Τετάρτη 23 Ιουνίου 2021

Πέρασε ο Νόμος Μενέντεζ - Ρούμπιο που ισχυροποιεί τον άξονα Ελλάδας, Ισραήλ, Κύπρου, HΠΑ


Ο Αμερικανός γερουσιαστής, Ρόμπερτ Μενέντεζ (Bob Menendez) (Δημοκρατικός, Νέα Ιερσέη), Πρόεδρος της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων της Γερουσίας, συνεργάστηκε με τον γερουσιαστή Μάρκο Ρούμπιο (Marco Rubio) (Ρεπουμπλικάνος, Φλόριντα), για να «περάσουν» την έγκριση μιας νέας νομοθεσίας που προβλέπει την ενίσχυση της αμυντικής εταιρικής σχέσης των Ηνωμένων Πολιτειών με την Ελλάδα.


Πρόκειται για μία πολύ σημαντική εξέλιξη για τη στρατηγική σχέση των ΗΠΑ με την Ελλάδα, αλλά και την ίδια την Ελλάδα.


Με τον νόμο περί άμυνας και διακοινοβουλευτικής εταιρικής σχέσης ΗΠΑ-Ελλάδας του 2021, η διμερής νομοθεσία ενισχύει την υποστήριξη του στρατιωτικού εκσυγχρονισμού της Ελλάδας επιτρέποντας νέες μεταφορές αμερικανικού στρατιωτικού εξοπλισμού.


Επίσης προωθεί την αυξημένη πολυμερή δέσμευση μεταξύ της Κύπρου, της Ελλάδας, του Ισραήλ και των Ηνωμένων Πολιτειών. Πρόκειται για τη δημιουργία νέου στρατηγικού άξονα στην Ανατολική Μεσόγειο.


«Είμαι πολύ περήφανος που βλέπω την Επιτροπή Διεθνών Σχέσεων της Γερουσίας να υποστηρίζει αυτήν την κοινή λογική που όχι μόνο ενισχύει τις προσπάθειες της Ελλάδας να εκσυγχρονίσει τις ένοπλες δυνάμεις της, αλλά επίσης ενισχύει τη διμερή αμυντική μας σχέση και τους στενούς δεσμούς με τους Έλληνες εταίρους μας», δήλωσε ο Πρόεδρος της Επιτροπής, Μπομπ Μενεντέζ.


«Ανυπομονώ να συνεχίσω να συνεργάζομαι με τους συναδέλφους μου για να εξασφαλίσω ότι η Γερουσία θα εγκρίνει το νόμο περί άμυνας και διακοινοβουλευτικής εταιρικής σχέσης των ΗΠΑ και της Ελλάδας, ώστε να συνεχίσουμε να προωθούμε τη συνεργασία στον τομέα της ασφάλειας και τη διαρκή σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο για τα επόμενα χρόνια», τόνισε ο κ. Μενέντεζ.


«Καθώς αυτή η σημαντική διμερής νομοθεσία κατευθύνεται προς την Ολομέλεια της Γερουσίας για εξέταση και ψήφιση, πρέπει να παραμείνουμε δεσμευμένοι να διασφαλίσουμε ότι το έθνος μας θα ενισχύσει την αμυντική του συνεργασία με την Ελλάδα», δήλωσε ο γερουσιαστής Ρούμπιο.


«Ευχαριστώ τους συναδέλφους της επιτροπής μου που ψήφισαν για να στείλουν αυτό το νομοσχέδιο στην Ολομέλεια της Γερουσίας για να υποστηρίξουν έναν από τους σημαντικότερους εταίρους του Έθνους μας στην Ανατολική Μεσόγειο και έναν αξιόλογο σύμμαχο του ΝΑΤΟ», τόνισε ο κ. Ρούμπιο αναφερόμενος στην Ελλάδα.


Οι βασικές διατάξεις της νομοθεσίας περιλαμβάνουν:


Υποστήριξη του Στρατιωτικού Εκσυγχρονισμού της Ελλάδας:


Εξουσιοδοτεί τη βοήθεια του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Κινήτρων και Ανακεφαλαιοποίησης (ERIP) προς την Ελλάδα για τη στήριξη της μετάβασης της Ελλάδας από τον στρατιωτικό εξοπλισμό που παράγεται από τη Ρωσία


Εξουσιοδοτεί ποσό 1,8 εκατομμυρίων δολαρίων ετησίως στη Διεθνή Στρατιωτική Εκπαίδευση και Κατάρτιση (IMET) για την Ελλάδα για τα οικονομικά έτη 2022 – 2026


Εκφράζει τη βούληση του Κογκρέσου ότι οι ΗΠΑ θα πρέπει να παρέχουν άμεσα δάνεια στην Ελλάδα για την προμήθεια αμυντικών προμηθειών, αμυντικών υπηρεσιών και υπηρεσιών σχεδιασμού και κατασκευής σύμφωνα με την περαιτέρω ανάπτυξη των ελληνικών στρατιωτικών δυνάμεων.


Μεταφορά Αμερικανικού Στρατιωτικού Εξοπλισμού στην Ελλάδα:


Εξουσιοδοτεί την ταχεία παράδοση αεροσκαφών F-35 στην Ελλάδα (στην περίπτωση που το επιθυμεί).


Απαιτεί από τον Υπουργό Άμυνας (των ΗΠΑ), με τη σύμφωνη γνώμη του Υπουργού Εξωτερικών (των ΗΠΑ), να υποβάλει έκθεση στο Κογκρέσο σχετικά με τις αμυντικές ανάγκες της Ελλάδας και τον τρόπο με τον οποίο οι Ηνωμένες Πολιτείες θα επιδιώξουν να αντιμετωπίσουν τέτοιες ανάγκες μέσω μεταφοράς αμυντικού εξοπλισμού στην Ελλάδα.


Κοινοβουλευτική συμμετοχή στο πλαίσιο 3+1:


Εξουσιοδοτεί τη συγκρότηση διακοινοβουλευτικής ομάδας μεταξύ της Κύπρου, της Ελλάδας, του Ισραήλ και των Ηνωμένων Πολιτειών για να χρησιμεύσει ως νομοθετική συνιστώσα της διαδικασίας 3+1 που ξεκίνησε μεταξύ των κυβερνήσεων των (τεσσάρων) χωρών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου