Τετάρτη 16 Μαρτίου 2022

The ReMARKables: Ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας, μιλά στους: Χρυσή-Ουρανία Παπαδοπούλου, Χαράλαμπο Καραγεωργίου και Μαρκόπουλο Χ. Θωμά


The ReMARKables, Οι Αξιοσημείωτοι... Συνέντευξη Vol. 212! 


Ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης, κος. Κωνσταντίνος Ζέρβας,

Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της ΚΕΔΕ στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Δήμων 

και Περιφερειών (CEMR) και Πολιτικός Μηχανικός MSc


μιλά στους: 


Χρυσή-Ουρανία (Ράνια)Παπαδοπούλου, Οικονομολόγο / Επιχειρηματία 

Χαράλαμπο (Μπάμπη) Καραγεωργίου, Φοιτητή Ιστορίας-Εθνολογίας / Αρθρογράφο

και Μαρκόπουλο Χ. Θωμά, Επικοινωνιολόγο / Ραδιοφ. Παραγωγό 


Οι επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές θα γίνουν με έναν τελείως διαφορετικό εκλογικό νόμο που θα ευνοεί την κυβερνησιμότητα και αποτελεσματικότητα των δήμων και των δημοτικών συμβουλίων. Είστε υπέρ των αυτοδύναμων δημοτικών αρχών ή υπέρ των συνεργασιών - με ή χωρίς αυτοδυναμία; Δεδομένου ότι ο τρόπος διοίκησης του Δήμου εδώ και 2,5 χρόνια αποτελεί πρότυπο! 


Είμαι υπέρ του να έχουμε παραγωγικές θητείες που θα πηγαίνουν τα πράγματα και τις κοινωνίες μπροστά. Αυτή είναι η ουσία της Τοπική Αυτοδιοίκησης, που έχει την εγγύτητα με τον πολίτη και τα προβλήματα της καθημερινότητάς του. Σίγουρα ένα εκλογικό σύστημα όπως αυτό που γνωρίζαμε για δεκαετίες και έδινε σταθερότητα και αριθμητική πλειοψηφία στον νικητή είναι προτιμότερο, γνώριμο και σχετικά αποδοτικό. Αυτή η πολυδιάσπαση του 2019 δεν ευνόησε σε τίποτε την Αυτοδιοίκηση – υποχώρησε ο προγραμματικός λόγος και οι συνεκτικές πολιτικές. Οι συνεργασίες είναι πάντοτε επιθυμητές καθώς εάν βασίζονται σε ευρύτερες συναινέσεις μπορούν να προωθήσουν ευκολότερα και γρηγορότερα πολιτικές σε τοπικό επίπεδο και να οδηγήσουν σε λύσεις. Το γεγονός πως εμείς στη Θεσσαλονίκη καταφέραμε να ξεπεράσουμε αυτό το εμπόδιο και να διαμορφώσουμε μια διοίκηση χωρίς παραφωνίες και με πλειοψηφία στο Δημοτικό Συμβούλιο – οφείλεται αν θέλετε και στην ωριμότητα των συμβούλων. Δε σημαίνει ότι έγινε το ίδιο σε όλη την επικράτεια.


Ποιο είναι κατά την γνώμη σας το σπουδαιότερο project που έχει επιτευχθεί επί Διοίκησης σας; Υπάρχει κάτι που θέλετε να επιτύχετε μέχρι τις εκλογές; 


Θα ήθελα μέχρι τις εκλογές να έχει ολοκληρωθεί το μεγαλύτερο μέρος των αναπλάσεων που ήδη υλοποιούμε στις γειτονιές της πόλης. Ξέρετε, εμείς είπαμε από την πρώτη στιγμή πως Θεσσαλονίκη δεν είναι μόνο το κέντρο της– όχι ότι υποτιμούμε ή αδιαφορούμε για το κέντρο. Σχεδιάζουμε μεγάλες εμβληματικές παρεμβάσεις και εκεί, όμως θελήσαμε να φέρουμε στο επίκεντρο περιοχές που ζουν οι πολλοί. Εκεί λοιπόν που ζουν οι χιλιάδες των Θεσσαλονικέων και που είχαν να δουν έργα από τον Δήμο – δεν θα ήταν υπερβολή να πω – πάνω από 15ετία. Πηγαίνουμε σε περιοχές πυκνοκατοικημένες, σε συνεργασία και με συζήτηση με τις δημοτικές κοινότητες και συντηρούμε – αποκαθιστούμε ή φτιάχνουμε από την αρχή ό,τι συνιστά αστικό περιβάλλον. Οδόστρωμα, πεζοδρόμια, αστικός εξοπλισμός, φωτισμός, περιποίηση πρασίνου και φροντίδα για την καθαριότητα. Αυτό δεν είναι έργο βιτρίνας, μπορεί να μην συγκεντρώνει τα φλας της δημοσιότητας όμως είναι έργο ουσίας και απόδειξη μιας σχέσης σεβασμού αλλά και ενδιαφέροντος προς τον Θεσσαλονικιό. 


Αν η Θεσσαλονίκη με έναν "μαγικό τρόπο'' αποκτούσε αύριο οτιδήποτε νέο, καινοτόμο και αποτελεσματικό -έργο, υποδομή, μια διεθνή διοργάνωση κλπ- τι θα θέλατε να ήταν αυτό;


Πιθανόν όλοι να περιμένουν να διαβάσουν μια απάντηση που θα έλεγα «το μετρό» όμως λέω να σας εκπλήξω. Το μετρό θεωρώ δεδομένο πως θα παραδοθεί στα τέλη του 2023 οπότε και δεν θέλω να σπαταλήσω την μαγική ευχή. Αν λοιπόν μπορούσα με το πάτημα ενός κουμπιού να πετύχω κάτι τέτοιας κλίμακας θα επέλεγα να ολοκληρωνόταν άμεσα ο νέος άξονας της Αριστοτέλους και η ανάπλαση της ΔΕΘ. Με αυτά τα δύο έργα αλλάζει πρόσωπο η πόλη – αποκτά δυο σημεία αναφοράς, περισσότερο πράσινο – αναπτυξιακή προοπτική. Αναζωογονείται όλος ο αστικός ιστός, ενισχύεται το τουριστικό ενδιαφέρον και η Θεσσαλονίκη με νέο πλέον πρόσωπο ξανασυστήνεται στον κόσμο. Έχοντας λοιπόν έτοιμα αυτά τα δύο έργα θα διοργανώναμε άνετα και ευκολά μεγάλα πολιτιστικά events για παράδειγμα όπως το 1997 είχαμε τους U2. To ξέρω ότι η πόλη διψάει και για τέτοια γεγονότα. 


Ζούμε στην εποχή της 4ης Βιομηχανικής Επανάστασης, με την έλευση του δικτύου 5G να δημιουργεί μεγάλες προσδοκίες για όλο το οικοσύστημα τεχνολογίας σε Ελλάδα και Ευρώπη. Πως βλέπετε τη θέση της Ελλάδας και της Θεσσαλονίκης πιο συγκεκριμένα και ποιες ενέργειες απαιτούνται για να γίνει τεχνολογικό hub;


Τα πράγματα είναι όπως τα λέτε. Για αυτό και εμείς από την πρώτη στιγμή ορίσαμε ως στόχο μας και προγραμματικό άξονα την μετεξέλιξη της πόλης σε smart city. Δεν έχουμε αφήσει κανένα δυνητικό χρηματοδοτικό πρόγραμμα αναξιοποίητο που αφορά σε τέτοιες επενδύσεις – ίσα ίσα μπορώ να σας πω ότι είμαστε πιο έτοιμοι από όλους. Υποβάλλαμε προτάσεις πολλών εκατομμυρίων και εξασφαλίσαμε τις ανάλογες χρηματοδοτήσεις. Επίσης, προχωρήσαμε στην ψηφιοποίηση πολλών διαδικασιών γιατί δεν γίνεται να φιλοδοξείς να γίνεις smart city και να φέρνεις τον δημότη στους γκισέδες αντιμέτωπο με χαρτούρες και διαδικασίες. Αλλά και πέρα από αυτό, εγκαινιάσαμε το Κέντρο Ψηφιακών Δεξιοτήτων στα παλιά Δημοτικά Σφαγεία σε συνεργασία με τον τεχνολογικό κολοσσό Cisco. 


Παράλληλα ενισχύουμε το Ok!Τhess που ενισχύει την start up κοινότητα. Από την άλλη τα πλεονεκτήματα της πόλης είναι πολλά. Έχουμε μεγάλα πανεπιστημιακά ιδρύματα, προσελκύουμε μεγάλες πολυεθνικές επιχειρήσεις που έρχονται επενδύουν και εγκαθίστανται στη Θεσσαλονίκη – Pfizer, Deloitte κ.α. Η ποιότητα ζωής είναι καλή και βελτιώνεται – ίσως μπορέσουμε να προσελκύσουμε στο μέλλον και ψηφιακούς νομάδες. Σε εξέλιξη είναι το Thess INTEC – μεγάλο τεχνολογικό πάρκο ανατολικά.  Έχουμε λοιπόν μια σειρά από λόγους για να είμαστε παραπάνω από αισιόδοξοι. Η Θεσσαλονίκη μπορεί και πρέπει να διαδραματίσει έναν εθνικό ρόλο σε αυτόν τον τομέα – ρόλο διακριτό, μετρήσιμο, ορατό, εξωστρεφή και σίγουρα παραγωγικό. 


Έστω ότι κοιτάτε στα μάτια και κουβεντιάζετε με νέους σε ένα ουδέτερο χώρο και χρόνο. Τι τους λέτε, τι τους παροτρύνετε; Εργασιακά, ακαδημαϊκά, κοινωνικά, πολιτικά. 


Δεν είναι το στυλ μου ούτε να νουθετώ, ούτε να δίνω οδηγίες. Νιώθω πολλές φορές ότι η νέα γενιά πολλά πράγματα τα γνωρίζει καλύτερα από εμάς. Είναι όπως και αν το δει κανείς πιο κοντά στα δεδομένα της νέας εποχής. Νομίζω δηλαδή ότι εμείς είμαστε αυτοί που πρέπει να ακούσουμε περισσότερο τους νέους και όχι το αντίστροφο. Όχι γιατί οι νέοι έχουν πάντα δίκιο. Δεν είναι όμως εκεί το μυστικό και το κλειδί της επιτυχίας. Το κλειδί είναι πως ακούγοντάς τους, ακούγοντας ακόμη και λανθασμένες προσεγγίσεις μπορείς να αντιληφθείς πολλά και να σκιαγραφήσεις την κοινωνική πραγματικότητα αλλά και την ιεράρχηση των ζητημάτων που τους απασχολούν. 


Αλλά για να μην θεωρηθεί υπεκφυγή η απάντησή μου θα απαντήσω ακριβώς στο ερώτημα. 


- Εργασιακά: να επενδύσουν στον εαυτό τους, να προτιμήσουν την εργασία με κάθε τρόπο, να διεκδικούν ό,τι τους αναλογεί και να αναζητούν συνεχώς το καλύτερο.

- Ακαδημαϊκά: να σπουδάσουν κάτι που τους αρέσει και τους ενδιαφέρει

- Κοινωνικά: να νοιάζονται για τα ζητήματα της γειτονιάς, της πόλης, να συμμετέχουν, να αμφισβητούν, να προτείνουν και να μπούνε στο μεγάλο γήπεδο της ζωής και της πολιτικής. Να συνεισφέρουν στην κοινωνία των πολιτών, να είναι ενεργοί. 

- Πολιτικά: να είναι δημοκράτες, μετριοπαθείς, να διατηρήσουν όμως την ορμή της νιότης και να ασχολούνται με όποιον τρόπο τους εκφράζει με  αυτό που λέμε πολιτική. Σε όποιο επίπεδο και με όποιο εργαλείο ή μέσο θέλουν αυτοί.












Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου