Ήταν η πρωθυπουργός την περίοδο των Ιμίων, η οποία μάλιστα απέφευγε να σηκώσει τα τηλέφωνα στον -τότε- πρόεδρο Κλίντον ενώ είχε δείξει σθένος να τραβήξει την ιστορία μακριά παρά τις επιφυλάξεις του στρατού τότε (!).
Είναι διπλή υπήκοος (Τουρκία + ΗΠΑ) και έχει σχέσεις με εταιρίες διαχείρισης κρίσεων στις ΗΠΑ και αρκετές επαφές και λόγω του συζύγου της με επιφανείς λομπίστες στις ΗΠΑ ενώ μιλάει άψογα αγγλικά μιας και έχει αμερικανική παιδεία.
Θεωρούνταν υπέρμαχος του 'business as usual' με το Ισραήλ μιας και είχε επαφές με πολλές Ασκεναζίτικες κοινότητες στις ΗΠΑ και επί των ημερών της οι εβραϊκές κοινότητες στην Τουρκία είδαν μια -πρόσκαιρη- ηρεμία.
Ενεπλάκει στο σκάνδαλο Σουσουρλούκ κατά το οποίο λέγεται πως έγινε ξεκαθάρισμα λογαριασμών μεταξύ πολιτικών και της -τότε- μαφίας. Το όνομα της έχει εμπλακεί με σκάνδαλα και έτσι τον Σεπτέμβριο του 1996, λίγους μήνες μετά τα Ίμια αναγκάστηκε να παραιτηθεί.
Έχει αξιοζήλευτη ακαδημαϊκή παρουσία σε τουρκικά και αμερικανικά ιδρύματα ενώ θεωρείται ένα από τα τελευταία ονόματα της λεγόμενης 'παλιάς πολιτικής κοπής' της Τουρκίας η οποία ίσως θα μπορούσε να αποκαταστήσει σχέσεις με την λεγόμενη μπουρωκρατία της Αμερικής.
Οι γονείς της ήταν Θεσσαλονικείς Μουσουλμάνοι οι οποίοι λόγω ανταλλαγής πληθυσμών (ελέω Λωζάνης, μετακίνησης υποχρεωτικής πληθυσμών) εγκαταστάθηκαν στην Κων/πολη και η ίδια έρχεται τακτικά στην Ελλάδα και δη στη Θεσσαλονίκη (...)
Η οικονομική κρίση σε συνδυασμό με τα «μαύρα σύννεφα» στις σχέσεις της κυβέρνησης Ερντογάν με τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν έφεραν στην επιφάνεια σενάρια αλλαγών στην τουρκική κυβέρνηση και ειδικά στο υπουργείο Εξωτερικών.
Τις τελευταίες ημέρες άρχισε να ακούγεται και πάλι το όνομα της Τανσού Τσιλέρ, η οποία κατά την εφημερίδα Sozcu προαλείφεται για τη θέση της υπουργού Εξωτερικών, στη θέση του Μεβλούτ Τσαβούσογλου.
Δεν είναι η πρώτη φορά που στους διαδρόμους των πολιτικών παρασκηνίων στην Άγκυρα αναφέρεται το όνομα της πρώην πρωθυπουργού και υπουργού Εξωτερικών. Παραδοσιακά, όσες φορές η γειτονική χώρα έχει βρεθεί αντιμέτωπη με σοβαρές οικονομικές, πολιτικές και κοινωνικές κρίσεις, το όνομα της Τσιλέρ «φιγουράριζε» στα διάφορα σενάρια.
Προ ημερών ένα τέτοιο σενάριο διατυπώθηκε από τον αρθρογράφο της κεμαλικής Sozcu, Ραχμί Τουράν, ο οποίος έγραψε ότι η Τανσού Τσιλέρ προαλείφεται για υπουργός Εξωτερικών, επειδή διατηρεί καλές σχέσεις με τα λόμπι στις Ηνωμένες Πολιτείες και έτσι θα μπορέσει να αποκαταστήσει τις σχέσεις Ερντογάν-Μπάιντεν. Σύμφωνα με το ίδιο σενάριο, η Τσιλέρ μπορεί να ανοίξει και την «κάνουλα» του δανεισμού από το Λονδίνο.
Ο ίδιος ωστόσο σπεύδει να διευκρινίσει ότι τα σενάρια που θέλουν την «ολική επαναφορά» της Τσιλέρ μπορεί να είναι απλώς «κουτσομπολιά» και εκτιμάει ότι η πρώην πρωθυπουργός δεν θα μπορέσει να επιτύχει κανέναν από αυτούς τους στόχους, επειδή «οι καιροί έχουν αλλάξει».
Την επιστροφή της Τσιλέρ, πάντως, θα έβλεπε ίσως με καλό μάτι ο κυβερνητικός σύμμαχος του Ερντογάν και αρχηγός των Γκρίζων Λύκων, ο Ντεβλέτ Μπαχτσελί.
Υπενθυμίζεται ότι Τανσού Τσιλέρ ήταν η πρωθυπουργός της Τουρκίας κατά την Κρίση των Ιμίων, το 1996, και ως εκ τούτου η παρουσία της στο υπουργείο Εξωτερικών της γειτονικής χώρας θα είχε και αυτόν τον επιπλέον (αρνητικό) συμβολισμό για την Ελλάδα.
Ωστόσο, η επιστροφή της Τσιλέρ στην ενεργό πολιτική δράση μόνον εύκολη δεν χαρακτηρίζεται: Στο εσωτερικό της χώρας το όνομά της έχει ταυτιστεί με σειρά οικονομικών σκανδάλων, σε διεθνές δε επίπεδο δεν χαίρει ιδιαίτερης εκτιμήσεως ούτε στη Δύση, ούτε και στη Ρωσία. Ακόμη και στο Αζερμπαϊτζάν, χώρα με την οποία διατηρεί αδελφικές σχέσεις η Τουρκία και αποτελεί σημαντική ψηφίδα της εξωτερικής της πολιτικής, η Τσιλέρ αποτελεί αμφιλεγόμενη προσωπικότητα.
Το όνομα της Τανσού Τσιλέρ έχει συνδεθεί άρρηκτα με το λεγόμενο «Σκάνδαλο του Σουσουρλούκ» του 1996, όταν ένα τροχαίο δυστύχημα στην ομώνυμη κωμόπολη της δυτικής Τουρκίας έγινε αφορμή για να δουν το φως της δημοσιότητας οι υπόγειες σχέσεις ανάμεσα στο τουρκικό «βαθύ κράτος« και την ακροδεξιά Μαφία των Γκρίζων Λύκων με στόχο την εξόντωση πολιτικών αντιπάλων και τη διεξαγωγή του βρόμικου πολέμου κατά του κουρδικού κινήματος που βρισκόταν σε έξαρση την εποχή εκείνη. Στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες και τις ΗΠΑ δεν έχει ξεχαστεί ο ρόλος αυτός της Τσιλέρ.
Αλλά και οι Ρώσοι έχουν κάθε λόγο να ενοχληθούν από μία ενδεχόμενη ανάθεση του υπουργείου Εξωτερικών στην Τσιλέρ καθώς, όπως καταγγέλλεται, είχε ενεργό ρόλο στην απόπειρα πραξικοπήματος του Αμπουλφάζ Ελτσίμπεϊ το 1995 κατά του τότε προέδρου του Αζερμπαϊτζάν, Χεϊντάρ Αλίγεφ, ο οποίος φρόντιζε να διατηρεί σχέσεις ισορροπίας με τη Μόσχα.
Μια τέτοια προοπτική είναι εξάλλου αμφίβολο κατά πόσο θα «χαροποιούσε» και τον νυν πρόεδρο και γιο του Χεϊντάρ Αλίγεφ, Ιλχάμ, παρ' όλο που ο ίδιος φαίνεται να έχει πλέον προσχωρήσει στις απόψεις των εθνικιστών, που ενέπνευσαν την εποχή εκείνη την απόπειρα του πραξικοπήματος.
Όλα αυτά τα στοιχεία καθιστούν μάλλον επισφαλές το ενδεχόμενο να επιλεγεί η 74χρονη Τανσού Τσιλέρ στη θέση της υπουργού Εξωτερικών...
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου