Η Ολλανδία θα στείλει αντιαρματικά όπλα στην Ουκρανία, ανακοίνωσε σήμερα το ολλανδικό υπουργείο Άμυνας.
Η ολλανδική κυβέρνηση θα προμηθεύσει 50 αντιαρματικά όπλα Panzerfaust-3 και 400 ρουκέτες, αναφέρει το υπουργείο σε επιστολή του προς το κοινοβούλιο.
Η Ολλανδία εξετάζει επίσης από κοινού με τη Γερμανία την αποστολή ενός συστήματος αντιαεροπορικής άμυνας Patriot σε ομάδα μάχης του ΝΑΤΟ στη Σλοβακία, προσθέτει.
Νωρίτερα, το Βερολίνο ήρε την απαγόρευση αποστολής οπλικών συστημάτων σε τρίτες χώρες, ενώ η καγκελαρία της Γερμανίας ανακοίνωσε πως η χώρα θα στείλει αντιαρματικά και πυραύλους στην Ουκρανία.
Οπλικά συστήματα στέλνει η Γερμανία στην Ουκρανία, αφού ήρε την απαγόρευση αποστολής όπλων γερμανικής κατασκευής σε χώρες σε κρίση.
Η Γερμανία αναμένεται να στείλει στον ουκρανικό στρατό 1.000 αντιαρματικά όπλα και 500 πυραύλους εδάφους-αέρος στίνγκερ. Την παράδοση των όπλων αυτών ενέκρινε πριν από λίγο η Καγκελαρία.
«Η ρωσική επίθεση σηματοδοτεί ένα σημείο καμπής. Είναι καθήκον μας να κάνουμε ό,τι μπορούμε προκειμένου να στηρίξουμε την Ουκρανία στην άμυνά της εναντίον του στρατού εισβολής του Πούτιν. Γι' αυτό παραδίδουμε 1000 αντιαρματικά και 500 πυραύλους Stinger στους φίλους μας στην Ουκρανία», δήλωσε ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς με ανάρτησή του στο Twitter.
Η άρση της απαγόρευσης από το Βερολίνο σημαίνει επίσης ότι η Ολλανδία θα μπορέσει να στείλει 400 γερμανικούς εκτοξευτές ρουκετών-χειροβομβίδων στην Ουκρανία.
Η Εσθονία παρέδωσε σήμερα αντιαρματικούς πυραύλους Javelin στην Ουκρανία, ανακοίνωσε το υπουργείο Άμυνας της χώρας.
«Αυτή τη στιγμή, οι πύραυλοι Javelin είναι πιο χρήσιμοι για την ασφάλεια της Εσθονίας ευρισκόμενοι στην Ουκρανία, παρά σε μια άσκηση με πραγματικά πυρά στην Εσθονία» ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο αντισυνταγματάρχης Μάρτιν Χέρεμ.
«Είναι ένα μικρό βήμα της Εσθονίας για τη στήριξη της Ουκρανίας, αλλά είναι μια πραγματική και απτή συμβολή για την άμυνά της απέναντι στη ρωσική επιθετικότητα», πρόσθεσε.
Την ίδια στιγμή, η αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Κάμαλα Χάρις είπε στους ηγέτες των χωρών της Βαλτικής ότι η Ουάσινγκτον εξετάζει το ενδεχόμενο να τις ενισχύσει στρατιωτικά, καθώς εντείνεται η ρωσοουκρανική κρίση.
«Μας ειπώθηκε ότι ναι, αυτή τη στιγμή συζητούν το ζήτημα της ενίσχυσης των βαλτικών κρατών, επειδή οι απειλές απαιτούν μια απάντηση, τόσο από το ΝΑΤΟ όσο και από τη σύμμαχό μας, τις ΗΠΑ», ανέφερε ο Λιθουανός πρόεδρος Γκιτάνας Ναουσέντα σε βιντεοσκοπημένη δήλωσή του από το Μόναχο.
«Πιστεύω ότι οι αποφάσεις θα ληφθούν σύντομα. Ελπίζω ότι οι υπουργοί Άμυνας θα μπορέσουν να συζητήσουν τις λεπτομέρειες στο Βίλνιους», πρόσθεσε.
Οι ηγέτες των βαλτικών χωρών, της Λετονίας, της Λιθουανίας και της Εσθονίας, συναντήθηκαν με τη Χάρις στο περιθώριο της Διάσκεψης για την Ασφάλεια του Μονάχου.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου