Αλεξία - Σταυρούλα Χαρακίδα
Υποψήφια Διδάκτωρ Νομικής Αθηνών
Πολιτική Επιστήμη και Κοινωνική Διοίκηση ΔΠΘ
ΠΜΣ Δημοσιογραφία και Νέα Μέσα ΕΚΠΑ
ΠΜΣ Δημόσιο Δίκαιο και Δημόσια Πολιτική ΕΚΠΑ
Οι επεκτατικές πολιτικές της Τουρκίας το τελευταία διάστημα αδιαμφισβήτητα έχουν εξοργίσει πολλές χώρες, ανάμεσα σε αυτές και την Ελλάδα, η οποία προχωρά με κινήσεις που αποδεικνύονται αποφασιστικές και διπλωματικές με μεγάλη βαρύτητα και ολοκληρωμένη στρατηγική επικοινωνία. Αποδεικνύεται σε απόλυτο βαθμό η σοβαρή εικόνα της χώρας και ο ρόλος της ως ικανός παίκτης στη σκακιέρα της διεθνούς πολιτικής.
Η Τουρκίας πλέον με την στάση της δοκιμάζει το εθνικό στρατηγικό δόγμα τόσο της Ελλάδας όσο και των γειτονικών της χωρών στην Ανατολική Μεσόγειο, το οποίο από στρατηγικό-αμυντικό μετατρέπεται σε στρατηγικό-τακτικό, καθώς περιμένουμε όλοι τις επόμενες κινήσεις της Άγκυρας. Η τουρκική προκλητικότητα έχει φθάσει στο απροχώρητο τα τελευταία χρόνια με την παραβίαση εδαφικής ακεραιότητας της Συρίας, την υπογραφή Τουρκολυβικού συμφώνου, την ’’Γαλάζια Πατρίδα’’,
μη αναγνώριση υφαλοκρηπίδας στα ελληνικά νησιά, εναέριες παραβιάσεις, αμφισβήτηση κυριαρχίας των κυρίαρχων δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας και τόσες άλλες ακόμη απειλές και προκλήσεις. Οι… μεγαλειώδεις ιδέες του ”σουλτάνου” Ρετζεπ Ταγίπ Ερντογάν κοστίζουν αμέτρητα θύματα και δημιουργούν σύγχυση και αναταράξεις σε μεσογειακό, ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο. Δικαιολογούν την βία και την επιζητούν. Όπου η βία διευθύνεται από απόλυτες αξίες, φανατική υποστήριξη εθνικών, θρησκευτικών και φυλετικών πεποιθήσεων, δεν υπάρχουν εξαιρέσεις και έλεος! Η απόδειξη της ισχύς μέσω της δύναμης και της βίας ταυτίζεται με καταστροφή ίσως μερικές φορές και ολοκληρωτική! Μετά την κρίση με το «Oruc Reis» το καλοκαίρι του 2020,παρατηρήσαμε πως επιχειρήθηκε η αποκατάσταση της επικοινωνίας με την Άγκυρα, όμως οι Τούρκοι όπως μάλιστα αναφέρει αρμόδια πηγή δεν ήταν διατεθειμένοι για ουσιαστική συζήτηση. Είναι προφανές ότι οι Έλληνες διπλωμάτες δεν θα μπορούσαν ποτέ να συζητήσουν για θέματα που έθεταν με έμφαση και ένταση οι αξιωματούχοι της Άγκυρας, όπως η αποστρατιωτικοποίηση των νησιών, και έτσι φτάνουμε στα τέλη του φετινού Μαΐου που ο Ερντογάν ανακοινώνει ότι δεν επιθυμεί να συναντηθεί ξανά με τον Έλληνα πρωθυπουργό και δηλώνει ότι σταματά όλες τις προγραμματισμένες επαφές μεταξύ κρατικών ή και κυβερνητικών αξιωματούχων της Τουρκίας με την Ελλάδα. Μόλις λίγες ημέρες πριν από τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη, ο Ερντογάν οδηγεί τις ελληνοτουρκικές σχέσεις σε πορεία εκτροχιασμού, λειτουργώντας ως επικεφαλής μιας περιφερειακής δύναμης που αδιαφορεί για τους διεθνείς συσχετισμούς.O Ερντογαν δεν επέλεξε τυχαία την συγκεκριμένη χρονική στιγμή για να κλιμακώσει τις απειλές του εναντίον της Ελλάδας. Το 2023 συμπληρώνονται 100 χρόνια από την υπογραφή της Συνθήκης της Λωζάννης και τη δημιουργία της σύγχρονης Τουρκικής Δημοκρατίας από τον Κεμάλ Ατατούρκ. «Ο Ερντογάν αναμετράται με τον Ατατούρκ», τονίζει κυβερνητικό στέλεχος που στο παρελθόν είχε επαφές με αξιωματούχους της τουρκικής κυβέρνησης.
Στρατιωτικός με πείρα δεκαετιών αναφέρει ότι ο Ερντογάν αυτοπαγιδεύτηκε στην προσπάθειά του να γίνει ο επόμενος πατέρας του τουρκικού έθνους, αντικαθιστώντας τον Κεμάλ. «Για να πετύχει τον σχεδιασμό του και να γίνει ο νέος Κεμάλ στη θέση του Ατατούρκ, ο Ερντογάν πρέπει να έχει εδαφικά κέρδη να επιδείξει, γι’ αυτό και πορεύεται με τη λογική της “Γαλάζιας Πατρίδας” που καλύπτει μια τεράστια θαλάσσια περιοχή 462.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων», εξηγεί έμπειρος στρατιωτικός.
Πάντα στη στρατηγική γνωσιοθεωρία και στην ίδια τη διαχείριση κρίσεων, η ευελιξία και η ελαστικότητα (πλαστικότητα) κινήσεων συνιστά τη βέλτιστη οδό. Ωστόσο, τα περιθώρια στενεύουν όταν οι συζητήσεις αφορούν την εθνική μας ασφάλεια και η Τουρκία προσπαθήσει να θέσει σε εφαρμογή τις απειλές της εναντίον της Ελλάδας, καθώς τότε πια η κρίση μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας θα επιβάλλει τον ανάλογο και χωρίς ιδεαλιστικές εξάρσεις χειρισμό.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου