Τρίτη 20 Ιουλίου 2021

Νεανικός και εφηβικός καρκίνος ή αλλιώς καρκίνος νέων ενηλίκων. Κείμενο από την Ζωή Νίτσα, Ειδικευόμενη Ιατρό Γενικής Χειρουργικής στο Αντικαρκινικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης «Θεαγένειο»



Υπογράφει η νεαρά κυρία Ζωή Νίτσα, Ειδικευόμενη Ιατρός Γενικής Χειρουργικής στο Αντικαρκινικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης «Θεαγένειο»



Η Ζωή Νίτσα είναι γεννημένη το Νοέμβριο του 1993 στην πόλη της Κοζάνης. Σπούδασε στην Ιατρική Σχολή του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου της Θεσσαλονίκης. Κατά τη διάρκεια των σπουδών της συμμετείχε στο πρόγραμμα Erasmus φοιτώντας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστήμιου της Αμβέρσας στο Βέλγιο. Το πρώτο της μεταπτυχιακό ήταν πάνω στην Χειρουργική και Κλινική Ανατομία στην έδρα της Ανατομίας στην Ιατρική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, ενώ το δεύτερο στην Χειρουργική Πυέλου στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας στη Λάρισα. Στην παρούσα φάση είναι ειδικευόμενη Ιατρός Γενικής Χειρουργικής στο Αντικαρκινικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης «Θεαγένειο». Έχει συμμετάσχει σε πολλά συνέδρια, λαπαροσκοπικά courses, μελέτες και έρευνες ως φοιτήτρια και ως ειδικευόμενη Ιατρός. Λατρεύει την Χειρουργική και έχει αφοσιωθεί πλήρως σε αυτή. 


Το σύστημα υγείας στην Ελλάδα είναι διαμορφωμένο με τρόπο που χωρίζει  τον καρκίνο σε δύο μεγάλες κατηγορίες, τον παιδικό καρκίνο και τον καρκίνο των ενηλίκων. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι υπάρχουν ξεχωριστές ειδικότητες και μονάδες για την αντιμετώπιση του καρκίνου στα παιδιά και στους ενήλικες. Οι λόγοι για τους οποίους συμβαίνει αυτό, είναι η παντελώς διαφορετική φύση του παιδικού καρκίνου από τον καρκίνο των ενηλίκων. 


Συγκεκριμένα, υπάρχει μεγάλη διαφοροποίηση στα είδη καρκίνου που εμφανίζονται στα παιδιά, με τα είδη που εμφανίζονται στους ενήλικες. Επίσης, ο παιδικός καρκίνος εμφανίζει διαφορετική αιτιοπαθογένεια από τον καρκίνο των ενηλίκων, γενετικοί κυρίως παράγοντες αφορούν στα παιδιά και περιβαλλοντικοί στους ενήλικες. Ως εκ τούτου, η θεραπευτική προσέγγιση όφειλε να είναι και αυτή διαφορετική και εξατομικευμένη. Έρευνες και στατιστικές μελέτες επιβεβαίωσαν θετικά τον διαχωρισμό αυτό, αφού με την πάροδο του χρόνου παρατηρήθηκε αύξηση των ποσοστών της 5ετούς επιβίωσης τόσο των παιδιών καρκινοπαθών όσο και των ενήλικων καρκινοπαθών.


Μεταξύ του παιδικού καρκίνου και τον καρκίνο των ενηλίκων υπάρχει μια γκρίζα ζώνη, ο νεανικός και εφηβικός καρκίνος ή αλλιώς καρκίνος των νέων ενηλίκων που αφορά σε άτομα 15 έως 39 ετών. Ο καρκίνος των νέων ενηλίκων έχει χαρακτηριστικά τόσο από τον παιδικό καρκίνο, όσο και από τον καρκίνο των ενηλίκων. Αποτελεί όμως μια ξεχωριστή οντότητα επιστημονικά και χρήζει πρακτικά ξεχωριστής προσέγγισης και διαχωρισμού από τις άλλες δύο κατηγορίες, κάτι το οποίο δεν συμβαίνει μέχρι στιγμής στην Ελλάδα (καθώς και σε άλλες χώρες του εξωτερικού). Το αποτέλεσμα αυτής της συγχώνευσης του νεανικού και εφηβικού καρκίνου στις άλλες δύο κατηγορίες, ήταν να μην παρατηρείται ιδιαίτερη βελτίωση του ποσοστού 5ετούς επιβίωσης των νέων ενηλίκων καρκινοπαθών.


Ένας νέος ενήλικας και έφηβος δεν έχει μεγάλη πιθανότητα να εμφανίσει καρκίνο, όταν όμως εμφανίσει, είναι πιθανόν ο καρκίνος του να έχει μεγαλύτερη επιθετικότητα σε σχέση με τους καρκίνους των άλλων δύο κατηγοριών. Αξίζει να σημειωθεί ότι το 5% περίπου, όλων των διαγνωσμένων καρκίνων στον άνθρωπο, αφορά σε νεανικό και εφηβικό καρκίνο. Στις Η.Π.Α. ο καρκίνος αποτελεί την 4η αιτία θανάτου στους νέους ανθρώπους, μετά τα τροχαία δυστυχήματα, την αυτοκτονία και την ανθρωποκτονία.


Παρακάτω παρατίθενται επιγραμματικά οι πιο συχνοί τύποι καρκίνου που μπορούν να προσβάλλουν αυτή την ηλικιακή ομάδα.


• Καρκίνος του μαστού: Περίπου το 6% των συνολικών περιστατικών καρκίνου μαστού αφορούν γυναίκες ηλικίας μικρότερης των 40 ετών.

• Λέμφωμα (non- Hodgkin και Hodgkin)

• Μελάνωμα: Το μελάνωμα αποτελεί έναν από τους πιο συχνούς καρκίνους που προσβάλλουν άτομα κάτω των 30 ετών και κυρίως τις γυναίκες. Συστήνεται ο συστηματικός έλεγχος του δέρματος και των εξαρτημάτων του.

• Σάρκωμα: Υπάρχουν δύο μεγάλες κατηγορίες σαρκωμάτων, τα σαρκώματα μαλακών μορίων και τα σαρκώματα των οστών και των αρθρώσεων.

• Καρκίνος ωοθηκών / Καρκίνος των όρχεων: Όσον αφορά στον καρκίνο των όρχεων έχει μεγαλύτερα ποσοστά εμφάνισης σε ηλικία 20 έως 35 ετών.

• Καρκίνος του τραχήλου της μήτρας: Ο τύπος αυτός αφορά κυρίως νέες γυναίκες ηλικίας 35 - 44 ετών. Στις περισσότερες των περιπτώσεων, η διάγνωση γίνεται έγκαιρα μέσα από τις προληπτικές εξετάσεις των HPV και Pap τεστ.

• Καρκίνος του θυρεοειδούς αδένα: Οι νέες γυναίκες έχουν τρεις φορές μεγαλύτερη πιθανότητα να εμφανίσουν καρκίνο θυρεοειδούς συγκριτικά με τους νέες άνδρες. Αφορά κυρίως ηλικίες 20-24 ετών. Το ποσοστό επιβίωσης για τον καρκίνο του θυρεοειδούς είναι υψηλό και ανέρχεται στο 98% για την πρώτη 5ετία.

• Όγκος εγκεφάλου ή νωτιαίου μυελού: Το 20% των ατόμων με όγκο στον εγκέφαλο ή στο νωτιαίο μυελό, είναι άτομα κάτω των 35 ετών. 

• Καρκίνος του παχέος εντέρου: Με την πάροδο του χρόνου, τα περιστατικά ορθοκολικού καρκίνου αυξήθηκαν στις μικρότερες ηλικίες. Αυτό μπορεί να οφείλεται στην αυξημένη έκθεση σε διάφορους παράγοντες κινδύνου όπως είναι η παχυσαρκία, κακή ποιότητα διατροφής, καθιστική ζωή κλπ. Ο προληπτικός έλεγχος του παχέος εντέρου συστήνεται από την ηλικία των 45 ετών, με εξαίρεση τα άτομα που έχουν αυξημένο κίνδυνο και οικογενειακό ιστορικό, όπου η πρόληψη πρέπει να ξεκινά νωρίτερα και εξατομικευμένα. 


Στα πλαίσια της εξέλιξης της ιατρικής επιστήμης, η καθιέρωση νέων ειδικοτήτων και νοσοκομειακών μονάδων που θα ασχολούνται κατ’ αποκλειστικά με τους νέους καρκινοπαθείς, την πρόληψη, την διάγνωση και την θεραπεία τους, ξεχωριστά από τον παιδικό καρκίνο και τον καρκίνο ενηλίκων, κρίνεται απαραίτητη και αναγκαία. Με τον τρόπο αυτό, μείζονα θέματα που προκύπτουν στους νεανικούς καρκίνους, όπως για παράδειγμα η διατήρηση της γονιμότητας, θα αντιμετωπίζονται σε ένα καθημερινό σταθερό πλαίσιο ενός ιατρείου και όχι ως μεμονωμένα περιστατικά.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου