Με μια εμπρηστική και απειλητική δήλωση απάντησε η Άγκυρα στην Λευκωσία και την απόφαση του υπουργικού συμβουλίου της Κύπρου να αδειοδοτήσει έρευνες στο «οικόπεδο 5». Η Τουρκία ισχυρίζεται πως σε ένα μέρος του κυπριακού οικοπέδου εκτείνεται η τουρκική υφαλοκρηπίδα και δηλώνει ότι δεν θα επιτρέψει τις έρευνες της ExxonΜobil και της Qatar Petroleum
Κλιμακώνει τις επιθετικές της κινήσεις σε βάρος της Κύπρου. Έτσι μετά τον Ταγίπ Ερντογάν που βάφτισε όλη την Ανατολική Μεσόγειο «Γαλάζια Πατρίδα» τώρα η Τουρκία στέλνει νέο επιθετικό μήνυμα κατά της Κυπριακής Δημοκρατίας βαφτίζοντας τουρκικό, κομμάτι της Κυπριακής ΑΟΖ.
«Δεν θα επιτρέψει σε οποιαδήποτε χώρα, εταιρεία ή πλοίο»
Με μια εμπρηστική και απειλητική δήλωση απάντησε η Άγκυρα στην Λευκωσία και την απόφαση του υπουργικού συμβουλίου της Κύπρου να αδειοδοτήσει έρευνες στο «οικόπεδο 5». Η Τουρκία ισχυρίζεται πως σε ένα μέρος του κυπριακού οικοπέδου εκτείνεται η τουρκική υφαλοκρηπίδα.
Η τελευταία αυτή κίνηση της Τουρκίας σε βάρος των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κύπρου έρχεται σε συνέχεια των όσων είπε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο φιλοκυβερνητικό TRT όπου προχτές Τετάρτη προανήγγειλε πως το τέταρτο γεωτρύπανο που αγόρασε η Τουρκία θα πραγματοποιήσει έρευνες στην Ανατολική Μεσόγειο.
Παρά τη σύσταση του Ζοζέπ Μπορέλ στον Μεβλούτ Τσαβούσογλου για αποφυγή των εντάσεων στην Μεσόγειο, ο Τούρκος πρόεδρος δείχνει αποφασισμένος να δυναμιτίσει το κλίμα λέγοντας ότι «εμείς ας λέμε την Μεσόγειο “Γαλάζια Θάλασσα”. Εκεί λοιπόν θα κάνουμε τις εργασίες μας πιο έντονα και με μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση. Φυσικά αυτό ενοχλεί ιδιαίτερα κάποιους (σ.σ. Κύπρο και Ελλάδα μεταξύ άλλων)».
Αλλά και οι Αμερικανοί δεν φαίνεται να μένουν με σταυρωμένα χέρια. Λόγω της κλιμακούμενης τουρκικής προκλητικότητας και των ασφυκτικών οικονομικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει η Τουρκία για να προλάβουν επικίνδυνη κλιμάκωση των προκλήσεων θέλησαν (αναφέρουν πληροφορίες από στρατιωτικές πηγές), να «θωρακίσουν» τα συμφέροντά τους στην Κύπρο.
Δεν προκαλεί σε κανέναν εντύπωση το γεγονός ότι στην ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Μεσογείου ο 6ος Αμερικανικός Στόλος έχει αυξήσει την παρουσία του, ενώ από αέρος «σκανάρουν» την περιοχή με πτήσεις (σε μεγάλο ύψος) αμερικανικών κατασκοπευτικών αεροσκαφών.
Η κυπριακή κυβέρνηση πιστή στην εφαρμογή του Διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου της Θάλασσας εξέδωσε NAVTEX (από τον σταθμό της Λάρνακας) με την οποία καθιστά ενήμερους τους πάντες (περιλαμβανομένης και της Τουρκίας) ότι θα πραγματοποιηθούν από τις 19 Νοεμβρίου έως τις 30 Ιανουαρίου «προπαρασκευαστικές εργασίες και γεωτρητικές εργασίες» στην περιοχή που ορίζεται από τις συντεταγμένες στο στίγμα του μεγάλου κοιτάσματος «Γλαύκος» (δόθηκε τιμητικά στο κοίτασμα το όνομα του πρώην προέδρου της Κύπρου Γλαύκου Κληρίδη) που είχε εντοπίσει το 2019 η αμερικανική εταιρεία.
Κανείς ωστόσο δεν μπορεί να προεξοφλήσει εάν η Αγκυρα είναι διατεθειμένη να προκαλέσει ή όχι θερμό επεισόδιο στο οικόπεδο 10, που είναι στο δυτικό τμήμα της κυπριακής ΑΟΖ, και μάλιστα σε περιοχή όπου οι έρευνες για υδρογονάνθρακες θα γίνουν από αμερικανικό κολοσσό.
Η Λευκωσία και η Αθήνα πάντως βρίσκονται σε ετοιμότητα, συντονίζουν τις κινήσεις τους και παρακολουθούν ψύχραιμα από κοντά την όλη κατάσταση. Ορισμένοι πάντως πιστεύουν ότι είναι μάλλον απίθανο να επιχειρηθεί η παρενόχληση των πλοίων της Exxon Mobil, όπως είχε γίνει με το γεωτρύπανο της ιταλικής ΕΝΙ.
Μπορεί όμως η Αγκυρα να στείλει είτε ερευνητικό πλοίο είτε γεωτρύπανο (αγόρασε πρόσφατα δε, και τέταρτο γεωτρύπανο) στο Οικόπεδο 6 της κυπριακής ΑΟΖ στο οποίο και εκεί έχει εντοπισθεί το κοίτασμα «Καλυψώ» από την κοινοπραξία TOTAL/ENI. Με αυτό τον τρόπο μπορεί να επιχειρήσει να επιβάλει τετελεσμένα σε άλλο οικόπεδο εντός της κυπριακής ΑΟΖ.
Γι’ αυτό η Αθήνα και η Λευκωσία βρίσκονται σε ετοιμότητα και θεωρούν βέβαιο ότι εάν τελικά τολμήσει η Αγκυρα μια τέτοια πρόκληση είναι πολύ πιθανόν να προκαλέσει και πάλι σοβαρή κρίση στις ευρωτουρκικές σχέσεις (ήδη τα μέτρα εναντίον της βρίσκονται στο τραπέζι στις Βρυξέλλες) και βεβαίως αντίδραση τόσο της Γαλλίας όσο και της Ουάσιγκτον.
Τα κυριαρχικά δικαιώματα Ελλάδας & Κύπρου είναι αδιαπραγμάτευτα – Όταν η Εύα Καϊλή απήυθυνε αίτημα για ειδικό Ευρωπαίο Εκπρόσωπο για την Αν. Μεσόγειο:
Η ευρωβουλευτής Εύα Καϊλή καταδίκασε τις νεοοθωμανικές γεωπολιτικές και επεκτατικές διεκδικήσεις Ερντογάν στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ενώ δήλωσε ότι τα κυριαρχικά δικαιώματα Ελλάδας Κύπρου είναι αδιαμφισβήτητα και δεν μπαίνουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων κανενός. Ταυτόχρονα πρότεινε επίσημα στον ύπατο Εκπρόσωπο Ζοζέ Μπορέλ την ανάθεση σε έναν ειδικό εκπρόσωπο για την Ανατολική Μεσόγειο την συνεννόηση σε όλα τα επίπεδα με την Τουρκία υπέρ μιας ειρηνικής συνύπαρξης με την ΕΕ, αποσκοπώντας στην αντιμετώπιση των Ελληνικών θέσεων και συνόρων ως αδιαπραγμάτευτα Ευρωπαϊκών από την Τουρκία.
Τέλος ζήτησε από την ΕΕ να “ενηλικιωθεί” όσον αφορά την εξωτερική της πολιτική, αφήνοντας κατά μέρους τα δύο μέτρα και δύο σταθμά που μπορεί να πηγάζουν από οικονομικά συμφέροντα και εξοπλιστικές συμφωνίες κρατών μελών με την Τουρκία.
Ακολούθησε η υιοθέτηση ψηφίσματος για την Τουρκία στο οποίο καλείται να σεβαστεί το δίκαιο της θάλασσας και να αποφεύγει παράνομες έρευνες στη Μεσόγειο, ενώ καλεί το Συμβούλιο να συντάξει λίστα κυρώσεων κατά της Τουρκίας σε περίπτωση μη συμμόρφωσης καταδικάζοντας επιπλέον την νέα NAVTEX που εκδόθηκε χτες παρά τις συστάσεις που έχουν ήδη γίνει από την ΕΕ. Πολύ σημαντική είναι και η τροπολογία του S&D που υπερψηφίστηκε στην έκθεση για τις εξαγωγές όπλων, στην οποία αναφέρεται ρητά ότι αν η Τουρκία συνεχίσει τις προκλήσεις στη Μεσόγειο, ο Ύπατος Εκπρόσωπος θα πρέπει να προβεί με αίτημα στο συμβούλιο με παρότρυνση όλα τα Κράτη Μέλη να σταματήσουν τις εξαγωγές όπλων προς την Τουρκία.
“Είναι ένα σημαντικό πρώτο βήμα ενδεικτικό για το τι θα επακολουθήσει στην έκθεση Προόδου του 2020 για την Τουρκία. Μετά από πολλές συζητήσεις και διαπραγματεύσεις με την πολιτική μας ομάδα, πετύχαμε να υιοθετηθεί μια ομόφωνα ξεκάθαρη στάση απέναντι στην Τουρκία και στο ψήφισμα, όπως φάνηκε και κατά τη διάρκεια της συζήτησης με τον Τούρκο ΥΠΕΞ στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων την προηγούμενη εβδομάδα. Χαρακτηριστικά σχολιάστηκε ότι ήταν από τις λίγες φορές που υπήρχε ομοφωνία σε Συνεδρίαση Ολομέλειας απ’ όλες τις χώρες και παρατάξεις”, δήλωσε η Ελληνίδα ευρωβουλευτής.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Ισπανός εισηγητής της έκθεσης Προόδου για την Τουρκία. επανέλαβε στις εισηγήσεις του όσα τονίζει και η Ελληνίδα ευρωβουλευτής σε κάθε της παρέμβαση, πως Ελλάδα και Κύπρος είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση και ως ΕΕ θα πρέπει να αποφασίσουμε το μέλλον της σχέσης μας με την Τουρκία.
ΜΕ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΟ ΒΗΜΑ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου