Η κα. Χίλαρι Κλίντον, είναι ίσως ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα πρόσωπα παγκοσμίως, μια εξέχουσα, γυναικεία, φιλελεύθερη και ηγετική προσωπικότητα στο χώρο της πολιτικής του δυτικού κόσμου ευρύτερα. Με τη δράση της κατάφερε να ασκήσει επιρροή στα πλήθη, να κερδίσει το σεβασμό όλων και να διακριθεί... αγαπιέται... είτε και μισιέται απο εκατ. ανά την Υδρόγειο. Η παρουσία της στο Δημοκρατικό Κόμμα διαδραμάτισε καθοριστικό ρόλο, τόσο στην πορεία όσο και την εξέλιξή του. Εδραίωσε τη θέση της και λειτούργησε ως πρότυπο στο γυναικείο κοινό με τα κατορθώματά της. Η Πρ. ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, Χίλαρι Ρ. Κλίντον, γεννήθηκε στις 26 Οκτωβρίου 1947 στο Σικάγο, Ιλινόι σε μια πολυμελή οικογένεια.
Από πολύ μικρή εκδήλωσε το ενδιαφέρον της για την πολιτική και τα δημόσια πράγματα, γεγονός που την οδήγησε στο τμήμα των Πολιτικών Επιστημών στο Κολλέγιο του Ουέλλεσλει όπου και φοίτησε. Στη συνέχεια, αποφάσισε να διευρύνει ακόμη περισσότερο τις γνώσεις της, γι’ αυτό και συνέχισε τις σπουδές της στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Γέιλ. Κατά την παραμονή της εκεί γνώρισε τον Μπιλ Κλίντον, που έμελλε να γίνει σύζυγός της λίγα χρόνια αργότερα τον Οκτώβριο του 1975, όταν οι δυο τους αποφάσισαν να επισημοποιήσουν τη σχέση τους με γάμο στο Αρκάνσας. Το επίθετο Κλίντον που προστέθηκε κι επίσημα τότε στο όνομά της (Χίλαρι Νταιάν Ρόνταμ) επρόκειτο να την καθορίσει. Πέντε χρόνια αργότερα, το 1980 απέκτησαν μία κόρη, την Τσέλσι Κλίντον.
Το 1980 η Χίλαρι Κλίντον εμπλέκεται για πρώτη φορά στα πολιτικά πράγματα, όταν ο σύζυγός της Μπιλ εκλέγεται κυβερνήτης του Αρκάνσας. Έτσι εκείνη, ενώ εργαζόταν σε νομική εταιρία, αποκτά παράλληλα τον τίτλο της «Πρώτης κυρίας της Πολιτείας», τον οποίο και διατηρεί για 12 χρόνια από το 1980 έως το 1992. Από Πρώτη Κυρία της Πολιτείας του Αρκάνσας, ανάγεται σε Πρώτη Κυρία ολόκληρης της χώρας με την εκλογή του Μπιλ Κλίντον ως Προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής το 1993, με το Δημοκρατικό Κόμμα.
Έμπρακτα η Χίλαρι Κλίντον αναμειγνύεται στην πολιτική σκηνή το Νοέμβριο του 2000, όταν εκλέγεται Γερουσιαστής των Ηνωμένων Πολιτειών για τη Νέα Υόρκη. Το ποσοστό της έναντι του Ρεπουμπλικανού υποψηφίου ήταν αρκετά υψηλό καθώς άγγιξε το 55,3%. Η Χίλαρι ήταν η πρώτη γυναίκα που εξελέγη Γερουσιαστής στη Νέα Υόρκη, με τους άνδρες πολιτικούς και ειδικότερα Γερουσιαστές να κυριαρχούν έως τότε. Αναλαμβάνει το αξίωμα της κάποιους μήνες αργότερα, τον Ιανουάριο του 2001 και πέντε χρόνια μετά ανανεώνει τη θητεία της με μια συντριπτική νίκη έναντι του Τζον Σπένσερ από το κόμμα των Ρεπουμπλικανών με ποσοστό 67%. Το 2009, ολοκληρώνει τη θητεία της ως Γερουσιαστής και αναλαμβάνει τα ινία του Υπουργείου Εξωτερικών.
Από το 2007 και μετά η Χίλαρι αποφάσισε να ενδυναμώσει ακόμη περισσότερο το ρόλο και τη θέση της στο κόμμα των Δημοκρατικών, γι’ αυτό και έθεσε υποψηφιότητα όχι μόνο για την Προεδρία αυτού, αλλά και για την Προεδρία των ΗΠΑ. Ένα χρόνο αργότερα, αποφάσισε να οπισθοχωρήσει και να παραδεχτεί την ήττα της, μπροστά στον ισχυρότερο, όπως αποδείχθηκε, αντίπαλό της -στα πλαίσια της κούρσας για την Προεδρία του κόμματος- Μπαράκ Ομπάμα. Η συνεργασία των δύο, οδήγησε τελικά στην εκλογή της Χίλαρι ως 67η Υπουργό Εξωτερικών με 94 ψήφους υπέρ της και 2 μόλις ψήφους κατά. Αποχώρησε από το αξίωμά της 5 χρόνια αργότερα το Φεβρουάριο του 2013.
Η Χίλαρι αποφασίζει να θέσει υποψηφιότητα για την Προεδρία των ΗΠΑ μια ακόμη φορά, παρότι σε δηλώσεις της είχε πει πως δεν ήθελε να εμπλακεί ξανά σε μια τέτοια διαδικασία. Με την προεκλογική της εκστρατεία να ετοιμάζεται σιγά σιγά και με την ευρεία αποδοχή από το Υπουργείο Εξωτερικών, η Χίλαρι το τόλμησε. Στις 12 Απριλίου 2015 η υποψηφιότητά της για την Προεδρία των ΗΠΑ ανακοινώνεται με την αποστολή μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (emails), τα οποία ανέφεραν χαρακτηριστικά «Ο καθημερινός Αμερικανός χρειάζεται έναν υπερασπιστή, και θέλω να είμαι εγώ αυτός ο υπερασπιστής». Ύστερα από την επίσημη έναρξη της προεκλογικής της εκστρατείας, η Χίλαρι ξεκινά τα ταξίδια σε διάφορες πολιτείες, αρχικά σε εκείνες που διεξάγονται οι προκριματικές εκλογές και τα πρώτα συνέδρια.
Για την υποψηφιότητά της Προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών η Χίλαρι χρειαζόταν και κάτι ακόμη. Τη στήριξη του Δημοκρατικού Κόμματος την οποία κι έλαβε. Έτσι, αποτέλεσε την πρώτη γυναίκα υποψήφια για τις Προεδρικές Εκλογές των ΗΠΑ στην ιστορία. Μετά από πολλές τηλεοπτικές διαμάχες, αντιλογίες,διαφωνίες με τον αντίπαλο Ρεπουμπλικανό υποψήφιο της Ντόναλντ Τράμπ, η Κλίντον ηττήθηκε με σχετικά μεγάλη διαφορά 74 εκλεκτόρων (232 έναντι 308). Σε αντίθεση με το Σώμα Εκλεκτόρων ο λαός έδωσε το προβάδισμα στη Χίλαρι Κλίντον, η οποία υπερτερούσε με 2,8 εκατομμύρια ψήφους. Στα χρονικά των προεδρικών εκλογών, η Χίλαρι ήταν η 5η υποψήφιος που κέρδισε τη λαϊκή ψήφο αλλά ηττήθηκε από τους εκλέκτορες.
Παρά την ήττα της για 2η φορά, αποτέλεσε πρότυπο στο γυναικείο κοινό κι όχι μόνο, διότι ανέτρεψε πολλά στερεότυπα κι έκανε πράξη τα αυτονόητα, πως ο γυναικείος πληθυσμός μπορεί να κατακτήσει ανδροκρατούμενους χώρους, να επιβληθεί και να επιτύχει. Αλλά κυρίως, πως μπορεί να προσπαθήσει ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα. Το 2012, συμπεριλήφθηκε από το περιοδικό «Time» στα «Πρόσωπα με τη μεγαλύτερη επιρροή Παγκοσμίως». Στα φώτα της δημοσιότητας αργότερα, ήλθαν αρκετά βιβλία και ντοκιμαντέρ στα οποία παρουσιάζεται η προσωπικότητά της σε βάθος, η οικογένειά της κι όλη της η πορεία ώσπου να φτάσει στις εκλογές 2016. Λείπει πολιτικά από το ''σήμερα'' και το ''χθες''...
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου