεταξύ παιδικής προστασίας και της δήθεν «αστυνομοκρατίας» είναι απαράδεκτη και υπαγορεύεται από μικροπολιτικά παιχνίδια εις βάρος των παιδιών. Και με αφορμή τα δημοσιεύματα για το θέμα, διευκρινίζονται τα ακόλουθα: 


Εως τώρα στην περίπτωση που κάποιος συμπολίτης μας συλλαμβανόταν ή καταδικαζόταν σε ποινή κάθειρξης, εναπόκειντο στην κοινωνική ευαισθησία του κάθε αστυνομικού στην πρώτη περίπτωση και του κάθε δικαστικού στη δεύτερη να εξακριβώσει εάν έχει παιδιά ώστε να κινητοποιήσει τις αρμόδιες υπηρεσίες – δηλαδή την Εισαγγελία Ανηλίκων και τις Κοινωνικές Υπηρεσίες των οικείων Δήμων. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα σε πολλές περιπτώσεις για δεκαετίες βρέφη και παιδιά να μένουν σπίτι μόνα τους. Ως Πολιτεία έχουμε καθήκον να μην αφήνουμε την εξακρίβωση αυτή στην κρίση ή την ευαισθησία κανενός. Οφείλουμε να διασφαλίσουμε ότι η διαπίστωση αν κάποιος συλληφθείς ή κρατούμενος έχει παιδιά, γίνεται σε όλες τις περιπτώσεις και κανένα παιδί δεν μένει σπίτι μόνο του. Κανένα! Ήρθαμε λοιπόν να αντιμετωπίσουμε μια ολιγωρία ετών. Και το κάναμε. Διότι έχουμε αναδείξει την παιδική προστασία σε πολιτική προτεραιότητα. Στην πράξη και όχι στα λόγια. Θα περιμέναμε λοιπόν από όλους όσοι τόσο καιρό δεν έκαναν τίποτα για τα θέματα αυτά, καταλήγει η απάντηση από τη Δόμνα Μιχαηλίδου, αν δεν μπορούν να κάνουν εποικοδομητική κριτική, τουλάχιστον να σιωπούν. Στις δηλώσεις στην ΕΡΤ, η υφυπουργός είχε πει για τις περιπτώσεις ανηλίκων που ζουν χωρίς γονείς είτε γιατί εκείνοι έχουν συλληφθεί ή καταδικαστεί ή τελούν υπό ποινή φυλάκισης: «Εχουμε συνεννοηθεί αρχικά με την ΕΛ.ΑΣ., έτσι ώστε να υπάρχει πλέον η υποχρέωση της ΕΛ.ΑΣ. και να μην είναι στην κρίση του κάθε αστυνομικού, να υπάρχει η θεσμική και οριζόντια υποχρέωση για κάθε σύλληψη, για κάθε προφυλάκιση και μετά για κάθε εκτέλεση ποινής. Η αστυνομία θα τραβά αυτόματα από τα μητρώα πολιτών τα στοιχεία και αν υπάρχει παιδί, θα ορίζεται αντίστοιχα από το αρμόδιο όργανο ποιος θα είναι ο επίτροπος, ποιος θα βοηθήσει το παιδί κατά τη διάρκεια της απουσίας του γονέα». 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου