Σάββατο 30 Οκτωβρίου 2021

Δόμνα Μιχαηλίδου: Στόχος η ελαχιστοποίηση των ατόμων που διαβιούν σε κλειστά ιδρύματα


Το επιτυχημένο μοντέλο εξόδου από την ιδρυματικού τύπου φροντίδα, στο Ηράκλειο, στον τομέα της Αποϊδρυματοποίησης


Η Αυτονομία και η Προστασία των ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού είναι οι βασικοί πυλώνες των τοποθετήσεων επιφανών επιστημόνων και στελεχών της κοινωνικής πρόνοιας που συμμετέχουν στο 10ο Πανελλήνιο Συνέδριο Μονάδων Κοινωνικής Φροντίδας «Επ΄ Αρωγή» που διοργανώνει το Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Κρήτης.


Η «μάχη» στο χώρο της κοινωνικής πρόνοιας δίνεται στο πεδίο της  Αποϊδρυματοποίησης  με την πολιτεία – όπως τόνισε η  υφυπουργός Πρόνοιας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Δόμνα Μιχαηλίδου - να προχωρά σε  θεσμικές παρεμβάσεις στους τομείς της Υποστηριζόμενης Διαβίωσης, της Αναδοχής και της Υιοθεσίας.


Την ίδια ώρα πάντως αγκάθι παραμένει η υποστελέχωση των υπηρεσιών και των δομών κοινωνικής πρόνοιας και παιδικής προστασίας που δυσκολεύει το έργο των εργαζομένων και των ωφελούμενων.


Πάντως, στον τομέα της Αποϊδρυματοποίησης, ένα επιτυχημένο μοντέλο εξόδου από την ιδρυματικού τύπου φροντίδα, είναι η στέγη υποστηριζόμενης φροντίδας πού δημιούργησε  - ελέω covid- το ΠΑΑΠΑΗΚ   (Παράρτημα Αποκατάστασης και Αποθεραπείας Παιδιών με Αναπηρία Ηρακλείου Κρήτης)που λειτουργεί στη Πόμπια.


Μέσα σε λιγότερο από 2 εβδομάδες οι εργαζόμενοι στο Παράρτημα έστησαν μια δομή υποστηριζόμενης διαβίωσης με τα παιδιά που ζουν σε αυτή να νιώθουν ότι βρίσκονται σε ένα οικογενειακό, προστατευόμενο, υγιεινό και ασφαλές περιβάλλον.


Στόχος της πολιτείας είναι να ελαχιστοποιηθεί ο αριθμός των ατόμων που διαβιούν σε κλειστά ιδρύματα που κατά συνέπεια σημαίνει και τον περιορισμό νέων εισαγωγών.


Ο θεσμός του προσωπικού βοηθού βρίσκεται στην αιχμή των παρεμβάσεων που η πολιτεία θεσμοθετεί στην κατεύθυνση της αποϊδρυματοποίησης  των ευάλωτων πληθυσμών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου