Τρίτη 29 Νοεμβρίου 2022

Κωνστ. Φραγκογιάννης, Υφυπουργός Εξωτερικών για την Οικονομική Διπλωματία: Η Ελλάδα πλέον "means business" για την διεθνή κοινότητα


Ελλάδα πλέον "means business" στην διεθνή κοινότητα, σημειώνει σε άρθρο του στην εφημερίδα Ναυτεμπορική ο υφυπουργός Εξωτερικών για την Οικονομική Διπλωματία και Εξωστρέφεια, Κώστας Φραγκογιάννης, στο οποίο αναδεικνύει τα επιτεύγματα της οικονομικής διπλωματίας. Επιτεύγματα που σημειώθηκαν χάρη στην «επιλογή της κυβέρνησης να επανδρώσει και να δημιουργήσει στο υπουργείο Εξωτερικών την οικονομική διπλωματία» με «μια μεταρρύθμιση που στρατηγικό στόχο έχει την εξωστρέφεια, χωρίς να μπαίνουν σε δεύτερη μοίρα οι παραδοσιακές πολυμερείς διεθνείς οικονομικές σχέσεις της χώρας, γράφει χαρακτηριστικά ο κ. Φραγκογιάννης.


Το «μεγάλο ατού για τη διεκδίκηση νέων επενδύσεων»


Εστιάζοντας αρχικά στην πρόσφατη πολυήμερη επίσκεψη εργασίας στο Σαν Φρανσίσκο και την Silicon Valley, τονίζει το κλίμα αποδοχής που εισέπραξε η ελληνική αντιπροσωπεία στις 20 και πλέον συναντήσεις που πραγματοποιήθηκαν εκεί. «Τα στελέχη των επιχειρήσεων της Google, της Microsoft και της Apple, αλλά και όλων των επενδυτικών χρηματοδοτικών οργανισμών, μας αναγνώρισαν ως αξιόπιστους συνομιλητές που έχουν γνώση ότι η χώρα αποτελεί έναν ελκυστικό επενδυτικό προορισμό», εξηγεί επισημαίνοντας ότι «αυτό αποτελεί ένα μεγάλο ατού για την διεκδίκηση νέων επενδύσεων».


Φραγκογιάννης: Η ανοδική πορεία των ΑΞΕ είναι η διαβεβαίωση για τη δουλειά που κάνουμε στην Οικονομική Διπλωματία


«Η ανοδική πορεία των Άμεσων Ξένων Επενδύσεων τα τελευταία τρεισήμισι χρόνια είναι η διαβεβαίωση για τη δουλειά που έχουμε κάνει μέχρι σήμερα στην Οικονομική Διπλωματία», υπογραμμίζει ο υφυπουργός Εξωτερικών και προσθέτει: «Το 2021 υπήρξε έτος ορόσημο, καθώς καταγράφηκε μια από τις μεγαλύτερες αυξήσεις στις Άμεσες Ξένες Επενδύσεις κατά 72,3%. Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, οι (καθαρές) εισροές Άμεσων Ξένων Επενδύσεων ανήλθαν στα 4,8 δισ. ευρώ, τη μεγαλύτερη εισροή ΑΞΕ από το 2002. Για το πρώτο εξάμηνο του 2022, οι (ακαθάριστες) ΑΞΕ ανήλθαν σε 4,3 δισ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί στο 86% των ξένων επενδύσεων του 2021, συνολικά. Και μόνο στο κομμάτι των στρατηγικών επενδύσεων έχουμε εγκρίνει επιχειρηματικά σχέδια πάνω από 8,5 δισ. ευρώ και υπάρχουν άλλα 6 δισ. στο pipeline για να εγκριθούν. Η συνεισφορά των επενδύσεων αυτών στην αγορά εργασίας, υπολογίζεται σε περίπου 4.500 θέσεις». Σύμφωνα με τον κ. Φραγκογιάννη, «η τρέχουσα επενδυτική δραστηριότητα, οι αποτιμήσεις, που σε ορισμένες περιπτώσεις ξεπερνούν τις πιο αισιόδοξες προσδοκίες, και η παρουσία μεγάλων κεφαλαίων στην ελληνική αγορά, όλα δείχνουν ένα πράγμα: ότι οι ξένοι επενδυτές βλέπουν στην Ελλάδα μια μακροπρόθεσμη ικανότητα δημιουργίας σημαντικών κεφαλαιακών κερδών». Στο πλαίσιο αυτό εκφράζει την αισιοδοξία του «ότι οι ρυθμοί αυτοί θα συνεχιστούν και το 2023, με νέες επενδύσεις στην ενέργεια, τις βιοεπιστήμες, την ανάπτυξη ψηφιακών κόμβων, την εφοδιαστική αλυσίδα».


«Η Ελλάδα μετατρέπεται σε ενεργειακό κόμβο»


Αναφερόμενος ειδικότερα στην επιλογή της κυβέρνησης να επανδρώσει και να δημιουργήσει στο υπουργείο Εξωτερικών την οικονομική διπλωματία τονίζει ότι «ειδικότερα στον τομέα της ενέργειας, η χώρα μας μετατρέπεται σταδιακά σε ενεργειακό κόμβο για την ευρύτερη περιοχή. Όσον αφορά το φυσικό αέριο ο Διαδριατικός Αγωγός ΤΑΡ, ο Διασυνδετήριος Αγωγός Ελλάδας - Βουλγαρίας IGB και η σχεδιαζόμενη Διασύνδεση Ελλάδας - Βόρειας Μακεδονίας αποτελούν επενδύσεις που με δεδομένο τον πόλεμο Ρωσίας - Ουκρανίας αναδεικνύουν τον στρατηγικό τους ρόλο αλλά και την αξία τους». Ενώ για τον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας επισημαίνει ότι «η χώρα μας έχει διαμορφώσει συμμαχίες στην Μέση Ανατολή με χώρες όπως η Αίγυπτος, η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, με τις οποίες προωθούμε συμφωνίες μεταφοράς ηλεκτρικού ρεύματος από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου