Κυριακή 20 Μαρτίου 2022

Δόμνα Μιχαηλίδου: Τα παιδιά της Ουκρανίας και τι μπορούμε να κάνουμε γι’ αυτά


Η Ελληνίδα Πανεπιστημιακός και νεαρά πολιτικός, κα. Δόμνα Μιχαηλίδου, είναι Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων (ΠΗΓΗ: Εφημερίδα Η Καθημερινή) 


Ο εντεκάχρονος Χασάν κατάφερε να φτάσει ασφαλής στη Σλοβακία. Μόνος του. Αφού ταξίδεψε περίπου 1.200 χιλιόμετρα. Με δύο σακίδια και κρατώντας το διαβατήριό του στο χέρι. Μόνος του. Η μητέρα του δεν μπορούσε να αφήσει την ανήμπορη γιαγιά του και έμειναν πίσω στη Ζαπορίζια της Ουκρανίας. Οσο και να μας εκπλήσσει, ο Χασάν είναι σήμερα το αισιόδοξο παράδειγμα των παιδιών της Ουκρανίας. Δεκάδες, αν όχι εκατοντάδες άλλα, έχουν ήδη χάσει τη ζωή τους τις ημέρες αυτές της ρωσικής εισβολής. Παιδιά όπως η οκτάχρονη Αλίσα, που ούτε το τυλιγμένο γύρω της σώμα του παππού της δεν κατάφερε να σώσει. Τα παιδιά είναι τα μεγαλύτερα θύματα του πολέμου. Κάθε πολέμου. Παιδιά που χάνουν τους γονείς τους. Παιδιά που χάνονται. Παιδιά που χάνουν, με τον πιο βίαιο τρόπο, την παιδικότητά τους. Στην Ουκρανία σήμερα ζουν πάνω από 8,3 εκατομμύρια παιδιά. Αυτό που λίγοι ξέρουν είναι ότι 90.000 από αυτά ζουν σήμερα μέσα σε ιδρύματα. Η Ουκρανία έχει τα περισσότερα ιδρυματοποιημένα παιδιά σε όλη την Ευρώπη! Για να έχετε μια εικόνα, στην Ελλάδα, με γενικό πληθυσμό ένα τέταρτο αυτού της Ουκρανίας, τα παιδιά που σήμερα διαβιούν σε ιδρύματα είναι 1.500. Τα «παιδιά των ιδρυμάτων» έχουν ήδη στερηθεί πολλά. Τις ημέρες αυτές στερούνται και το χέρι που θα τα οδηγήσει με ασφάλεια μακριά από τον πόλεμο.


Ευρωπαϊκό εγχείρημα για την ασφαλή μετακίνησή τους στα κράτη-μέλη, την εξασφάλιση στέγης, τροφής και περίθαλψης. Η διάσωση των παιδιών, η απομάκρυνσή τους από την εμπόλεμη ζώνη, η πρόσβασή τους σε βασικά αγαθά, η επούλωση των πληγών τους, είναι υπόθεση κάθε ευρωπαϊκής χώρας και κάθε Ευρωπαίου πολίτη. Αυτό επιτάσσουν οι αξίες του πολιτισμού μας κι αυτό είναι το χρέος μας απέναντι στην Ιστορία. Με πράξεις. Οχι απλώς με λόγια υπέρ των παιδιών και αόριστες καταδίκες του πολέμου. Γι’ αυτό και πήραμε την πρωτοβουλία. Με δική μας παρέμβαση, το Συμβούλιο Υπουργών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, αρμόδιων για την παιδική προστασία, ομόφωνα αποφάσισε κάθε κράτος-μέλος να προχωρήσει άμεσα στην εκπόνηση ενός σχεδίου δράσης για την καταγραφή διαθεσιμότητας χώρου φιλοξενίας σε κοινωνικές δομές, ώστε αθροιστικά να καλυφθεί η συνολική ανάγκη φροντίδας των παιδιών της Ουκρανίας. Για πρώτη φορά, ένα οργανωμένο ευρωπαϊκό εγχείρημα για την ασφαλή μετακίνηση των παιδιών στα κράτη-μέλη, την εξασφάλιση στέγης, τροφής και υγειονομικής περίθαλψης. Εμείς ετοιμαζόμαστε να φιλοξενήσουμε τα παιδιά της Ουκρανίας. Για λίγο ή για όσο χρειαστεί. Να τους εξασφαλίσουμε τα βασικά τους δικαιώματα και μια καθημερινότητα πιο κοντά σε αυτή στην οποία μεγάλωσαν. Να τους δώσουμε, έστω και προσωρινά, την ασφαλή πατρίδα που στερήθηκαν.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου