Δηλώσεις των Γερμανών από δω, πιέσεις από εκεί για τα Βαλκάνια που είναι «θέμα αξιοπιστίας για την Ε.Ε. να ξεκινήσει η ενταξιακή τους διαδικασία», αλλά... δεν της πέρασε της Γερμανίας. Στο πρόσφατο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της Ε.Ε. πριν λίγες μέρες, οι Υπουργοί δεν κατάφεραν να ανάψουν το πράσινο φως για να ξεκινήσει η ενταξιακή διαδικασία για τα Σκόπια και την Αλβανία. Παρόλο που είναι μία από τις φορές που το Βερολίνο επιμένει σθεναρά, αρκετά κράτη μέλη βλέπε Γαλλία, Αυστρία, Τσεχία, Κροατία και Βουλγαρία για τα Σκόπια δεν της έκαναν το... χατήρι. Όπως δήλωσε η υπουργός ευρωπαϊκών υποθέσεων της Πορτογαλίας στο τελευταίο Συμβούλιο της πορτογαλικής προεδρίας, Άνα Πάολα Ζακάριας, «δεν κατέστη δυνατό να συμφωνήσουμε στο διαπραγματευτικό πλαίσιο για τη Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία και να ξεκινήσει η πρώτη διακυβερνητική διάσκεψη για τις δύο υποψήφιες χώρες».
«Η Βουλγαρία και η Βόρεια Μακεδονία ζουν μια δύσκολη πολιτική στιγμή», ανέφερε χαρακτηριστικά. «Δεν είναι ακόμα η κατάλληλη στιγμή, πρέπει να βρούμε λύση αποδεκτή για όλους», πρόσθεσε και εξέφρασε την πεποίθηση ότι η Σλοβενία, που αναλαμβάνει από 1η Ιουλίου την Προεδρία της Ε.Ε. για το επόμενο εξάμηνο, θα συνεχίσει τις προσπάθειες για την εξεύρεση λύσης και θα φτάσει σε ένα θετικό αποτέλεσμα σύντομα. Η Πορτογαλία είναι η δεύτερη προεδρία της Ε.Ε. (μετά τη Γερμανία πέρυσι) που δεν κατάφερε να ανοίξει την υποχρεωτική εναρκτήρια διακυβερνητική διάσκεψη με την Αλβανία και τα Σκόπια, την οποία η Βουλγαρία συνεχίζει να μπλοκάρει για εσωτερικές, ιστορικές πολιτικές, που δεν έχει καταφέρει ακόμη να κάνει το υπόλοιπο κλαμπ να καταλάβει -είναι πολύ δύσκολο για τους κεντροευρωπαίους να αντιληφθούν τις διαφορές και τις διαιρέσεις των Βαλκανίων. «Όλοι έχουν βαρεθεί τη στάση της Βουλγαρίας στο θέμα της Βόρειας Μακεδονίας», δήλωσε ένας διπλωμάτης. «Είναι ακατανόητη, αδικαιολόγητη και αποσταθεροποιεί τα Δυτικά Βαλκάνια. Η Βουλγαρία χάνει φίλους με μεγάλη ταχύτητα. Ευτυχής είναι η χώρα που μπορεί να το αντέξει αυτό μακροπρόθεσμα». Πολλοί παρενέβησαν, από την περιοχή και μη, από μεγάλες και μικρές χώρες, βόρεια και νότια, επικαλούμενοι τη γεωπολιτική, τη στρατηγική σκέψη και το απλό γεγονός ότι σκοπεύουν να τηρήσουν τη δέσμευσή τους και στις δύο χώρες, ως λόγους για τους οποίους πρέπει να διεξαχθούν αυτές οι συνομιλίες.
«Όλα αυτά έπεσαν σε... κουφά βουλγαρικά αυτιά, φυσικά. Έτσι, ο υπουργός Ε.Ε. της Γερμανίας Μίχαελ Ροθ βγήκε στο Twitter με την ελπίδα ότι μια δημόσια έκκληση θα βοηθούσε. (Συναγερμός σπόιλερ: δεν βοήθησε.) «Παρακαλώ. Αφήστε τα διμερή ζητήματα να αντιμετωπιστούν διμερώς, χωρίς να μπλοκάρετε ολόκληρη την Ε.Ε. να προχωρήσει μπροστά», ανέφερε ο Ροθ. «Ας σκεφτούμε στρατηγικά ... δεν μας ενδιαφέρει να αφήσουμε στρατηγικό κενό εκεί. Σας ευχαριστούμε», αναφέρει χαρακτηριστικά το POLITICO. Χθες πραγματοποιήθηκε επίσης διάσκεψη της Ε.Ε. με το Μαυροβούνιο και τη Σερβία, παρουσία των πρωθυπουργών των δύο χωρών. Οι χώρες αυτές των δυτικών Βαλκανίων είναι που έχουν ήδη ξεκινήσει διαπραγματεύσεις και η διαδικασία της ένταξης βρίσκεται σε εξέλιξη, αν και κολλημένη. «Είναι σημαντικό αυτό το βήμα, γιατί δίνει ένα θετικό μήνυμα στα Δυτικά Βαλκάνια», δήλωσε η Άνα Πάολα Ζακάριας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου