Πέμπτη 1 Δεκεμβρίου 2022

Δόμνα - Μαρία Μιχαηλίδου: Να εντείνουμε τις προσπάθειες για κοινωνική ενδυνάμωση των πιο ευάλωτων συμπολιτών μας


Με την κοινή παραδοχή του γεγονότος ότι η πανδημία έπληξε περισσότερο τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, η υφυπουργός Εργασίας Δόμνα Μιχαηλίδου, ανέδειξε από το βήμα του συνεδρίου του Economist τις δράσεις του υπουργείου προς την κατεύθυνση της κοινωνικής ενδυνάμωσης τους.


Στο συνέδριο του Economist που έχει θέμα: «Επαναπροσδιορισμός της βιωσιμότητας σε έναν μη βιώσιμο κόσμο» η υφυπουργός ανάφερε ότι «πλέον δική μας ευθύνη είναι να εντείνουμε τις προσπάθειές μας για κοινωνική ενδυνάμωση των πιο ευάλωτων, να τους δώσουμε τα εργαλεία όχι μόνο να είναι προστατευμένοι αλλά και να είναι ενεργοί πολίτες στο προσκήνιο της ζωής».


Προς επίρρωση των παραπάνω, η κ. Μιχαηλίδου εστίασε στα 2,5 δισ. ευρώ του Ταμείου Ανάκαμψης (κονδύλια που έχουν εγκριθεί στο συγκεκριμένο υπουργείο) και υπενθύμισε δράσεις, όπως αυτές που αφορούν στα προγράμματα κοινωνικής ένταξης αναπήρων, των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων αλλά και των δικαιούχων του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος. Τη ίδια στιγμή, σε εξέλιξη είναι η υλοποίηση της κάρτας αναπηρίας, ο προσωπικός βοηθός ανθρώπων με αναπηρία, αλλά και το πρόγραμμα βρεφονηπιακών σταθμών με την κωδική ομομασία «Κυψέλη».


Στο σημείο αυτό τονίστηκε ότι υπάρχει χρηματοδότηση για 50.000 επιπλέον θέσεις σε βρεφικούς σταθμούς, ενώ στα σκαριά είναι και η υλοποίηση κέντρων δημιουργικής απασχόλησης για παιδιά 10 έως 12 ετών. Στο μεταξύ η υφυπουργός επεσήμανε ότι και ο ΟΠΕΚΑ έχει μπει στην ψηφιακή εποχή και οι δικαιούχοι αναπηρικών επιδομάτων μπορούν να εκδίδουν πλέον ηλεκτρονικά την κάρτα αναπηρίας.


Στην παρέμβαση του, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής, Μιχάλης Κατρίνης, επεσήμανε ότι το θέμα των κοινωνικών ανισοτήτων και του κοινωνικού αποκλεισμού εμποδίζει ολόκληρες ομάδες πληθυσμού να βαδίσουν ισότιμα προς τη συλλογική ευημερία. Μάλιστα εξήγησε ότι χρειάζονται και μέτρα και πολιτικές.


Όπως είπε, είναι ώρα επαναπροσδιορισμού του κράτους πρόνοιας και ενός νέου κοινωνικού συμβολαίου για τον 21ο αιώνα. Ένα συμβόλαιο όμως διευρυμένο ως προς τις αρχές τις αξίες τους σκοπούς και με μετρήσιμα αποτελέσματα, σημείωσε ο κ. Κατρίνης. «Ενός συμβολαίου που θα μέριμνα ώστε όλοι να έχουν εγγυημένο επίπεδο αξιοπρεπούς ζωής με πρόσβαση σε βασικά αγαθά, συνθήκες αλληλεγγύης και υπηρεσίες».


«Η θεραπεία για την φτώχεια δεν μπορεί να είναι μόνο η επιδοματική πολιτική. Οφείλουμε να προετοιμάσουμε σήμερα την δια βίου κατάρτιση του παραγωγικού δυναμικού σε νέες δεξιότητες και νέες τεχνολογίες. Αν πραγματικά διακηρύσσουμε ότι δεν θέλουμε και δεν θα αφήσουμε κανέναν πίσω και παράλληλα να βρούμε δίκαιους τρόπους φορολόγησης του πλούτου», ανέφερε ο κ. Κατρίνης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου