Μετά από τις κυρώσεις του προέδρου Πούτιν κατά της πρώην υπουργού Εξωτερικών, η Χίλαρι Κλίντον έσπασε την σιωπή της. Η πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, 74 ετών, απάντησε αστειευόμενη στην είδηση στο Twitter την Τρίτη, γράφοντας: «Θέλω να ευχαριστήσω τη Ρωσική Ακαδημία για αυτό το Βραβείο Επιτεύγματος ζωής».
Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών δήλωσε την Τρίτη ότι επιβλήθηκαν κυρώσεις ή απαγορεύτηκε η είσοδος στη χώρα στη Κλίντον και σε άλλες υψηλά ιστάμενες πολιτικές προσωπικότητες, συμπεριλαμβανομένου του προέδρου Τζο Μπάιντεν και του υπουργού Άμυνας Λόιντ Όστιν, σύμφωνα με το The Hill, το BBC και το CNN.
Τι ανέφερε η ανακοίνωση
Η ανακοίνωση έρχεται καθώς η Ρωσία αντιμετωπίζει αυξανόμενες κυρώσεις μετά την εισβολή της χώρας στην Ουκρανία. Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών είπε ότι οι αμερικανοί αξιωματούχοι βρίσκονται τώρα στη «μαύρη λίστα» και πρόσθεσε ότι η ενέργεια ήταν «αναπόφευκτη συνέπεια της ακραίας ρωσοφοβικής πορείας που ακολουθεί η σημερινή κυβέρνηση των ΗΠΑ», σύμφωνα με το The Hill.
Ο υπουργός Εξωτερικών Antony Blinken, ο Πρόεδρος του Μικτού Επιτελείου Στρατηγού Mark Milley, ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας Μπάιντεν Jake Sullivan, ο διευθυντής της CIA William Burns, η γραμματέας Τύπου του Λευκού Οίκου Jen Psaki, ο αναπληρωτής σύμβουλος εθνικής ασφάλειας Daleep Singh, η διευθύντρια USAID Samantha Power, αναπληρωτής Ο Υπουργός Οικονομικών Adewale Adeyemo, ο Πρόεδρος της Τράπεζας Εξαγωγών-Εισαγωγών των ΗΠΑ Ρέτα Τζο Λιούις και ο Χάντερ Μπάιντεν περιλαμβάνονται επίσης στη λίστα, αναφέρει το CNN.
Μικρής επίδρασης κυρώσεις
Η Ψάκη είπε σε συνέντευξη Τύπου την Τρίτη ότι οι κυρώσεις θα έχουν μικρή επίδραση στους πολιτικούς. «Δεν θα εκπλήξει κανέναν από εσάς που κανένας από εμάς δεν σχεδιάζει τουριστικά ταξίδια στη Ρωσία, κανείς από εμάς δεν έχει τραπεζικούς λογαριασμούς στους οποίους δεν θα μπορούμε να έχουμε πρόσβαση, επομένως θα προχωρήσουμε», είπε, σύμφωνα με το CNN.
Πρόσθεσε ότι είναι «σίγουρη» ότι οι αμερικανοί αξιωματούχοι «θα έχουν την ικανότητα» να έχουν συνεχείς συνομιλίες με τη Ρωσία. Η Ρωσία αναμένεται να επιβάλει περισσότερες κυρώσεις σε «ανώτατους αξιωματούχους των ΗΠΑ, στρατιωτικούς αξιωματούχους, νομοθέτες, επιχειρηματίες, ειδικούς και ανθρώπους των μέσων ενημέρωσης που είναι ρωσοφοβικοί ή συμβάλλουν στην υποκίνηση μίσους προς τη Ρωσία και στην εισαγωγή περιοριστικών μέτρων», σύμφωνα με το CNN.
Η επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία συνεχίζεται αφού οι δυνάμεις τους εξαπέλυσαν μια μεγάλης κλίμακας εισβολή στις 24 Φεβρουαρίου — την πρώτη μεγάλη χερσαία σύγκρουση στην Ευρώπη εδώ και δεκαετίες. Οι λεπτομέρειες των μαχών αλλάζουν μέρα με τη μέρα, αλλά εκατοντάδες πολίτες έχουν ήδη αναφερθεί νεκροί ή τραυματίες, συμπεριλαμβανομένων παιδιών. Εκατομμύρια Ουκρανοί έχουν επίσης τραπεί σε φυγή, λένε τα Ηνωμένα Έθνη. PUTIN-3
Έκκληση για διαπραγματεύσεις
Η εισβολή, με εντολή του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν, έχει προκαλέσει καταδίκη σε όλο τον κόσμο και ολοένα και πιο αυστηρές οικονομικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας. Με τις δυνάμεις του ΝΑΤΟ να συγκεντρώνονται στην περιοχή γύρω από την Ουκρανία, διάφορες χώρες έχουν επίσης υποσχεθεί βοήθεια ή στρατιωτική υποστήριξη στην αντίσταση.
Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Volodymyr Zelenskyy κάλεσε για ειρηνευτικές συνομιλίες – μέχρι στιγμής ανεπιτυχείς – ενώ προέτρεψε τη χώρα του να αντεπιτεθεί. Ο Πούτιν επιμένει ότι η Ουκρανία έχει ιστορικούς δεσμούς με τη Ρωσία και ότι ενεργεί προς το βέλτιστο συμφέρον ασφαλείας της χώρας του. Ο Ζελένσκι ορκίστηκε να μην λυγίσει.
“Κανείς δεν πρόκειται να μας σπάσει, είμαστε δυνατοί, είμαστε Ουκρανοί”, είπε στην Ευρωπαϊκή Ένωση σε μια ομιλία του τις πρώτες ημέρες των μαχών, προσθέτοντας: “Η ζωή θα κερδίσει τον θάνατο. Και το φως θα κερδίσει το σκοτάδι .”
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου