Τετάρτη 20 Απριλίου 2022

Το αποψινό προεδρικό debate Μακρόν-Λε Πεν είναι η "Μητέρα των Μαχών" - Το 2017 και οι 2 είχαν φανεί... κάπως μουδιασμένοι! - Σήμερα έχουν λόγους να φοβούνται, επίσης


Το debate μεταξύ του Εμανουέλ Μακρόν και της Μαρίν Λε Πεν που θα λάβει χώρα απόψε το βράδυ στις 10μμ (ώρα Ελλάδας) θα είναι η δεύτερη τηλεοπτική τους αντιπαράθεση πέντε χρόνια μετά τις εκλογές του 2017, όπου και τότε είχαν βρεθεί αντιμέτωποι στον β' γύρο των προεδρικών εκλογών της Γαλλίας.


Αυτή τη φορά η αντιπαράθεση, όπως έχει τονίσει ο Μακρόν, είναι όχι μεταξύ δεξιάς και αριστεράς, μια που αυτό το δίπολο έχει απωλέσει την δυναμική του και την απήχησή του στην κοινωνία, αλλά μεταξύ "προοδευτικών" και "λαϊκιστών".


Πριν πέντε χρόνια, η Λε Πεν έβλεπε τον εαυτό της ως "τη φωνή του λαού" απέναντι στον "αλαζόνα" Μακρόν. Και τότε, όπως και τώρα αντιπαραθέτει τη "Γαλλία του λαού" στη "Γαλλία των ελίτ", τη "Γαλλία της περιφέρειας" στη "Γαλλία των μητροπόλεων". Ο εχθρός της είναι η παγκοσμιοποίηση και η δική της αξία ο πατριωτισμός.


Σε λίγες ώρες, η Μαρίν Λε Πεν θεωρεί πως θα υπάρξει η ευκαιρία για αντιπαράθεση "δύο οραμάτων για τη Γαλλία και δύο διαφορετικών προσωπικοτήτων" ενώ ο Μακρόν που σαφώς έχει προσπαθήσει να υποβαθμίσει τη σημασία του αποψινού debate, έχει παραδεχθεί σε πρόσφατη συνέντευξή του πως το debate "δεν είναι ποτέ μια αθώα συνάντηση".


Τα γαλλικά ΜΜΕ συμφωνούν πως αυτό που θα επιχειρήσει σήμερα η Λε Πεν είναι να αντιστρέψει την εικόνα. Καθώς πλέον η ίδια έχει πάψει να τρομάζει, θα προσπαθήσει να "δαιμονοποιήσει" τον Μακρόν παρουσιάζοντας ως εκφραστή συμφερόντων που δεν έχουν σχέση με "τα συμφέροντα του λαού".


Στο τηλεοπτικό πλατό του καναλιού TF1 όλα είναι έτοιμα και οι πρόβες έχουν γίνει. Οι δημοσιογράφοι που θα θέσουν τα ερωτήματα για την οικονομία, την Ευρώπη, τον περιβάλλον, την υγεία, την ασφάλεια, τις διεθνείς σχέσεις στο debate είναι οι Λεά Σαλαμέ της France 2 και Ζιλ Μπουλό του TF1.


Το καταστροφικό debate του 2017: Ο Μακρόν "εξαφάνισε" τη Λε Πεν


Στο debate του 2017, δύο νέοι κόσμοι έχουν αναδειχθεί στο πολιτικό σκηνικό. Αυτός του ταχύτατα ανερχόμενου Εμανουέλ Μακρόν που δεν έχει καν κλείσει τα 40 και έχει ιντριγκάρει το πολιτικό, οικονομικό και μηντιακό σύστημα με την πορεία του, την ιδιωτική του ζωή, τον περίτεχνο, λογοτεχνίζοντα λόγο του, την θέλησή του να τα καταφέρει και η "άλλη" Γαλλία που δεν θέλει να εκχωρήσει σπιθαμή από τον πατριωτισμό της στη νέα εποχή. Ο Μακρόν το 2017 έχει ρεύμα και η Μαρίν Λε Πεν που στην δεύτερη προσπάθειά της καταφέρνει να βρεθεί στον β’ γύρο έχοντας στις αποσκευές της την μεγαλύτερη νίκη της ακροδεξιάς (24% και πρώτη θέση στις ευρωεκλογές του 2014) δεν μπορεί να κάνει τίποτα για να το ανακόψει.


Στην μεταξύ τους τηλεμαχία την εξαφανίζει. Η Λε Πεν εμφανίζεται αδιάβαστη, απροετοίμαστη, ανίκανη να ορθώσει ανάστημα με γνήσιο λόγο. Αντίθετα καταφεύγει σε κόλπα μιμούμενη την ρητορική Τραμπ κοροϊδεύοντας τον Μακρόν για την σχέση του με την κατά 24 χρόνια μεγαλύτερή του Μπριζίτ, χειρονομώντας ακατάπαυστα, κάνοντας συνεχείς επιθέσεις και κατηγορώντας τον ότι ψεύδεται.


Πέρα από όλο το σόου όμως που είχε στήσει η Λε Πεν πιστεύοντας ότι θα έβρισκε ανταπόκριση στον μέσο Γάλλο, ο καλός μαθητής Μακρόν την χτυπάει εκεί που πονάει και που για αυτόν είναι το δυνατό του σημείο: στην οικονομία. Σημείο σημείο καταρρίπτει το έωλο πρόγραμμά της που προβλέπει έξοδο από το ευρώ κι επιστροφή στο φράγκο. Η Λε Πεν χάνει από τον Μακρόν με πάνω από τριάντα μονάδες διαφορά τις εκλογές και λίγο αργότερα παραδέχεται πως στο debate "δεν πέρασε" τις εξετάσεις.


Η ιστορία των γαλλικών τηλεμαχιών που κρίνουν τις εκλογές


1974: Το πρώτο debate


Η τηλεμαχία μεταξύ των υποψηφίων για τις προεδρικές εκλογές εισάγεται -κατ’εικόνα των αμερικάνικων τηλεμαχιών- στη Γαλλία το 1974, χρονιά που στο δεύτερο γύρο βρίσκονται αντιμέτωποι ο Σοσιαλιστής Φρανσουά Μιτεράν, στην δεύτερη υποψηφιότητά του (έχει σταθεί απέναντι στον Ντε Γκωλ το 1965 με έχει ηττηθεί) και ο κεντρώος τότε υπουργός Οικονομικών Βαλερί Ζισκάρ Ντ’Εστέν. Στις δημοσκοπήσεις φαινόταν πως πήγαιναν για ντέρμπι, στο debate όμως, που είχαν παρακολουθήσει 25 εκατ. Γάλλοι, κάτι συνέβη. Ο Μιτεράν αποφάσισε να κάνει μάθημα στον αντίπαλό του για τις μεταρρυθμίσεις που είχε κατά νου και την αναδιανομή του πλούτου. Το μάθημα του γύρισε μπούμερανγκ. Στην ατάκα του Μιτεράν "είναι ζήτημα καρδιάς και όχι ευφυΐας", ο νικητής εκείνης της βραδιάς αλλά και των εκλογών του είχε απαντήσει: "Κύριε Μιτεράν, δεν παίζουμε μονόπολι με την καρδιά". Αργότερα ο μετέπειτα πρόεδρος της Γαλλίας επί 14 χρόνια, είχε παραδεχθεί ότι εκείνη η εμφάνιση του είχε κοστίσει 300 χιλιάδες ψήφους.


1981: Ένας άνθρωπος από το παρελθόν


Επτά χρόνια μετά την πρώτη συνάντησή τους, Μιτεράν και Ζισκάρ ντ’Εστέν συναντώνται στο ίδιο τηλεοπτικό πλατό. Ο Σοσιαλιστής ηγέτης θέλει, και θα τα καταφέρει, να πάρει την εκδίκησή του. Ο τότε πρόεδρος που διεκδικεί δεύτερη θητεία αποκαλεί τον αντίπαλό του "άνθρωπο του παρελθόντος" και του ζητά να αποδείξει την επάρκειά του και το ownweship του οικονομικού του προγράμματος κάνοντάς του ερωτήσεις όπως "ποια είναι η ισοτιμία φράγκου-μάρκου". Ο Μιτεράν του απαντά "Δεν είμαι μαθητής σας!" και κάνει τον Ζισκάρ ντ’Εστέν τον πρώτο πρόεδρο της Γαλλίας που διεκδικεί δεύτερη θητεία και δεν επανεκλέγεται.


1988: Πρόεδρος εναντίον πρωθυπουργού


Οι Γάλλοι τηλεθεατές έχουν στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών να επιλέξουν ανάμεσα στον ήδη επί μια επταετία πρόεδρο Μιτεράν και τον κεντροδεξιό πρωθυπουργό του Ζακ Σιράκ που βγαίνουν από μια περίεργη περίοδο πολιτικής "συγκατοίκησης". Ο Σιράκ δείχνει ασέβεια αποκαλώντας τον "Κύριε Μιτεράν αντί κύριε πρόεδρε" επιμένοντας ότι "απόψε δεν είμαι ο πρωθυπουργός και δεν είστε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας… Είμαστε ίσοι υποψήφιοι". "Έχετε δίκιο, κύριε πρωθυπουργέ", του απαντά ο Μιτεράν που επανεκλέγεται.


1995: Η Δεξιά επανέρχεται


Ο Ζακ Σιράκ περιμένει μια πενταετία και ξαναβρίσκεται στην ίδια θέση του υποψηφίου που έχει περάσει για δεύτερη φορά στον β’ γύρο. Αυτή τη φορά έχει αντίπαλό του έναν υπουργό του Μιτεράν, τον Λιονέλ Ζοσπέν που δεν φαίνεται να μπορεί να σταθεί απέναντι στον πρόεδρο. "Είναι καλύτερα μια πενταετία με Ζοσπέν παρά επτά με Σιράκ", είναι η μόνη ατάκα που βρίσκει να πει αναφερόμενος στην μείωση που έχει τότε ψηφιστεί για την προεδρική θητεία από επτά σε πέντε έτη. Ο Σιράκ θριαμβεύει στις κάλπες.


2002: Όχι debate με την ακροδεξιά


Ο πολιτικός σεισμός που έχει προκληθεί με την κατάκτηση της δεύτερης θέσης στον α’ γύρο από τον διαβόητο ηγέτη της ακροδεξιάς στη Γαλλία Ζαν-Μαρί Λε Πεν (έχοντας αφήσει απέξω τον άχρωμο Ζοσπέν) δεν αφήνει περιθώρια στο λεγόμενο δημοκρατικό μέτωπο που ενώνεται και λέει περήφανο ΟΧΙ σε οποιαδήποτε ανταλλαγή απόψεων. "Απέναντι στη μισαλλοδοξία και το μίσος, δεν μπορεί να γίνει διάλογος" υποστηρίζει ο Σιράκ και ο Λε Πεν του απαντά ότι "δειλιάζει". Η "υγειονομική ζώνη" στήνεται και υπηρετείται καθώς ο Σιράκ επανεκλέγεται με το βροντερό 80%.


2007: "Ηρεμίστε!"


Πέντε χρόνια αργότερα, σημειώνεται μια άλλη πρωτιά. Η υποψήφια του Σοσιαλιστικού Κόμματος Σεγκολέν Ρουαγιάλ είναι η πρώτη γυναίκα που φτάνει στον β’ γύρο. Απέναντί της όμως, έχει τον φουριόζο υπουργό Εσωτερικών της δεξιάς Νικολά Σαρκοζί. Του μιλά με ένταση για τις ανάγκες των αδύναμων αλλά ο συνήθως οξύθυμος Σαρκό, έχει προετοιμαστεί καλά και αποπνέει κύρος: "Ηρεμείστε!" την συμβουλεύει. "Για να γίνετε πρόεδρος, πρέπει να ηρεμείσετε". Η Ρουαγιάλ δεν ηρεμεί και του απαντά ότι ο θυμός της είναι δείγμα "υγείας". Ο Σαρκοζί κερδίζει τις εντυπώσεις και τις εκλογές.


2012: "Εγώ, ως πρόεδρος"


Πέντε χρόνια αργότερα, ο επιθετικός Σαρκοζί θέλει σαν τρελός να βγάλει νοκ άουτ τον πρώην σύντροφο στη ζωή (και πατέρα των τεσσάρων παιδιών τους) Φρανσουά Ολάντ και να διατηρήσει την θέση του στην προεδρία της Γαλλίας. Οι κοροϊδίες δίνουν και παίρνουν. Ο Σαρκοζί αποκαλεί τον Ολάντ "μικρό συκοφάντη" και τον κατηγορεί ότι είπε ψέματα. Ο Ολάντ όμως, που έχει βασίσει την εκστρατεία του στην ιδέα ότι είναι ο "κύριος νορμάλ", ένας φυσιολογικός, καθημερινός τύπος, ξεκινά όλες του τις απαντήσεις για να παρουσιάσει το πρόγραμμά του με το ίδιο μοτίβο: "Εγώ ως πρόεδρος της δημοκρατίας"… Πείθει ότι έχει σχέδιο για να φέρει την κάθαρση στο "μολυσμένο πολιτικό τοπίο" που όπως λέει κληροδοτεί ο αντίπαλός του. Και κερδίζει εντυπώσεις κι εκλογές.


Κρίσιμη ημέρα η σημερινή εν όψει του δεύτερου γύρου των γαλλικών εκλογών, την Κυριακή 24 Απριλίου. Απόψε στις 10 το βράδυ (ώρα Ελλάδας) ο Εμανουέλ Μακρόν και η Μαρίν Λεπέν διασταυρώνουν τα ξίφη τους στη διάρκεια debate, που θα μπορούσε να αποβεί καθοριστικό για τις πολιτικές εξελίξεις στην Γαλλία.


Μεγάλο στοίχημα για την Λεπέν, η οποία βρίσκεται πίσω από τον Μακρόν στις δημοσκοπήσεις για τον β' γύρο, είναι να αποδείξει στους Γάλλους ότι αφενός έχει το πολιτικό ανάστημα για να μπει στο Μέγαρο των Ηλυσίων, αφετέρου ότι δεν πρέπει να φοβηθούν την ακροδεξιά μετάβαση στην εξουσία.


«Ο φόβος είναι το μόνο επιχείρημα για να παραμείνει ο σημερινός πρόεδρος στην εξουσία με κάθε κόστος» δήλωσε η Λεπέν σε νέο προεκλογικό βίντεο την Τρίτη, κατηγορώντας τον Μακρόν ότι θέλει να τρομοκρατήσει τους πολίτες σχετικά με το τι θα σήμαινε μια ακροδεξιά προεδρία για τη Γαλλία.


Για τον Μακρόν, πιθανώς η μεγαλύτερη πρόκληση είναι να μην ακουστεί αλαζόνας, μια κριτική που ακούγεται συχνά για τον Γάλλο πρόεδρο από πολλούς ψηφοφόρους, ενώ «χτυπάει» στα κενά που βλέπει στα πολιτικά σχέδια της Λεπέν και προβάλλει την πενταετή εμπειρία του στην εξουσία.


«Οι Γάλλοι τη βλέπουν τώρα ως πιθανή πρόεδρο, σε αντίθεση με το 2017. Τώρα εναπόκειται σε εμάς να αποδείξουμε ότι θα είναι κακή πρόεδρος» είπε πηγή κοντά στον Μακρόν, προσθέτοντας ότι «θα αντικρούσει το σχέδιό της και θα αποδείξει ότι είναι ασυνεπής και μη ρεαλιστική».


Όταν ο Μακρόν και η Λεπέν βρέθηκαν αντίπαλοι για πρώτη φορά για την προεδρία, το 2017, η συζήτηση ήταν καταστροφική για την ευρωσκεπτικίστρια υποψήφια.


Τότε η Λεπέν είχε μπερδέψει τις σημειώσεις της και είχε χάσει τα λόγια της, ενώ η συζήτηση είχε επιτρέψει στον άπειρο ακόμη Μακρόν να πείσει τους ψηφοφόρους ότι ήταν ικανός να γίνει πρόεδρος.


Πολλά έχουν αλλάξει από τότε, σημειώνει το Reuters.


Πλέον ο Μακρόν βρίσκεται εδώ και πέντε χρόνια στην εξουσία, γεγονός που θα επιτρέψει στην Λεπέν να του ασκήσει κριτική για τις πολιτικές επιλογές του.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου