Στις ευεργετικές διατάξεις που περιέχει το νομοσχέδιο για την Κοινωνική Προστασία αναφέρθηκε η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Δόμνα Μιχαηλίδου. Τοποθετούμενη στην ολομέλεια της Βουλής επί του νομοσχεδίου του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων με τίτλο «Πρόληψη και αντιμετώπιση περιστατικών κακοποίησης και παραμέλησης ανηλίκων, Πρόγραμμα "Κυψέλη" για την αναβάθμιση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών σε βρεφικούς, βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς, διατάξεις για την προώθηση της αναδοχής και της υιοθεσίας, "Προσωπικός Βοηθός για τα Ατομα με Αναπηρία" και άλλες διατάξεις», κάλεσε τους βουλευτές της αντιπολίτευσης να αναλογιστούν με την ψήφο τους τι απαντούν στην κοινωνία.
Σύμφωνα με την κ. Μιχαηλίδου, για πρώτη φορά:
Θεσπίζουμε μηχανισμό προστασίας των παιδιών, και τι λέει η αξιωματική αντιπολίτευση; Οτι θα ευνοήσει συνθήκες διαφθοράς και συναλλαγής.
Αναθέτουμε στους βρεφονηπιακούς σταθμούς τον παιδοκεντρικό ρόλο που τους αξίζει, κι εσείς λέτε ότι είστε ενάντια στο ενιαίο πρόγραμμα και μας κατηγορείτε για αντιεπιστημονισμό. Διαβάστε τη βιβλιογραφία και μην εμμένετε σε θέσεις που έχουν αναθεωρηθεί.
Στήνουμε σε κάθε σταθμό σύστημα παρακολούθησης και πρώιμης διάγνωσης και λέτε ότι κάνουμε ηλεκτρονικό φακέλωμα των παιδιών.
Υλοποιούμε το πάγιο αίτημα του αναπηρικού κινήματος για τον προσωπικό βοηθό και το καταψηφίζετε επί της αρχής, επειδή το κάνουμε με ευρωπαϊκά χρήματα.
Θεσμοθετούμε μέτρα για αν βγάλουμε τα παιδιά από τα ιδρύματα και να πάνε σε κατάλληλη οικογένεια, και λέτε ότι σας φαίνεται πολύ μεγάλος ένας άνθρωπος 75 χρονών για ανάδοχος, όταν τα μέτρα αυτά τα προτείνουν οι ειδικοί όπως ο Συνήγορος του Πολίτη και η UNICEF.
Η κ. Μιχαηλίδου είπε ότι η στάση αυτή της αξιωματικής αντιπολίτευσης στερεί στην Μαρία, παραπληγική φοιτήτρια στο πανεπιστήμιο του Β. Αιγαίου να πηγαίνει στα μαθήματά της με τον προσωπικό βοηθό της, στον 15χρονο Γιώργο και τον 20χρονο Βασίλη που είναι στο «Παπάφειο» Ιδρυμα να έχουν αυτόνομη ζωή, και στον 5χρονο Γιαννάκη, που ζει σε αγροτική περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας, να έχει την κατάλληλη αγωγή, διότι, εάν ο Γιαννάκης διαγνωστεί στα 6 του και όχι στα 4 χρόνια του, μπορεί να μη είναι λειτουργικός στην υπόλοιπη ζωή του.
Συρεγγέλα: Η αξιωματική αντιπολίτευση συνεχώς αλλάζει θέση στο σοβαρό ζήτημα της παιδικής φροντίδας
«Σήμερα βάζουμε τα θεμέλια για τις "νταντάδες της γειτονιάς", ενισχύοντας ακόμη περισσότερο το πλέγμα των μέτρων για την εναρμόνιση οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής και θέλουμε να πιστεύουμε ότι δεν θα υποκύψετε σε άλλες παλινωδίες, αλλά θα συνεργαστούμε εποικοδομητικά για τη στήριξη της ελληνικής οικογένειας», τόνισε από την πλευρά της η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Μαρία Συρεγγέλα, απευθυνόμενη στην αξιωματική αντιπολίτευση, στο πλαίσιο της συζήτησης του νομοσχεδίου για την Κοινωνική Προστασία.
Οπως είπε η υφυπουργός, αρμόδια για θέματα Δημογραφικής Πολιτικής και Οικογένειας, η αξιωματική αντιπολίτευση αλλάζει συνεχώς θέση για σοβαρά ζητήματα, όπως η στήριξη της οικογένειας και της γυναικείας εργασίας και η αντιμετώπιση του δημογραφικού. Ενώ σήμερα ασκούν αρνητική κριτική στη δράση για τις «νταντάδες της γειτονιάς», ξεχνούν ότι το 2018 είχαν κάνει αποδεκτή την έκθεση της διακομματικής κοινοβουλευτικής επιτροπής της Βουλής για το δημογραφικό, είπε η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.
Η συγκεκριμένη έκθεση, πρόσθεσε η κ. Συρεγγέλα, περιλάμβανε προτάσεις για την ενίσχυση της οικογένειας και της συμφιλίωσης εργασίας και φροντίδας, ενώ υπήρχε σαφής αναφορά στη δημιουργία του προγράμματος «νταντάδες της γειτονιάς». Οπως είπε και σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, γινόταν μνεία στην «ανάγκη ύπαρξης θεσμικού πλαισίου, ώστε οι ενδιαφερόμενοι/ες να πιστοποιούνται και να αναλαμβάνουν τη φροντίδα και φύλαξη παιδιών προσχολικής ηλικίας, όπως συμβαίνει σε άλλες χώρες της ΕΕ».
Περιγράφοντας τη δράση, η κ. Συρεγγέλα ανέφερε ότι αποτελεί μια θεσμικά οργανωμένη παροχή κατ'οίκον φροντίδας βρεφών και νηπίων, ηλικίας από δύο μηνών έως δυόμισυ ετών, από πιστοποιημένα πρόσωπα, τους επιμελητές και τις επιμελήτριες. Η δράση, σημείωσε, έρχεται να καλύψει τις ανάγκες των νέων γονέων με μεταβλητό ή κυλιόμενο ωράριο εργασίας (ιδίως ελεύθερων επαγγελματιών και αυτοαπασχολουμένων), αυτών που εργάζονται Σαββατοκύριακο, τους θερινούς μήνες καθώς και αυτών που δεν έχουν πρόσβαση σε κεντρικές δομές. Λειτουργεί, δηλαδή, συμπληρωματικά και συνδυαστικά με τις υφιστάμενες πολιτικές φροντίδας και προσχολικής αγωγής των παιδιών. Επίσης, εξυπηρετεί τις ανάγκες για απασχόληση, μέσω της δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας για πρόσωπα που επιθυμούν να εργαστούν ως επιμελητές και επιμελήτριες.
Η υφυπουργός ανέφερε ότι μετά το νόμο 4808/2021, με τον οποίο θεσπίστηκαν άδειες και διευκολύνσεις για τους εργαζόμενους γονείς, και προστατεύθηκε η θέση εργασίας τους, με τις «νταντάδες τις γειτονιάς» ενισχύεται ακόμη περισσότερο το πλέγμα των μέτρων για την εναρμόνιση οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής και προωθείται ενεργά η προσβασιμότητα των γυναικών στην αγορά εργασίας: «Με τον τρόπο αυτό γίνεται πράξη μία ακόμη δέσμευση της κυβέρνησης για έμπρακτη βοήθεια και στήριξη της οικογένειας και των νέων γονέων και γίνεται ένα ακόμη βήμα προς την ισότητα των φύλων και την εξισορρόπηση των ρόλων τους σε όλα τα επίπεδα».
Κλείνοντας την ομιλία της, η κ. Συρεγγέλα επισήμανε ότι αυτή η προσπάθεια θα συνεχιστεί με ακόμα μεγαλύτερη συνέπεια και τα επόμενα χρόνια, γιατί αποτελεί εθνική ανάγκη και κοινωνική απαίτηση, ενώ υπογράμμισε ότι «σε αυτή την προσπάθεια είμαστε ανοικτοί σε οποιαδήποτε επιπλέον πρόταση και ιδέα από τα κόμματα και τους συλλογικούς φορείς και εύχομαι όλοι να κατανοήσουμε την ανάγκη ειλικρινούς συνεργασίας για τη στήριξη των γυναικών και της ελληνικής οικογένειας».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου