Συντάκτρια - Αναλύτρια Ανθρωπιστικών, Πολιτικών και Κοινωνικών Ζητημάτων
Ραφαέλα Κατικαρίδου, Απόφοιτη Πολιτικών Επιστημών, Αριστοτελείου Παν. Θεσσαλονίκης
Η Ραφαέλα Κατηκαρίδου είναι 25 ετών με καταγωγή από τη Θεσσαλονίκη. Είναι απόφοιτη του τμήματος Πολιτικών Επιστημών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Ως ενεργό μέλος σε διοικητικό συμβούλιο πολιτιστικού συλλόγου συμμετέχει κατά καιρούς σε διάφορα πολιτιστικά δρώμενα. Το τελευταίο καιρό ασχολείται επαγγελματικά με τον τομέα του τουρισμού. Στον ελεύθερό της χρόνο της αρέσει να διαβάζει λογοτεχνικά βιβλία και να ασχολείται με την φωτογραφία και τη μουσική. Ως λάτρης της rock και της metal αγαπάει επίσης και τις συναυλίες.
Ένας ατελείωτος πύρινος εφιάλτης… Οι δυνάμεις της πυροσβεστικής να δίνουνε μάχη με διάσπαρτες και ανεξέλεγκτες φωτιές σε διάφορα σημεία της χώρας… Ολοσχερώς καμένες περιοχές, κατεστραμμένα σπίτια και περιουσίες, νεκρά ζώα και χιλιάδες δασικά στρέμματα τα οποία έχουνε γίνει στάχτη.
Πλέον δε χωρά καμία αμφιβολία ότι πρόκειται για μια τεραστίων διαστάσεων οικολογική καταστροφή. Οι επιστήμονες από την πλευρά τους δε δηλώνουν αισιόδοξοι και μας προειδοποιούν ότι τα χειρότερα είναι προ των πυλών. Μέσα σε μια ημέρα ξέσπασαν 99 πυρκαγιές και μέσα σε 96 ώρες χάθηκε το 60% των εκτάσεων που καίγεται υπό φυσιολογικές συνθήκες στη διάρκεια ενός έτους. Εκτάσεις πράσινου και βλάστησης μετατρέπονται συνεχώς σε νεκρές γκρίζες ζώνες. Χαρακτηριστικά παραδείγματα των τελευταίων χρόνων αποτελούν η Πάρνηθα, το Μάτι, η Ραφήνα, η Πεντέλη, ο Άγιος Στέφανος, το Γραμματικό και δυστυχώς πολλά άλλα ακόμη…
Αν μπορούμε να πούμε κάτι με σιγουριά είναι ότι ο πλανήτης μας πια βρίσκεται σε κίνδυνο . Το κλίμα υφίσταται αλλαγές σε παγκόσμιο επίπεδο και αυτό μας φέρνει αντιμέτωπους με νέα δεδομένα και με μια νέα σκληρή πραγματικότητα . Έχοντας ως ορόσημο το καλοκαίρι του 2021 , οι ειδικοί προειδοποιούν ότι στις δεκαετίες που θα ακολουθήσουν , τα ακραία φαινόμενα θα γίνονται ολοένα πιο συχνά και έντονα καθώς και ότι ίσως αυτό να αποτελέσει και το σημαντικότερο πρόβλημα του πλανήτη.
Πυρκαγιές , ερημοποίηση , ξηρασία , διοξείδιο του άνθρακα , αστικοποίηση , καύσωνες … Είναι οι σημαντικότερες επιπτώσεις αυτής της κλιματικής αλλαγής . Πολλές περιοχές της χώρας μας επλήγησαν το φετινό καλοκαίρι . Η φωτιά άφησε στο διάβα της στάχτη , πόνο και νεκρική σιγή.
Όπως ήταν αναμενόμενο , ο παρατεταμένος καύσωνας δημιούργησε καταστροφές . Επίσης , η έλλειψη σχεδίου ασφαλούς συμβίωσης μεταξύ αστικού περιβάλλοντος και δασικών εκτάσεων γιγαντώνει το πρόβλημα . Δυστυχώς στην Ελλάδα υπάρχει έλλειψη μέτρων προστασίας και θέσπισης κανόνων . Ο μοναδικός αποτελεσματικός τρόπος να αντιμετωπιστεί επιτυχώς η απειλή είναι ένας εξ ολοκλήρου περιβαλλοντικός ανασχεδιασμός στον οποίο θα συμμετέχουν όλοι . Η τοπική αυτοδιοίκηση , το πολιτικό προσωπικό , διάφοροι φορείς και κυρίως η πολιτεία πρέπει να αναλάβουν ενεργό ρόλο.
Με τον όρο ‘’ πολιτεία ‘’ δε νοείται απλά μόνο το κράτος αλλά και ο κάθε πολίτης ξεχωριστά . Η χώρα βρίσκεται σε πολύ ευάλωτη θέση και οφείλουμε να το κατανοήσουμε και να προσαρμοστούμε . Το πρόβλημα αφορά όλους . Είναι θέμα παιδείας ναι φροντίζουμε με υπευθυνότητα να παράγουμε για παράδειγμα λιγότερα σκουπίδια , να σπαταλάμε λιγότερο νερό , να καθαρίζουμε συχνά τις αυλές μας κ.α. και να αντιλαμβανόμαστε πόσο καθοριστικό ρόλο διαδραματίζουνε οι συνήθειες και η συμπεριφορά μας . Δυστυχώς όμως στη χώρα μας πάσχουμε από έλλειψη οικολογικής συνείδησης και παιδείας … Η αυστηροποίηση των ποινών για πρόκληση πυρκαγιάς καθιστώντας την από πλημμέλημα κακούργημα έπρεπε να είχε γίνει πολύ καιρό πριν.
Η αποσταθεροποίηση του κλίματος στο μεγαλύτερο βαθμό οφείλεται στον άνθρωπο . Αυτή έχει ως αποτέλεσμα την αλλαγή της σύστασης της ατμόσφαιρας η οποία ευθύνεται με τη σειρά της όχι μόνο για την ισορροπία της θερμοκρασίας ολόκληρου του πλανήτη αλλά και για την ισορροπία ανάμεσα στη βιόσφαιρα , στην ατμόσφαιρα , στην υδρόσφαιρα και στη γεώσφαιρα . Δυστυχώς , η αλλαγή έχει ήδη επέλθει και οι άνθρωποι πλέον καλούνται να προσαρμοστούν καθώς και να χρησιμοποιήσουνε ότι μέσα διαθέτουν ώστε να προλάβουν τα χειρότερα . Το φαινόμενο είναι παγκόσμιο .
Μετά τα τελευταία γεγονότα πολλές περιοχές της χώρας μας θα έχουνε να αντιμετωπίσουν πλημμυρικά φαινόμενα, ειδικά από το φθινόπωρο και ύστερα. Οι δασικές πυρκαγιές έχουνε ως αποτέλεσμα την απογύμνωση του εδάφους , την έκθεσή του σε βροχές και κατά συνέπεια τη διάβρωσή και απώλεια των εδαφών με πλημμύρες. Άλλωστε, τα δάση αποτελούν τους μεγαλύτερους χερσαίους δεσμευτές διοξειδίου του άνθρακα της ατμόσφαιρας μέσω της φωτοσύνθεσης.
Φαινόμενα όπως αυτά του φετινού καλοκαιριού έρχονται να μας θυμίσουν τα αποτελέσματα των ανθρώπινων συμπεριφορών και πρακτικών στον πλανήτη που μας φιλοξενεί καθώς και τη δύναμη της φύσης όταν αυτή εκδικείται. Σε κάθε περίπτωση οι άνθρωποι οφείλουνε να προσαρμοστούν και ταυτόχρονα να αποκτήσουν μια πιο υπεύθυνη στάση και οικολογική συνείδηση. Επίσης, κατέστη σαφές ότι το κράτος πρέπει να βρίσκεται σε ετοιμότητα και να είναι καλύτερα προετοιμασμένο για τέτοια φαινόμενα και να μην επιτρέπει μα μαίνονται ανεξέλεγκτα καταστρέφοντας τα πάντα στο πέρασμα τους…
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου