Μπορεί να μην έχει ακόμη ανακοινώσει την υποψηφιότητά του για τις προεδρικές του Απριλίου ο κεντρώος Εμμανουέλ Μακρόν, αλλά παραμένει αδιαφιλονίκητο φαβορί, σύμφωνα με τελευταίες δημοσκοπήσεις. Οι εκλογές είναι αναμφίβολα στο μυαλό του, αλλά ο Γάλλος Πρόεδρος επιμένει ότι εκείνο που τον απασχολεί περισσότερο είναι η διαχείριση της πανδημίας και η αποτροπή μιας ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία. Άλλωστε η τελευταία σφυγμομέτρηση του Ifop-Fiducial, που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα δίνει άνετο προβάδισμα στον Μακρόν με 25-27% στον πρώτο γύρο της 10ης Απριλίου και άνετη επικράτησή του στον δεύτερο γύρο δύο εβδομάδες αργότερα, όποιον κι αν βρει απέναντί του.
Την ίδια ώρα οι 2 ακροδεξιοί αντίπαλοί του, Λε Πεν και Ζεμούρ, αλληλοτρώγονται, εκτοξεύοντας τους τελευταίους μήνες περισσότερα πυρά αλλήλοις παρά στον Μακρόν, ενώ οι ελπίδες της ευρύτερης Αριστεράς είναι εξ’ ορισμού ψαλιδισμένες από τη στιγμή που εκπροσωπείται από πέντε υποψηφίους. Από Πράσινους, Σοσιαλδημοκράτες, Σοσιαλφιλελεύθερους, μέχρι οριτζινάλ Σοσιαλιστές και παλαιούς Κομμουνιστές (Μελανσόν), που και όλοι μαζί 20% δεν βγάζουν. Eπίσης έχουμε ακόμη 5 εξαιρετικά χαμηλής δύναμης υποψήφιους, γυναίκες και άνδρες, γενικά δεξιών απόψεων (Ζήτημα να αγγίζουν οριακά το 10% συνολικά τα ποσοστά τους). Η μόνη που θα μπορούσε να προκαλέσει κάποια ίσως ελαφρά προβλήματα στον κο. Μακρόν στον β΄γύρο θα ήταν η υποψήφια της γνήσιας Γκωλικής Δεξιάς και Κεντροδεξιάς, κα. Βαλερί Πεκρές, που όμως έχει χάσει αρκετή από την ορμή που απέκτησε στις δημοσκοπήσεις όταν ανακοινώθηκε η υποψηφιότητά της και πλέον έρχεται τρίτη στον πρώτο γύρο με 15,5-16,5%, πίσω από την Μαρίν Λε Πεν (16-18%), αλλά μπροστά από τον Ερίκ Ζεμούρ (13-15%).
Μεταξύ Λε Πεν και Ζεμούρ το 35% των Γάλλων προτιμά την πρώτη, έναντι 25% που θέλουν τον δεύτερο και ένα 40% που απορρίπτει αμφότερους τους ακροδεξιούς υποψηφίους. Η επιλογή του Γάλλου Προέδρου Εμμ. Μακρόν να καθυστερήσει την ανακοίνωση της υποψηφιότητάς του, αφήνοντας τους αντιπάλους του να φαγώνονται, δεν είναι ασυνήθιστη για τη Γαλλία, αφού το 1965 ο συντηρητικός Σάρλ Ντε Γκώλ περίμενε μέχρι έναν μήνα πριν την εκλογική αναμέτρηση για να δηλώσει ότι θα είναι υποψήφιος, τακτική που επανέλαβε με επιτυχία 23 χρόνια αργότερα και ο σοσιαλιστής Φρανσουά Μιτεραν.
«Ο Πρόεδρος Μακρόν είναι πολύ σταθερός, ούτε ανεβαίνει, αλλά ούτε υποχωρεί στην πρόθεση ψήφου. Ως εκ τούτου θεωρώ ότι αυτό που τον ενδιαφέρει είναι να ορίζει αυτός το χρονοδιάγραμμα και να μην του επιβάλλουν άλλοι υποψήφιοι την ατζέντα», λέει στο Γαλλικό Πρακτορείο ο πολιτικός αναλυτής του Sciences Po, Γκασπάρ Εστραντά. Ο 44χρονος σήμερα Μακρόν, ο νεότερος που εξελέγη ποτέ στο ύπατο αξίωμα της Γαλλίας προ πενταετίας, γνωρίζει ότι η επανεκλογή του είναι ζωτικής σημασίας για να προωθήσει τις μεταρρυθμίσεις που οραματίζεται σε Γαλλία και Ευρώπη και να διασφαλίσει τη θέση του στην ιστορία της χώρας του, αφού με μια νίκη θα είναι ο πρώτος Γάλλος ηγέτης που θα εξασφαλίσει δεύτερη θητεία, μετά τον Ζακ Σιράκ το 2002, καθώς οι προεδρίες Σαρκοζί και Ολάντ απογοήτευσαν τους ψηφοφόρους. Πολιτικοί αναλυτές προειδοποιούν, ωστόσο, ότι δεν υπάρχουν περιθώρια εφησυχασμού για τον Γάλλο πρόεδρο, καθώς ένα ικανό ποσοστό ψηφοφόρων – 20% σύμφωνα με δημοσκόπηση των Kantar Public και Epoka της περασμένης Παρασκευής – παραμένει αναποφάσιστο, ενώ το 19% δήλωσε ότι μάλλον θα απέχει από τις κάλπες.
Αλλά ακόμη κι αν ο Μακρόν ασχολείται το τελευταίο διάστημα εντόνως με το ουκρανικό, το επιτελείο του έχει στήσει ήδη τον ιστότοπο της εκστρατείας επανεκλογής του κι ο Γάλλος πρόεδρος έχει συγκεντρώσει ήδη τις 500 υπογραφές εκλεγμένων πολιτικών παραγόντων που απαιτούνται στη Γαλλία για κατάθεση υποψηφιότητας. Αλλά αυτή ακριβώς η προϋπόθεση των 500 υπογραφών για τη συμμετοχή στις εκλογές προκαλεί πονοκέφαλο σε άλλους υποψηφίους, ειδικά τον ακροδεξιό Ζεμούρ, ενώ ακόμη κι η Λε Πεν έχει πει ότι δυσκολεύεται περισσότερο από ό,τι προ πενταετίας να μαζέψει τις υπογραφές μέχρι τις 4 Μαρτίου που λήγει η σχετική προθεσμία. Κι αυτό πυροδότησε εικασίες ότι δεν αποκλείεται να απουσιάζουν κάποιοι από την τελική λίστα των υποψηφίων, που θα παρουσιάσει το Συνταγματικό Συμβούλιο της Γαλλίας στις 7 Μαρτίου. Και μια τέτοια εξέλιξη, λέει η λέκτορας Πολ. Επιστημών του Πανεπιστημίου της Λωραίνης, Αν Ζαντό, θα σήμαινε «αναδιανομή της τράπουλας» ενόψει εκλογών.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου