Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας για την πρόταση δυσπιστίας έγινε δεκτό από την πλευρά του Εμανουέλ Μακρόν με ανακούφιση, διότι περιθώρια για ανέμελους πανηγυρισμούς στη Γαλλία πλέον δεν υπάρχουν.
Η γαλλική κυβέρνηση επιβίωσε από τις προτάσεις μομφής στη γαλλική Εθνοσυνέλευση και έτσι πέρασε η συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση του Εμμανουέλ Μακρόν, που έχει προκαλέσει αναβρασμό στη Γαλλία.
Έστω και οριακά, οι δύο προτάσεις μομφής που κατατέθηκαν την περασμένη εβδομάδα κατά της κυβέρνησης, καταψηφίστηκαν στην Εθνοσυνέλευση, αφού η κυβέρνηση παρέκαμψε την Κάτω Βουλή για να προωθήσει μια βαθιά αντιλαϊκή αλλαγή στο συνταξιοδοτικό σύστημα.
Αρχικά, η πρόταση που κατέθεσε η ομάδα Liot δεν κατάφερε να συγκεντρώσει τις 287 ψήφους που απαιτούνταν, λαμβάνοντας 278 ψήφους υπέρ. Συνολικά, 19 Ρεπουμπλικανοί βουλευτές ψήφισαν υπέρ της πρότασης μομφής, δήλωσε ο βουλευτής Alexandre Vincendet.
Η δεύτερη πρόταση μομφής από το ακροδεξιό κόμμα της Μαρίν Λεπέν έλαβε λιγότερη υποστήριξη από τους βουλευτές των άλλων κομμάτων, με μόλις 94 ψήφους.
Μιλώντας πριν από τις ψηφοφορίες, ο κεντρώος βουλευτής Σαρλ ντε Κουρσόν, ένας από τους συντάκτες της πρότασης δυσπιστίας, κατηγόρησε την κυβέρνηση Μακρόν για έλλειψη «θάρρους» κατά τη διάρκεια των κοινοβουλευτικών συζητήσεων.
Από την πλευρά της, η επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος Μακρόν, Ορόρ Μπερζέ, κατηγόρησε την αντιπολίτευση ότι ενεργεί ενάντια στο κοινό καλό.
Οι προτάσεις δυσπιστίας κατατέθηκαν αφότου ο Εμανουέλ Μακρόν παρέκαμψε την Εθνοσυνέλευση για να περάσει τη συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση, που αυξάνει το όριο ηλικίας από τα 62 στα 64 έτη.
Αστυνομία εναντίον διαδηλωτών στο Παρίσι μετά την ψηφοφορία
Με το τέλος των ψηφοφοριών η αστυνομία στο Παρίσι έκανε χρήση δακρυγόνων κατά διαδηλωτών που είχαν συγκεντρωθεί για να διαμαρτυρηθούν για τη μεταρρύθμιση.
Αυτή η μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού, την οποία επιθυμεί ο Εμανουέλ Μακρόν, θεωρήθηκε πλέον οριστικά εγκριθείσα από τη Βουλή, πριν από τη δημοσίευση του νόμου.
Οι προτάσεις μομφής κατατέθηκαν μετά την απόφαση της γαλλικής κυβέρνησης την περασμένη Πέμπτη να υιοθετήσει, με πράξη νομοθετικού περιεχομένου τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού. Για τον σκοπό αυτόν προσέφυγε στο άρθρο 49.3 του Συντάγματος που δίνει τη δυνατότητα να εγκρίνονται νόμοι χωρίς ψηφοφορία στην Εθνοσυνέλευση, εκτός και αν υπερψηφιστεί πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης.
Οι συζητήσεις για τις δύο αυτές προτάσεις μομφής διεξήχθησαν σήμερα το απόγευμα σε ηλεκτρισμένη ατμόσφαιρα, που σημαδεύτηκε από βουλευτές που αποχώρησαν πολλές φορές από την αίθουσα συνεδριάσεων της Ολομέλειας.
Η «κυβέρνηση είναι ήδη νεκρή στα μάτια των Γάλλων» μετά από αυτή την πολύ οριακή ψηφοφορία, δήλωσε η πρόεδρος της Αριστερής «Ανυπότακτης Γαλλίας» Ματίλντ Πανότ.
Ο βουλευτής Σαρλ ντε Κουρσόν, από την Liot, κατήγγειλε την «αδικία» του εμβληματικού έργου της δεύτερης πενταετούς θητείας Μακρόν, καταγγέλλοντας την «άρνηση της δημοκρατίας» με τη χρήση του 49.3.
Η μετάθεση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης από τα 62 στα 64 έτη «αποκρυσταλλώνει τις εντάσεις, τις ανησυχίες και την οργή των συμπολιτών μας», είπε.
Από την πλευρά τους, οι βουλευτές του RN κατήγγειλαν την «κατρακύλα» και τη «στασιμότητα» του γαλλικής εκτελεστικής εξουσίας. «Λοιπόν αδηφάγε κύριε Μακρόν! Ας πάμε στη διάλυση» της, δήλωσε η ακροδεξιά βουλευτής Λορ Λαβαλέτ.
Από τις 19 Ιανουαρίου, εκατοντάδες χιλιάδες Γάλλοι διαδήλωσαν οκτώ φορές για να εκφράσουν την απόρριψή τους σε αυτή τη μεταρρύθμιση.
Οι πολέμιοι του νομοσχεδίου το θεωρούν «άδικο», ειδικά για τις γυναίκες και τους εργαζόμενους σε βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα.
Από το βήμα της Εθνοσυνέλευσης σήμερα, η πρωθυπουργός Μπορν κατήγγειλε τον «αντικοινοβουλευτισμό» της αντιπολίτευσης και την «εξάπλωση βίας» ορισμένων αριστερών βουλευτών.
Η Μπορν πρόσθεσε ότι «γνωρίζει καλά την (σημερινή) ψυχική κατάσταση της χώρας μας» και την «προσπάθεια» που αυτή η μεταρρύθμιση «απαιτεί από πολλούς συμπατριώτες μας».
Η Γαλλία είναι μία από τις ευρωπαϊκές χώρες όπου η νόμιμη ηλικία συνταξιοδότησης είναι η χαμηλότερη, χωρίς τα συνταξιοδοτικά συστήματα να είναι απολύτως συγκρίσιμα. Η κυβέρνηση επέλεξε να παρατείνει τις ώρες εργασίας ως απάντηση στην οικονομική επιδείνωση των συνταξιοδοτικών ταμείων και στη γήρανση του πληθυσμού.
Κόμματα της αντιπολίτευσης θα αμφισβητήσουν επίσης το νομοσχέδιο στο Συνταγματικό Συμβούλιο, το οποίο θα μπορούσε να αποφασίσει να καταργήσει μέρος ή το σύνολό του - αν θεωρήσει ότι αυτό παραβιάζει το Σύνταγμα.
Πολλοί αναλυτές πιστεύουν ότι αυτή η μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος και η θύελλα αντιδράσεων που έχει προκαλέσει θα αφήσουν ήδη ανεξίτηλο σημάδι στη δεύτερη πενταετή θητεία του Μακρόν.
Αναλυτές της Barclays δήλωσαν ότι η κυβέρνηση θα παραμείνει στη θέση της, «αν και θα αποδυναμωθεί σημαντικά, ενώ οι κοινωνικές διαμαρτυρίες κατά της μεταρρύθμισης πιθανότατα θα συνεχιστούν για μερικές εβδομάδες, κάτι που θα μπορούσε να επηρεάσει αρνητικά τη γαλλική οικονομία».
Το αποτέλεσμα της αποψινής ψηφοφορίας είναι μια ανακούφιση για τον Μακρόν, αλλά ο Γάλλος πρόεδρος εξακολουθεί να αντιμετωπίζει σημαντικούς σκοπέλους. Συγκεκριμένα, η αποτυχία του κεντρώου προέδρου να βρει επαρκή υποστήριξη στο κοινοβούλιο για να θέσει σε ψηφοφορία τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού του συστήματος έχει υπονομεύσει τη μεταρρυθμιστική του ατζέντα και έχει αποδυναμώσει την ηγεσία του.
Η συνέχεια... στους δρόμους της Γαλλίας
Παράλληλα, οι διαδηλώσεις συνεχίζονται. Αποκλεισμένοι δρόμοι, διαταραχές στις συγκοινωνίες, καθυστερήσεις στα αεροδρόμια και κινητοποιήσεις σε πανεπιστημιουπόλεις και σχολεία.
Συνδικάτα και διαδηλωτές, οργισμένοι με τη μεταρρύθμιση και με το γεγονός ότι η μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος εγκρίθηκε χωρίς ψηφοφορία, δήλωσαν ότι θα συνεχίσουν τις απεργίες και τις διαδηλώσεις.
Βίαιες ταραχές έχουν ξεσπάσει σε όλη τη χώρα και τα συνδικάτα έχουν υποσχεθεί να εντείνουν τις απεργίες τους, αφήνοντας τον Μακρόν να αντιμετωπίσει την πιο μεγάλη πρόκληση για την εξουσία του μετά το κίνημα των «Κίτρινων Γιλέκων» πριν από τέσσερα χρόνια.
«Θα συναντηθούμε ξανά την Πέμπτη», είπε η Ελέν Μαγιάνς, του αριστερού συνδικάτου CGT, σε συγκέντρωση στο Παρίσι.
Οι διαδηλώσεις σε οδικούς κόμβους ή σε περιφερειακούς δρόμους σε πολλές πόλεις οδήγησαν στην επιβράδυνση ή τον αποκλεισμό της κυκλοφορίας.
Στο Παρίσι, η αποκομιδή των σκουπιδιών εξακολουθεί να διαταράσσεται παρά την επίταξη που διέταξε ο νομάρχης.
Η Γενική Διεύθυνση Πολιτικής Αεροπορίας (DGAC) ζήτησε από τις αεροπορικές εταιρείες να ακυρώσουν την Τρίτη και την Τετάρτη το 20% των πτήσεων τους προς το αεροδρόμιο Ορλί του Παρισιού και της Μασσαλίας-Προβηγκίας (νοτιοανατολικά).
Πολλά πρατήρια καυσίμων επλήγησαν στα νοτιοανατολικά της χώρας από ελλείψεις καυσίμων, εν μέσω των απεργιών στα διυλιστήρια.
Και στο Παρίσι οι φοιτητές ψήφισαν σήμερα υπέρ της κατάληψης των πανεπιστημιακών κτιριακών εγκαταστάσεων της οδού Τολμπιάκ.
Νέα μέρα απεργιών και διαδηλώσεων έχει προγραμματιστεί για την Πέμπτη μετά το κάλεσμα των συνδικάτων.
Εάν η μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού ήταν ένα κορυφαίας σημασίας «τεστ πολιτικής επιβίωσης» για την κυβέρνηση της Ελιζαμπέτ Μπορν και τον ίδιο τον Μακρόν, τότε ο Γάλλος πρόεδρος και η εκλεκτή του πρωθυπουργός κατάφεραν μέσα (και) από αυτήν τη δοκιμασία να βγουν πολιτικά ζωντανοί.
Συνολικά 278 βουλευτές, σε σύνολο 577, υπερψήφισαν την πρόταση μομφής, την πρώτη από τις συνολικά δύο που είχαν κατατεθεί, η οποία είχε και τις περισσότερες πιθανότητες να υπερψηφιστεί καθότι πολυκομματική σε αντίθεση με τη δεύτερη που είχε προέλθει μόνο από την ακροδεξιό Εθνικό Συναγερμό (RN) της Μαρίν Λεπέν.
Για να περάσει, ωστόσο, η πρόταση δυσπιστίας, απαιτούνταν τουλάχιστον 287 ψήφοι, όπερ σημαίνει ότι η κυβέρνηση προς το παρόν επιβιώνει και ο δρόμος παράλληλα ανοίγει για την υιοθέτηση των προωθούμενων αλλαγών στο συνταξιοδοτικό, που ανεβάζουν την ηλικία συνταξιοδότησης στα 64 έτη.
Η πλευρά Μακρόν θα μπορούσε τώρα να παρουσιαστεί προσωρινά ανακουφισμένη πλην όμως περιθώρια για επανάπαυση πλέον δεν υπάρχουν. Αντιθέτως, προτού καν συμπληρώσει έναν χρόνο από την επανεκλογή του στην προεδρία (ήταν Απρίλιος του 2022 όταν επανεξελέγη), ο 45χρονος Μακρόν ήδη μετρά διόλου ευκαταφρόνητη φθορά (το ποσοστό της δημοτικότητάς του έχει υποχωρήσει στο 28% σύμφωνα με πρόσφατη σφυγμομέτρηση των IFOP-JDD), κι αυτό μάλιστα μέσα σε ένα πλαίσιο κάθε άλλο παρά ευνοϊκών για τον ίδιο και το κόμμα του συνθηκών.
Η προσκείμενη στον Μακρόν και στην κυβέρνηση κοινοβουλευτική ομάδα δεν έχει, πια, την πλειοψηφία στην εθνοσυνέλευση (με 250 έδρες σε σύνολο 577). Το γεγονός ότι καταφέρνει να περνά νομοσχέδια και να βγαίνει πολιτικά ζωντανή μέσα από προτάσεις δυσπιστίας, το χρωστά στους 61 βουλευτές της κεντροδεξιάς ομάδας των Républicains που δεν έχει ενταχθεί επισήμως στο κυβερνητικό μπλοκ αλλά στέλνει «σωσίβια» προς την πλευρά της Ελιζαμπέτ Μπορν.
Οι επόμενες εκλογές ωστόσο στη χώρα αναμένονται το 2027 και μέχρι τότε η φθορά για την κυβέρνηση και τον πρόεδρο ενδέχεται να έχει πάρει ακόμη μεγαλύτερες διαστάσεις, ενώ παράλληλα τριγμοί υπάρχουν εσωτερικά και στην ομάδα των Ρεπουμπλικανών που μπορεί κάποια στιγμή, ανάλογα με τις εξελίξεις, να σταματήσουν να σώζουν την κυβέρνηση στα δύσκολα.
«Ο Γάλλος πρόεδρος επιβίωσε από μια εξέγερση στην εθνοσυνέλευση αλλά τώρα αντιμετωπίζει την προοπτική παρατεινόμενων κοινωνικών αναταραχών σε ολόκληρη τη χώρα», σημειώνει σε ανάλυσή του το Politico, ενώ και το πρακτορείο Reuters βλέπει ένα πολιτικά δύσκολο μέλλον για τον Μακρόν και τη νυν κυβέρνηση.
Η αποτυχία του κεντρώου προέδρου να εξασφαλίσει αρκετή υποστήριξη στο κοινοβούλιο για να θέσει σε ψηφοφορία τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού, έχει υπονομεύσει τη μεταρρυθμιστική του ατζέντα και έχει αποδυναμώσει την ηγεσία του, σημειώνει σε δική του ανάλυση το Reuters, με φόντο την κίνηση του Μακρόν να ενεργοποιήσει το άρθρο 49.3 του Συντάγματος που του δίνει να περάσει τις αλλαγές στο συνταξιοδοτικό παρακάμπτοντας την εθνοσυνέλευση και χωρίς προηγούμενη ψηφοφορία εκεί.
Αναλυτές της Barclays εκτιμούν, σύμφωνα με το Reuters, ότι η κυβέρνηση «θα αποδυναμωθεί σημαντικά, ενώ και οι κοινωνικές διαμαρτυρίες κατά της μεταρρύθμισης πιθανότατα θα συνεχιστούν για μερικές εβδομάδες, κάτι που θα μπορούσε να επηρεάσει αρνητικά τη γαλλική οικονομία».
Τα συνδικάτα διαμηνύουν ότι θα συνεχίσουν να διαδηλώνουν και να απεργούν, αν και αναμένεται κάποια στιγμή ότι θα αρχίσει να παρατηρείται κόπωση και από τη δική τους πλευρά, ενώ και η γαλλική αντιπολίτευση δεν έχει καταφέρει μέχρι στιγμής να σταθεί ενωμένη σε κοινό μέτωπο απέναντι στην κυβέρνηση παρά την ένταση και την πόλωση.
Επόμενη στάση: Συνταγματικό δικαστήριο
Κόμματα της αντιπολίτευσης (NUPES, RN) έχουν ανακοινώσει ότι θα φέρουν τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού ενώπιον του συνταγματικού δικαστηρίου ως «αντισυνταγματική». «Εν ολίγοις, ο νέος νόμος για τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος έχει εγκριθεί, αλλά δεν μπορεί ακόμη να εφαρμοστεί», σημειώνει το γαλλικό δίκτυο France24.
Σενάρια ανασχηματισμού και αλλαγής πρωθυπουργού
Τα προβλήματα, με άλλα λόγια, συνεχίζονται για τον Μακρόν ο οποίος ενδέχεται μάλιστα το προσεχές διάστημα, όπως αναφέρει το Politico επικαλούμενο φήμες και εικασίες, να απομακρύνει την Ελιζαμπέτ Μπορν από την πρωθυπουργία στο πλαίσιο κυβερνητικού ανασχηματισμού.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου