Ο Βασίλειος (Λάκης) Βασιλειάδης
– Γραμματέας του Ελληνικού Κοινοβουλίου
– Βουλευτής της Π.Ε. Πέλλας με την Νέα Δημοκρατία
– Περιφερειακός Σύμβουλος Κεντρικής Μακεδονίας
μιλά στους: Χρυσή – Ουρανία Παπαδοπούλου και τον Μαρκόπουλο Χ. Θωμά
Εν έτει 2022, γιατί ένας πολίτης να επιλέξει τη Νέα Δημοκρατία και τον Κυριάκο Μητσοτάκη; Αντίστοιχα, τι έχει να προσφέρει η κεντροδεξιά σε ευρωπαϊκό επίπεδο μέσω του ΕΛΚ;
Ας δούμε πρώτα τη διεθνή συγκυρία στην οποία βρισκόμαστε. Η ενεργειακή κρίση, η αύξηση των τιμών, η επιστροφή του πολέμου στην ευρωπαϊκή ήπειρο, ο τουρκικός αναθεωρητισμός, είναι μόνο μερικές από τις προκλήσεις του σήμερα και των επόμενων ετών. Η προστασία της χώρας και του τρόπου ζωής των πολιτών και η χρηστή διαχείριση της οικονομίας αποτελούν τις βασικές αξίες της κεντροδεξιάς που μπορούν να φανούν χρησιμότερες σε αυτή τη συγκυρία. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι οι περισσότερες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις σήμερα στηρίζονται σε κεντροδεξιά κόμματα, ενώ και στα ευρωπαϊκά όργανα το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα κυριαρχεί.
Στην Ελλάδα, η μεγάλη κεντροδεξιά λαϊκή παράταξη της Νέας Δημοκρατίας, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο τιμόνι, κατάφερε να βγάλει τη χώρα από το τέλμα στο οποίο είχε πέσει επί κυβερνήσεως ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και παράλληλα αντιμετώπισε με επιτυχία μια σειρά από πρωτοφανείς κρίσεις, με σημαντικότερη την πανδημία. Ο Πρωθυπουργός και η Κυβέρνηση της ΝΔ έχουν αποδείξει ότι μπορούν και έχουν την πολιτική βούληση να κοιτάξουν κατάματα τα προβλήματα και να ενεργήσουν με σχέδιο για την αντιμετώπισή τους.
Οι πολίτες, παρά τη δικαιολογημένη κριτική, αναγνωρίζουν τις μέχρι τώρα προσπάθειές μας. Δεν είναι τυχαίο πως παρά τις αντιξοότητες η δημοσκοπική φθορά της παράταξής μας είναι μικρότερη από τη συνηθισμένη μετά από 3 χρόνια διακυβέρνησης. Αυτό δεν σημαίνει ότι επαναπαυόμαστε, ούτε ότι δεν πρέπει να κάνουμε την αυτοκριτική μας και να μάθουμε από τα λάθη μας. Η Νέα Δημοκρατία κέρδισε τις εκλογές του 2019 επειδή είχε την καλύτερη κυβερνητική πρόταση. Και θα κερδίσει ξανά για τον ίδιο ακριβώς λόγο, όποτε κι αν γίνουν οι επόμενες εκλογές.
Θεωρείτε ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε ικανοποιητικό επίπεδο διπλωματικά, αμυντικά, στρατηγικά, απέναντι στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει;
Η Ελλάδα από το 2007 βρέθηκε στο προσκήνιο διεθνών οικονομικών κρίσεων με εξαιρετικά δυσμενή αποτελέσματα για τη διπλωματική της θέση. Παράλληλα, από το 2015 μέχρι το 2019 παρακολουθήσαμε μια σειρά από κακοσχεδιασμένες, σπασμωδικές και δογματικές διπλωματικές κινήσεις, που όχι μόνο δεν είχαν τα αναμενόμενα από την τότε Κυβέρνηση οφέλη, αλλά αντίθετα ζημίωσαν τη χώρα μας.
Από την πρώτη στιγμή της ανάληψης της διακυβέρνησης από τη Νέα Δημοκρατία, με μια σειρά από πρωτοβουλίες του Πρωθυπουργού, σε συνδυασμό με την εξαιρετική δουλειά από τις πολιτικές ηγεσίες και τις υπηρεσίες των Υπουργείων Εξωτερικών και Άμυνας, ξεκίνησε η προσπάθεια αποκατάστασης της αξιοπιστίας της χώρας και της αύξησης του διεθνούς της κύρους.
Οι ανανεωμένες αμυντικές συμφωνίες με τη Γαλλία και τις ΗΠΑ, οι συμφωνίες οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών με την Ιταλία και την Αίγυπτο, η αύξηση των χωρικών υδάτων της χώρας μας από τα 6νμ στα 12νμ στο Ιόνιο, τα νέα εξοπλιστικά προγράμματα, η απόκρουση των υβριδικών επιθέσεων στον Έβρο και τα νησιά μας, η εξαιρετική διαχείριση της κρίσης του 2020 στην Ανατολική Μεσόγειο, είναι μόνον μερικά παραδείγματα που αποδεικνύουν ότι η Ελλάδα έχει και τη βούληση και τις ικανότητες να σταθεί, μόνη της αλλά και με σημαντικούς συμμάχους, απέναντι σε κάθε πιθανή απειλή.
Πως αξιολογείτε την πορεία της οικονομίας, της επιχειρηματικότητας και της κοινωνίας, την περίοδο του καλοκαιριού 2022;
Μετά από δύο δύσκολα χρόνια όπου η πανδημία στέρησε από τη χώρα μας τη δυνατότητα να εκμεταλλευτεί το μεγάλο της πλεονέκτημα, τον τουρισμό, η Ελλάδα άνοιξε ξανά τις φιλόξενες πόρτες της στους διεθνείς επισκέπτες. Αυτό σίγουρα θα δώσει ώθηση στην ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας μετά την πανδημία.
Το φετινό καλοκαίρι επιφυλάσσει όμως και μία πρόκληση: την ενεργειακή κρίση και τις επιπτώσεις της στις τιμές προϊόντων αλλά και υπηρεσιών. Η Κυβέρνηση έσπευσε, πριν ακόμα η Ευρωπαϊκή Ένωση αναλάβει πρωτοβουλίες, να παρέμβει με συντονισμένες ενέργειες στη συγκράτηση των τιμών, στην πάταξη της αισχροκέρδειας και στην ανακούφιση των ευάλωτων νοικοκυριών. Τα αποτελέσματα των παρεμβάσεων αυτών θα φανούν σύντομα και πιστεύω θα έχουν εμφανή αποτελέσματα και στην ευρύτερη αγορά λόγω της απελευθέρωσης του διαθέσιμου εισοδήματος.
Ποιο θεωρείτε πως είναι το μεγαλύτερο παράπονο της Ελληνίδας και του Έλληνα της γενιάς 20-40 ετών;
Ανήκοντας και ο ίδιος στη γενιά αυτή, συχνά γίνομαι δέκτης -μικρών και μεγάλων- παραπόνων τα οποία εάν προσπαθούσα να τα εντάξω σε μια μεγάλη κατηγορία θα την περιέγραφα ως εξής: Οι νέοι νιώθουν ότι το βιοτικό τους επίπεδο είναι χαμηλότερο από των γονιών τους όταν ήταν στην αντίστοιχη ηλικία. Αυτό δεν περιορίζεται μόνο στο οικονομικό κομμάτι, αλλά σίγουρα είναι το σημαντικότερο. Δυστυχώς, η αδικημένη αυτή γενιά έχει βιώσει μέσα σε 1-2 δεκαετίες μια σειρά από κρίσεις που στο παρελθόν εμφανίζονταν κάθε 30-50 χρόνια. Οι οικονομικές κρίσεις από το 2007 και έπειτα, οι παλινωδίες του 2015, η πανδημία, τώρα ο πόλεμος και η ενεργειακή και πληθωριστική κρίση που έφερε, δεν αφήνουν τους νέους να δημιουργήσουν τις συνθήκες εκείνες που θα τους εξασφαλίσουν μια καλή ζωή και θα τους επιτρέψουν να κάνουν οικογένεια.
Σε αυτό το πλαίσιο, η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας έχει προβεί σε μια σειρά από πρωτοβουλίες που στο επίκεντρό τους έχουν τους νέους. Η αναβάθμιση των ελληνικών πανεπιστημίων και η σύνδεσή τους με την αγορά εργασίας, το επίδομα 2000 ευρώ για τις νέες μητέρες, η προσέλκυση ξένων επενδύσεων που θα δημιουργήσουν νέες και καλές θέσεις εργασίας, η μετεξέλιξη του ΟΑΕΔ από «οργανισμό ανεργίας» σε υπηρεσία απασχόλησης (ΔΥΠΑ), οι πολιτικές επαναπατρισμού «brain gain» είναι μόνο μερικές από τις πρωτοβουλίες αυτές. Ωστόσο, υπάρχει μεγάλο περιθώριο βελτίωσης και οι παρεμβάσεις πρέπει να επιταχυνθούν. Το ξέρω, το βλέπω καθημερινά, το βιώνουν άνθρωποι γύρω μου.
Ποιο είναι το πολιτικό μήνυμα που θα θέλατε να περάσετε προσωπικά προς την κοινωνία της Πέλλας και της Κεντρικής Μακεδονίας ευρύτερα;
Οι πολίτες της Πέλλας, αλλά και της Κεντρικής Μακεδονίας ευρύτερα, για χρόνια ένιωθαν αδικημένοι και εγκαταλελειμμένοι από την κεντρική Κυβέρνηση. Και όχι άδικα. Ειδικότερα σε θέματα υποδομών, αλλά και στις αναξιοποίητες παραγωγικές δυνατότητες του τόπου μας, έχει χαθεί πολύτιμος χρόνος τις τελευταίες δεκαετίες. Είναι κάτι το οποίο έβλεπα και εγώ στην πορεία μου μέσα από την Τοπική Αυτοδιοίκηση στο Δήμο Πέλλας και αργότερα στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.
Από το 2019 και μετά, με συνέπεια και μεθοδικότητα προσπαθήσαμε να βάλουμε ξανά την Πέλλα και την Κεντρική Μακεδονία στον αναπτυξιακό χάρτη της χώρας. Μεγάλα έργα υποδομής, με πρώτο τον Οδικό Άξονα Θεσσαλονίκη-Γιαννιτσά-Έδεσσα, υλοποιούνται μετά από χρόνια ανεκπλήρωτων υποσχέσεων. Η Πολιτεία επενδύει και ενισχύει την παραγωγή της Πέλλας και της Κεντρικής Μακεδονίας, στον πρωτογενή τομέα, στη μεταποίηση, στον τουρισμό.
Παρά τις αντιξοότητες, η συντονισμένη δουλειά όλων των εμπλεκόμενων, της Κυβέρνησης, των Βουλευτών, της Περιφέρειας, των Δήμων και των Τοπικών Κοινοτήτων αποδίδει καρπούς. Είναι σημαντικό αυτή η δουλειά να συνεχιστεί με την ίδια ένταση, χωρίς διακοπή, μέχρι η Πέλλα και η Κεντρική Μακεδονία να έχουν τη θέση που τους αξίζει.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου