The ReMARKables InterViews Vol. 311: H νεαρά κυρία, νέα επιστήμονας και ενεργή πολίτης Λυδία Νίκα, Πολιτική Επιστήμων Ε.Κ.Π.Α. και Τελειόφοιτη της Νομικής Σχολής Πανεπιστημίου Λευκωσίας μιλά στο Off The Record News BlogSpot και τον Μαρκόπουλο Χ. Θωμά
Λυδία, είσαι 26 χρονών, και όμως, έχεις ήδη ένα αρκετά πλούσιο βιογραφικό. Πες μας εν συντομία λίγα πράγματα για τις σπουδές σου και εν γένει τις ασχολίες σου.
Γεννήθηκα και μεγάλωσα στη Λαμία, είμαι πτυχιούχος του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του Πανεπιστημίου Αθηνών και αυτή τη στιγμή βρίσκομαι στο τελευταίο εξάμηνο σπουδών της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας. Εδώ και 5 χρόνια αρθρογραφώ στο περιοδικό Νομικός Παλμός ενώ ανήκω και στο Executive Board του Ομίλου Διεθνών και Ευρωπαϊκών Θεμάτων στο πλαίσιο του οποίου έχω αναλάβει μεταξύ άλλων και καθήκοντα editor ενώ έχω συμμετάσχει σε πολυάριθμα project, αναλαμβάνοντας και τον συντονισμό ή παρουσίαση κάποιων εξ’ αυτών. Έχω συμμετάσχει στο Law Clinic Διεθνούς Δικαίου του The Law Project ενώ επί 2 ακαδημαϊκά έτη είχα αναλάβει το συντονισμό της Ομάδας Σχολιασμού Δικαστικών Αποφάσεων του κλάδου διεθνούς και ευρωπαϊκού δικαίου του ίδιου οργανισμού ενώ έχω συμμετάσχει σε προσομοιώσεις των Ηνωμένων Εθνών, Δημοτικού Συμβουλίου, του Ελληνικού Κοινοβουλίου και προσφάτως της κυπριακής Βουλής των Αντιπροσώπων. Έχω πραγματοποιήσει πρακτική άσκηση στο Ινστιτούτο Μελετών για την Πολιτική και τη Δημοκρατία στην Κύπρο, έχω εργαστεί ως paralegal σε δικηγορικό γραφείο στην Ελλάδα ενώ ομιλώ αγγλικά, γαλλικά και ισπανικά.
Ανέφερες ότι το πρώτο σου πτυχίο είναι πάνω στις πολιτικές επιστήμες ενώ τώρα είσαι τελειόφοιτη της Νομικής. Πρόκειται για 2 κλάδους σπουδών που συχνά συγκλίνουν, αλλά παρουσιάζουν και αρκετές διαφορές. Τελικά, στο δίλημμα Νομική ή Πολιτικές Επιστήμες, τι επιλέγεις;
Πρόκειται για 2 εξίσου ενδιαφέρουσες σχολές στις οποίες πράγματι υπάρχουν και κοινά μαθήματα. Στο πρόγραμμα σπουδών του Πολιτικού περιλαμβάνονται πολυάριθμα μαθήματα που καλύπτουν, μεταξύ άλλων, αντικείμενα όπως οι διεθνείς και ευρωπαϊκές σχέσεις, η πολιτική ιστορία και επιστήμη, η κοινωνιολογία, το δίκαιο, η δημόσια διοίκηση και τα οικονομικά. Συνεπώς, παρέχεται ένα εύρος γνώσεων και συγχρόνως δίνεται η δυνατότητα επιλογής της πιο αντιπροσωπευτικής για το κάθε άτομο κατεύθυνσης. Από την άλλη πλευρά, στα μαθήματα δικαίου της Νομικής καλούμαστε να χρησιμοποιήσουμε τη θεωρητική γνώση που διαθέτουμε προκειμένου να επιλύσουμε τα διάφορα πρακτικά ζητήματα που ανακύπτουν σε κάθε περίπτωση. Ουσιαστικά δηλαδή στους διαφορετικούς κλάδους δικαίου συνδυάζεται πάντοτε η θεωρία με την πρακτική εφαρμογή ενώ αντίθετα κάποια αντικείμενα των σχολών Πολιτικών Επιστημών όπως η ιστορία είναι αμιγώς θεωρητικά. Νομίζω αυτός είναι και ο λόγος που θα επιλέξω τη Νομική σε ένα ομολογουμένως δύσκολο δίλημμα, εφόσον πρόκειται για 2 αγαπημένες μου σχολές που έχουν συμβάλλει αμφότερες σε καθοριστικό βαθμό στη διαμόρφωση του τρόπου σκέψης και δράσης μου.
Ποιο θεωρείς ότι είναι το μεγαλύτερο πλεονέκτημα της νομικής επιστήμης;
Θεωρώ ότι το μεγαλύτερο πλεονέκτημα είναι πως η νομική επιστήμη υπάρχει παντού στην καθημερινότητά μας. Από μια απλή σύμβαση πώλησης ενός βιβλίου που λαμβάνει χώρα στο βιβλιοπωλείο της γειτονιάς μας μέχρι τις προϋποθέσεις που πρέπει να πληρούνται προκειμένου να γίνει λόγος περί εργατικού ατυχήματος στην περίπτωση ενός εργαζομένου σε μία βιοτεχνία ή τις παραβιάσεις κυριαρχικών δικαιωμάτων ενός κράτους από έτερο κράτος που μπορεί να λαμβάνουν χώρα στην άλλη άκρη του πλανήτη. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχουν πολυάριθμοι κλάδοι δικαίου μεταξύ των οποίων δύναται να επιλέξει ένας νέος νομικός εκείνον ή εκείνους που τον αντιπροσωπεύουν περισσότερο. Συγχρόνως δε, οι οποιεσδήποτε εξελίξεις γύρω μας και ιδίως η τεχνολογική πρόοδος, όπως είναι αναμενόμενο, απαιτούν τη συμπόρευση του δικαίου το οποίο τροποποιείται και εξελίσσεται διαρκώς ενώ ζητήματα για τα οποία μέχρι πριν μερικές δεκαετίες δεν υπήρχε ούτε το απαραίτητο νομικό πλαίσιο ούτε κρίνονταν ως μεγίστης σημασίας, σήμερα τοποθετούνται στο επίκεντρο, όπως για παράδειγμα στην περίπτωση της προστασίας δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα για τα οποία υπάρχει και σχετικός κλάδος δικαίου.
Τι θα συμβούλευες έναν νέο 17 χρονών που ετοιμάζεται να ξεκινήσει τις σπουδές του στη Νομική Σχολή; Τι θα πρέπει να προσέξει περισσότερο;
Σίγουρα ένας νέος ακαδημαϊκός πολίτης πριν ξεκινήσει αυτό το συναρπαστικό ταξίδι στη γνώση, θα πρέπει να έχει ελέγξει το πρόγραμμα σπουδών της σχολής στην οποία πρόκειται να φοιτήσει και να έχει βεβαιωθεί ότι τα μαθήματα που προσφέρονται, όπως περιγράφονται, ανταποκρίνονται στα ενδιαφέροντά του και επιθυμεί να εμβαθύνει σε αυτά. Ακολούθως, έχοντας πλέον ξεκινήσει τις σπουδές, καλό είναι να μην απορρίπτονται μαθήματα και αντικείμενα χωρίς προηγουμένως να έχει παρακολουθήσει σχετικές διαλέξεις ή να έχει μελετήσει συναφή συγγράμματα. Συχνά, σε μία σχολή όπως η Νομική μπορεί ένας φοιτητής έχοντας παρακολουθήσει κάποια μαθήματα που ανήκουν σε έναν κλάδο δικαίου, να θεωρεί ότι δεν τον ενδιαφέρει να ασχοληθεί μετά το τέλος των σπουδών με το συγκεκριμένο αντικείμενο και στη συνέχεια παρακολουθώντας ένα συναφές μάθημα επιλογής να αναθεωρεί πλήρως τις απόψεις του. Συνεπώς, ένας φοιτητής Νομικής είναι χρήσιμο να παρακολουθεί μαθήματα –εκτός των υποχρεωτικών προφανώς- που ανήκουν σε διαφορετικούς κλάδους δικαίου προκειμένου να έρχεται σε επαφή με διαφορετικά αντικείμενα μέχρι να κατασταλάξει ποιο δίκαιο –ή και περισσότερα- είναι εκείνο που τον συναρπάζει περισσότερο.
Κλείνοντας, ποιος είναι ο κλάδος δικαίου που σε ενδιαφέρει εσένα περισσότερο;
Δύσκολη ερώτηση διότι σε όλους τους κλάδους δικαίου υπάρχουν πτυχές και ζητήματα που θεωρώ άκρως ενδιαφέροντα. Σίγουρα όμως, από τα πιο αγαπημένα μου δίκαια είναι το δημόσιο διεθνές και ιδίως το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο και το δίκαιο ανθρωπίνων δικαιωμάτων, το ποινικό και το εργατικό. Πρόκειται για αντικείμενα που διαφέρουν αρκετά μεταξύ τους, αλλά για εμένα είναι εξίσου ενδιαφέροντα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου