Παρασκευή 22 Μαρτίου 2024

Δόμνα-Μαρία Μιχαηλίδου, Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων: Έρχεται η εισήγηση στον πρωθυπουργό για τον κατώτατο μισθό - Επηρεάζονται 19 επιδόματα - Αυξήθηκαν οι εγγραφές στην πλατφόρμα του ΕΦΚΑ για τους εργαζόμενους συνταξιούχους - Ενισχύουμε τους ελέγχους στην κατάρτιση και στην πιστοποίηση


«Aύριο στέλνουμε την εισήγησή μας στον πρωθυπουργό για τον κατώτατο μισθό και την Τετάρτη τίθεται στο υπουργικό συμβούλιο», δήλωσε σήμερα η Υπουργός Εργασίας και Βουλευτής Α' Πειραιά και Νήσων με την Ν.Δ. κα. Δόμνα-Μαρία Μιχαηλίδου, μιλώντας στο ΕΡTnews και την εκπομπή «Συνδέσεις». Ο κατώτατος μισθός επηρεάζει και 19 επιδόματα που άμεσα έχουν δημοσιονομικό αντίκτυπο, είτε επιδόματα ανεργίας είτε προγράμματα της ΔΥΠΑ, πρόσθεσε η υπουργός Εργασίας. Σημειώνεται ότι η τελική αύξηση του κατώτατου μισθού θα ισχύσει από την 1η Απριλίου.


Παρά τις ερωτήσεις των δημοσιογράφων για την ακριβή αύξηση του κατώτατου μισθού, η Δόμνα Μιχαηλίδου επέμεινε ότι δεν θα υπάρξει διαρροή ως την επόμενη Τετάρτη που θα ληφθεί απόφαση με βάση την εισήγησή της προς το υπουργικό συμβούλιο. «Είναι μια πρόταση από Χ ως Ψ τοις εκατό. Είχαμε εισηγήσεις ακριβώς στο 3,5% καθώς οι εργοδότες σε μικρότερες επιχειρήσεις εξέφρασαν πιο συγκρατημένη ζήτηση για αύξηση, ενώ τέθηκαν και προτάσεις για αύξηση ως και 12 %», είπε η κυρία Μιχαηλίδου αναφερόμενη στον κοινωνικό διάλογο και στις επιστημονικές εισηγήσεις που προηγήθηκαν. Ο κατώτατος μισθός είναι αποτέλεσμα τήρησης ισορροπίας στην ενίσχυση του εργατικού δυναμικού ενάντια στην ακρίβεια και στη διατήρηση ανταγωνιστικού πλαισίου της οικονομίας, είπε επίσης.


Αναφορικά με την πλατφόρμα του ΕΦΚΑ για τους εργαζόμενους συνταξιούχους η Δόμνα Μιχαηλίδου δήλωσε ότι οι εγγραφές αυξήθηκαν κατά 20% στην πλατφόρμα στις 3 εβδομάδες της λειτουργίας της. Σχετικά με την Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας η υπουργός ανέφερε ότι 3.5000 εργαζόμενοι πήραν πίσω δεδουλευμένα γιατί πιάστηκαν εργοδότες που πλήρωσαν πρόστιμο. «Οι υπερωρίες είναι κάτι που θα το πάρεις γιατί το δούλεψες και δεν θα το πάρεις από τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά από μια κεντροδεξιά κυβέρνηση», πρόσθεσε. Στην παρουσίαση της μελέτης του Ινστιτούτου Μικρών Επιχειρήσεων (ΙΜΕ) της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ) συμμετείχε η Δόμνα Μιχαηλίδου.


Η υπουργός Εργασίας, μιλώντας στην μελέτη με θέμα: «Προβληματικές όψεις της συνεχιζόμενης επαγγελματικής κατάρτισης στην Ελλάδα. Μια νέα θεώρηση της ποιότητας», δήλωσε αρχικά: «Είμαστε σε μια εποχή που έχουμε καταφέρει να έχουμε μονοψήφιο ποσοστό ανεργίας και την ίδια στιγμή πολλούς εργοδότες που αναζητούν, αλλά δεν βρίσκουν εύκολα, το κατάλληλα καταρτισμένο ανθρώπινο δυναμικό. Επιπλέον, έχουμε περισσότερους από πότε ευρωπαϊκούς πόρους για να επενδύσουμε στην κατάρτιση των εργαζομένων. Γι΄ αυτό πρέπει να κάνουμε ότι περνάει από το χέρι μας, ώστε να βρούμε άμεσα τους τρόπους απορρόφησής τους στην αγορά εργασίας». Όπως εξήγησε η Υπουργός η εποχική απασχόληση, αλλά και η γεωγραφική αναντιστοιχία εντείνουν αυτή την ασυμμετρία, στην οποία χρειάζεται άμεσα να δοθεί λύσει μέσω της σωστής πληροφόρησης και κατάρτισης.


Η Δόμνα Μιχαηλίδου τόνισε την ανάγκη ενίσχυσης ποιοτικών ελέγχων στην κατάρτιση και στην πιστοποίηση. Επιπλέον, αναφέρθηκε, στην ανάγκη αλλαγών στον τρόπο σχεδιασμού και υλοποίησης των προγραμμάτων κατάρτισης, ώστε να γίνουν πιο αποτελεσματικά ως προς την ενίσχυση της επαγγελματικής εξέλιξης των εργαζομένων. Να έχουν δηλαδή οι ίδιοι οι εργαζόμενοι τη δυνατότητα να προσαρμοστούν στις νέες απαιτήσεις της αγοράς εργασίας, να διευρύνουν τις γνώσεις και τις δεξιότητές τους, και να διασφαλίσουν μια υγιή επαγγελματική εξέλιξη. Σύμφωνα την Υπουργό είναι απαραίτητη η στενή συνεργασία μεταξύ Πολιτείας, φορέων κατάρτισης και επιχειρήσεων, με σκοπό την διαρκή ανταλλαγή πρακτικών, για την επίτευξη της επιθυμητής βελτίωσης του πλαισίου της επαγγελματικής κατάρτισης της χώρας μας. Όπως υποστήριξε η Δόμνα Μιχαηλίδου μελέτες όπως αυτή που υλοποίησε το Ινστιτούτο Μικρών Επιχειρήσεων της ΓΣΕΒΕΕ σε συνεργασία με την Επιστημονική Ένωση Εκπαίδευσης Ενηλίκων, είναι πολύ σημαντικές καθώς οι εργοδότες είναι εκείνοι που γνωρίζουν καλύτερα τις ανάγκες των εργαζομένων και των επιχειρήσεων.


Η Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, κα. Δόμνα-Μαρία Μιχαηλίδου, δήλωσε ότι: «Πρέπει, επιτέλους, να εναρμονίσουμε το ελληνικό σύστημα της συνεχούς επαγγελματικής κατάρτισης με τις πραγματικές ανάγκες της αγοράς εργασίας. Επιδίωξή μας είναι να εγκαταλείψουμε τις βραχυπρόθεσμες προτεραιότητες που σχετίζονται με την απορρόφηση ευρωπαϊκών πόρων και να επικεντρωθούμε στις μακροπρόθεσμες ανάγκες για ανάπτυξη δεξιοτήτων και βελτίωση της ποιότητας της κατάρτισης. Σκοπός είναι η βιωσιμότητα του συστήματος που θα συμβάλει όχι μόνο στην προσωπική ανάπτυξη των καταρτιζομένων αλλά και στην κοινωνική και οικονομική ευημερία της χώρας». Ο Πρόεδρος, της ΓΣΕΒΕΕ, κ. Γιώργος Καββαθάς, δήλωσε: 


«Το ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ σε συνεργασία με την Επιστημονική Ένωση Εκπαίδευσης Ενηλίκων προχώρησε στην υλοποίηση μελέτης με αντικείμενο τα προβλήματα ποιότητας της κατάρτισης των ενηλίκων στην Ελλάδα. Θεωρούμε ότι οι μεγάλες ανάγκες της αγοράς εργασίας και της επιχειρηματικής κοινότητας σε δεξιότητες του ανθρώπινου δυναμικού χρειάζεται να βρουν ανταπόκριση σε ένα αναβαθμισμένο και ποιοτικό σύστημα συνεχιζόμενης επαγγελματικής κατάρτισης με άμεσες και τολμηρές διορθωτικές παρεμβάσεις της πολιτείας σε συνεργασία με τους κοινωνικούς  εταίρους.»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου