Με λένε Νεφέλη και είμαι 32 ετών. Είμαι μια ετεροφυλόφιλη γυναίκα που είχα τη χαρά να παντρευτώ και να κάνω δυο παιδιά.
Όλα στη διαδικασία του γάμου μου ήρθαν εύκολα. Όλα τα παρελκόμενα γραφειοκρατικά, ό,τι είχε να κάνει με την έννομη σχέση με τον σύζυγό μου, τα δικαιώματά μου, τα δικαιώματα των παιδιών μου. Δεν χρειάστηκε ποτέ να αγχωθώ για το τι μπορεί να απογίνουν τα παιδιά μου αν μου συμβεί κάτι, για το τι μπορεί να τα ρωτήσουν στο σχολείο τους γονείς τους. Για τίποτα. Όλα ρυθμίστηκαν αυτόματα.
Ουσιαστικά λοιπόν αυτό το νομοσχέδιο δεν θα επηρεάσει στο ελάχιστο τη ζωή μου, τα δικαιώματα και τα προνόμια που έχω εγώ, όπως δεν θα επηρεάσει και την πλειοψηφία των βουλευτών που θα κληθούν να το ψηφίσουν σύντομα. Και ενώ το συγκεκριμένο νομοσχέδιο πρακτικά δεν με «αγγίζει», δεν μπορώ να μην αναγνωρίζω τον βαθύ αντίκτυπο που μπορεί να έχει στη ζωή όσων έχουν στερηθεί τις ίδιες ευκαιρίες που είχα εγώ, λόγω του σεξουαλικού τους προσανατολισμού.
Γιατί ο γάμος, στην ουσία του, είναι μια γιορτή αγάπης και αφοσίωσης. Είναι μια υπόσχεση μεταξύ δυο ατόμων που ενώνονται, να κάνουν το ταξίδι της ζωής δίπλα-δίπλα. Και αυτό το συναίσθημα δεν μπορεί να αφορά αποκλειστικά τα ετεροφυλόφιλα ζευγάρια. Δεν μπορεί να μη συμπεριλαμβάνει τους πάντες. Η άρνηση σε άτομα του δικαιώματος να παντρευτούν με βάση τον σεξουαλικό τους προσανατολισμό διαιωνίζει ένα άδικο σύστημα που διαχωρίζει και περιθωριοποιεί ορισμένα μέλη της κοινωνίας μας. Αντιβαίνει στις αρχές της ισότητας και της ελευθερίας, που πρέπει να αποτελούν το θεμέλιο κάθε δημοκρατικής κοινωνίας.
Δεν είμαι επαγγελματίας πολιτικός. Για την ακρίβεια, στην πολιτική έχω μόλις 6-7 μήνες. Πριν (και παράλληλα με) την πολιτική, είχα κοινωνική δράση. Ασχολούμουν με την ίση εκπροσώπηση ευαίσθητων και μειονοτικών κοινωνικών ομάδων. Και αυτός ήταν και ο λόγος για τον οποίο μπήκα στην πολιτική. Λόγω αυτών των βιωμάτων λοιπόν με άγγιξε ιδιαίτερα μια φράση του πρωθυπουργού πριν λίγες ημέρες, κατά τη διάρκεια της συνέντευξής του στην ΕΡΤ. «Αν ακούσετε κάποιες ανθρώπινες ιστορίες» είπε «ίσως αλλάξετε γνώμη».
Και εκεί κατάλαβα. Κατάλαβα ότι, πέρα από τον θεσμικό του ρόλο, ασχολήθηκε και ανθρώπινα. Γιατί, πράγματι, αν ακούσεις ανθρώπινες ιστορίες, ίσως αλλάξεις γνώμη. Αν μιλήσεις με μη βιολογικούς γονείς ομόφυλων ζευγαριών που δεν μπορούν να κάνουν πράγματα δεδομένα για τους υπόλοιπους, όπως το να πάρεις το παιδί σου από το σχολείο, ή να πάτε μαζί ένα ταξίδι στο εξωτερικό, τότε ίσως αλλάξεις γνώμη. Αν μιλήσεις με γονείς που δεν μπορούν να πάρουν τον ιατρικό φάκελο του παιδιού τους από το νοσοκομείο ή να υπογράψουν για να υποβληθεί το παιδί τους σε μια επέμβαση, τότε θα καταλάβεις. Αν μιλήσεις με παιδιά που λόγω θανάτου του βιολογικού τους γονέα κατέληξαν σε δομή επειδή το κράτος δεν αναγνώριζε τον άλλον τους γονιό, τότε δεν μπορείς να μείνεις ασυγκίνητος.
Το νομοσχέδιο για την ισότητα στον πολιτικό γάμο δεν είναι μια προσπάθεια να διαγράψουμε την παράδοση ή να αμφισβητήσουμε την πολιτιστική μας κληρονομιά. Αντίθετα, είναι ένα κάλεσμα να υποστηρίξουμε τις θεμελιώδεις αξίες που καθορίζουν τη δημοκρατία μας - την ισότητα, τη δικαιοσύνη και την επιδίωξη της ευτυχίας για κάθε Έλληνα πολίτη.
Το νομοσχέδιο για την ισότητα στον πολιτικό γάμο δεν μειώνει την αξία των γάμων ετεροφυλόφιλων. Αντίθετα, ενισχύει τον ιστό της κοινωνίας μας, δείχνοντας με τον πιο έμπρακτο τρόπο την κατανόηση και την αποδοχή.
Το νομοσχέδιο για την ισότητα στον πολιτικό γάμο είναι μια ευκαιρία να δείξουμε τη δέσμευσή μας στα ανθρώπινα δικαιώματα, την αφοσίωσή μας στην πρόοδο και στην αποφασιστικότητά μας να γίνουμε φάρος αποδοχής στην ευρωπαϊκή κοινότητα.
Κα επειδή νιώθω ότι αυτή η συζήτηση που έχει ξεκινήσει εδώ και κάποιες μέρες αρχίζει να κάνει κύκλους, πάμε από την αρχή: Με λένε Νεφέλη και είμαι 32 ετών. Είμαι μια ετεροφυλόφιλη γυναίκα που είχα τη χαρά να παντρευτώ και να κάνω δυο παιδιά. Ως κάποια λοιπόν που έχει βιώσει τις χαρές του γάμου, έχω ευθύνη να υπερασπιστώ όσους έχουν στερηθεί αυτό το βασικό ανθρώπινο δικαίωμα για τόσο καιρό.
Έχω ευθύνη να παλέψω για ένα καλύτερο αύριο που θα μας συμπεριλαμβάνει όλους.
Πηγή: iefemerida.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου