Πέμπτη 4 Μαρτίου 2021

Ένα θέμα το οποίο ταλανίζει και μαστιγώνει την κοινωνία μας


Υπογράφουν οι κ.κ.: 


Μάγδα (Μαγδαληνή) Χόνδρου 

και 

Ιωάννα Χαρακαίδα

Τελειόφοιτες του Τμήματος Γερμανική Γλώσσας και Φιλολογίας του Ε.Κ.Π.Α.


Ένα θέμα το οποίο ταλανίζει και μαστιγώνει την κοινωνία μας είναι το θέμα της σεξουαλικής παρενόχλησης ή αλλιώς Sexual Harassment. 


Ένα  θέμα για το οποίο ακούγονται όλο και περισσότερα περιστατικά με αφορμή την μήνυση της  γνωστής  Ολυμπιονίκη  Σοφίας Μπεκατώρου. Τέτοιου είδους περιστατικά , λοιπόν, λαμβάνουν χώρα τόσο σε καλλιτεχνικούς όσο και σε πιο απλούς χώρους. Είναι πραγματικά θα λέγαμε αδιανόητο να λαμβάνουν χώρα τέτοια συμβάντα τον 21ο αιώνα που διανύουμε και όμως συμβαίνουν και θα σας εξηγήσουμε παρακάτω το γιατί. 


Οι άνθρωποι  που πράττουν αυτό το κακούργημά έπειθαν τα θύματα τους με το πιο πιστευτό λόγο τους ή ότι αυτό θα τους κάνει καλό ή ότι είναι ντροπή να συζητάμε για αυτά τα θέματα , ή ότι πρέπει να μείνει κρυφό διότι θα γελοιοποιηθούν από την κοινωνία μας.  


Τόσα χρόνια δεν είχαμε ακούσει τόσα περιστατικά στο σύνολο τους , εξαιτίας της κριτικής που ασκούμε σαν κοινωνία ευρύτερα…


Μήπως,  διερωτώμαι , μήπως ήρθε η ώρα να αλλάξει αυτό? Μήπως ήρθε η ώρα να αγκαλιάσουμε τα περιστατικά αυτά και να γίνουμε όλοι μαζί ένα ώστε να εξαλειφθούν?


Ξέρω ίσως να ζητάμε πολλά για κάποιους , όμως αυτά είναι και τα πιο αναγκαία!


Εγώ ,λοιπόν, σαν Μαγδαληνή πιστεύω σε έναν καλύτερο κόσμο χωρίς Taboo, ντροπές και κοινωνικές απομονώσεις . Και γιατί αυτό? Γιατί δεν μπορεί να μην υπάρχει μέσα μας το αίσθημα του καλού και του δίκαιου κόσμου !!! Απλά δεν μπορεί…


Η πηγή του προβλήματος όμως κρύβεται πολύ καλά σε άλλα θέματα. Να γίνω σαφέστερη, αναφέρομαι σε στερεότυπα και Taboos που έχουν μεγαλώσει γενιές ολόκληρες, φορτώνοντας με ενοχές άτομα ή και ομάδες ανθρώπων που διεκδικούσαν μια καλύτερη ζωή, όπου τα ανθρώπινα δικαιώματα αναγνωρίζονται ως αυτούσια και η εξουσία λειτουργεί υπέρ του ανθρώπου. Για να φτάσουμε στο σημείο να στοχοποιούμε τα θύματα και να σκεπάζουμε την όποια βρωμιά του θύτη, σημαίνει ότι ο ρόλος της εξουσίας ανυψώθηκε καθαρά και μόνο για την λεζάντα, ενώ τα ανθρώπινα δικαιώματα έχουν θυσιαστεί στον βωμό ενός πολιτισμού, όπου κυριαρχεί το «φαίνεσθαι». 


Ατάκες όπως «έτσι και ανοίξεις το στόμα να μιλήσεις, μόνο τον εαυτό σου θα βλάψεις» προς τα θύματα ή «δεν ξέρω, δεν απαντώ, δεν το πιστεύω, δεν τον/την είχα ικανό/ικανή για κάτι τέτοιο» αναφερόμενοι στον θύτη αποτελούν σοβαρή ένδειξη (άν όχι και απόδειξη) του τρόπου με τον οποίον ανετράφησαν τόσες γενεές ανθρώπων και εξανεμίστηκε τόσο άδοξα το όνειρο για αποκατάσταση της αξιοπρέπειας των εμπλεκομένων.


Το σκεπτικό που παρουσίασα πιο πάνω είναι ένδειξη της λάθος εκπαίδευσης (και παιδείας μην σας πω), η οποία στην εποχή μας παρουσιάζει ελάχιστες αλλαγές ως προς τα παλαιότερα χρόνια στο ουσιώδες ζήτημα που πραγματεύεται το εν λόγω άρθρο. Το άκουσμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της κατάφωρης παραβίασης αυτών κατά περιστάσεις και η (ελλιπής προφανώς!!!) ενθάρρυνση όσων υπέστησαν βλάβη εξαιτίας αυτών να μιλήσουν ανοιχτά για το δυσάρεστο αυτό τους βίωμα. 


Προσωπικά η παράβλεψη αυτών των θεμάτων είναι τουλάχιστον αδιανόητη για την ανθρωπότητα, η δε αποσιώπηση αυτών μέγιστη ντροπή για το σύνολο των γονέων, εκπαιδευτικών, φορέων, γιατί χάρις στον «πολιτισμό τους» και το φαίνεσθαι έμειναν εκτεθειμένα παιδάκια και άνθρωποι πάσης φύσεως σε έναν κίνδυνο που εν δυνάμει προλαμβάνεται και θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί, εάν η εξουσία σέβεται τον ρόλο της και δεν παραμένει απάνθρωπη και υλιστική ως «αμετακίνητη αυθεντία/έδρα».


Τί παρατηρείται εδώ; Τόσες υποθέσεις και τόσα «εάν» για καίρια ζητήματα, τα οποία θα έπρεπε να θεωρούνται αδιαπραγμάτευτα. Εκνευριστικό, δεν συμφωνείτε αγαπητοί αναγνώστες; Ποιά η θέση σας, ποιά η θέση μας, τί μέλλει γενέσθαι; Καθένας μας μπορεί να εκφέρει διαφορετική γνώμη και να καταφέρει πολλά ποικιλοτρόπως. 


Όμως ας έχουμε μία ξεκάθαρη πυξίδα, την αγάπη έναντι του φόβου, την ελευθερία έναντι της προκατάληψης, την ενθάρρυνση έναντι της λογοκρισίας, το ήθος έναντι του «πολιτισμού» του φαίνεσθαι. Γιατί μόνο έτσι προλαμβάνεται «το αβγό του φιδιού».


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου