«Οφθαλμόν αντί οφθαλμού και οδόντα αντί οδόντος» χαρακτήρισαν την επίθεση στο Ιράν ισραηλινές πηγές ασφαλείας και κυβερνητικές πηγές, μιλώντας στην εφημερίδα The Jerusalem Post. «Το Ισραήλ ανταπέδωσε εκεί που του επιτέθηκαν», πρόσθεσαν, μολονότι το Ισραήλ δεν αναλαμβάνει επίσημα την ευθύνη για αυτή την επίθεση. Στην ίδια εφημερίδα ισραηλινές πηγές ανέφεραν ότι δεν είναι σαφές γιατί το Πεντάγωνο αποκάλυψε στα αμερικανικά ΜΜΕ την εμπλοκή του Ισραήλ στην επίθεση στο Ιράν, ενώ θα μπορούσαν να μείνουν σιωπηλοί και να διατηρηθεί έτσι η αξιοπρέπεια του Ιράν και να αποφευχθεί μια κλιμάκωση.
Την ίδια ώρα αμερικανικές πηγές χαρακτηρίζουν ως επίθεση που στέλνει μήνυμα στην Τεχεράνη την ισραηλινή επιχείρηση στο Ιράν, ανήμερα μάλιστα των 85ων γενεθλίων του ανώτατου ηγέτη της χώρας, αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ.
Και όπως επεσήμαναν στο NBC News, στο Ισραήλ κάνουν τώρα αποτίμηση της αποτελεσματικότητάς της και της ζημιάς που προκάλεσε η επίθεση, προφανώς για να αποφασίσουν για τα επόμενα βήματα. Ιρανικά κρατικά ΜΜΕ ανέφεραν ότι συστοιχίες αεράμυνας ενεργοποιήθηκαν σε αρκετές επαρχίες της χώρας και ότι καταρρίφθηκαν τρία drones πάνω από το Ισφαχάν στο κεντρικό Ιράν, χωρίς να έχουν αναφερθεί μέχρι στιγμής θύματα ή ζημιές, ενώ απέφυγαν κάθε αναφορά στο Ισραήλ.
Και ενώ το τελευταίο αρνείται να σχολιάσει την επίθεση και παρά τις οδηγίες που έχουν δοθεί σε Ισραηλινούς αξιωματούχους να μη σχολιάσουν τις εκρήξεις στο Ισφαχάν, ισραηλινά δίκτυα προβάλλουν ανάρτηση στο «Χ» του Τάλι Γκοτλβί, βουλευτή του κόμματος Λικούντ του πρωθυπουργού Μπέντζαμιν Νετανιάχου και μέλους της επιτροπής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Κνεσέτ, όπου αναφέρει: «Καλημέρα, αγαπητέ λαέ του Ισραήλ. Ένα πρωινό που κρατά περήφανα ψηλά το κεφάλι. Το Ισραήλ είναι μια ισχυρή χώρα. Είθε να ανακτήσουμε την αποτρεπτική ισχύ».
Από την άλλη ο σκληροπυρηνικός Ισραηλινός υπουργός προχώρησε σε ένα μονολεκτικό, όλο νόημα, σχόλιο για το χτύπημα στο Ιράν στην ίδια πλατφόρμα: «Αδύναμο!».
Ο Αμερικανός στρατηγός ε.α. Μαρκ ΜακΚάρλεϊ μιλώντας στο CNN έκανε λόγο για στοχευμένη επίθεση του Ισραήλ στην Ισφαχάν – μια περιοχή που φιλοξενεί σημαντικές πυρηνικές εγκαταστάσεις – με στόχο να απαντήσει από τη μία στο μπαράζ πυραύλων και drones του περασμένου Σαββάτου και να στείλει από την άλλη προειδοποιητικό μήνυμα στην Τεχεράνη ότι μπορεί εύκολα να διαπεράσει τις άμυνές της. «Νομίζω ότι υπήρχε μια πολύ εσκεμμένη συλλογιστική διαδικασία από μέρους του πολεμικού συμβουλίου του Ισραήλ. Οι Ισραηλινοί ήταν υποχρεωμένοι να απαντήσουν, αλλά ταυτόχρονα στα αντίποινα αυτά υπήρχε και το μήνυμα ότι “ναι, μπορούμε να διαπεράσουμε την άμυνά σας. Μην το ξανακάνετε. Αν το ξανακάνετε, τότε θα ξεσπάσει κόλαση».
Ωστόσο προειδοποίησε το Ισραήλ ότι «πρέπει να διατηρήσει την επαγρύπνησή του» σε περίπτωση που το Ιράν αποφασίσει να απαντήσει με άλλη μια επίδειξη ισχύος.
Η προσπάθεια του Ιράν να υποβαθμίσει τη σημασία αυτού που συνέβη, υποστηρίζοντας ότι δεν σημειώθηκε επίθεση στο έδαφός του, ενώ τα κρατικά ΜΜΕ αναρτούν χλευαστικές φωτογραφίες με μικροσκοπικά drones δημιουργεί κάποια αισιοδοξία στους αναλυτές.
Όπως σημειώνει η δρ Σανάμ Βακίλ, διευθύντρια του προγράμματος για τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική της βρετανικής δεξαμενής σκέψης Chatham House, «η ισραηλινή αντεπίθεση στο Ιράν στοχοθέτηση από τη μία μια στρατιωτική εγκατάσταση και ήταν ζυγισμένη για να αποφύγει τις ζημιές και περαιτέρω επιθετικότητα από το Ιράν. Στο βαθμό που το Ιράν συνεχίζει να αρνείται την επίθεση και να εκτρέπει την προσοχή απ’ αυτή και δεν βλέπουμε νέα πλήγματα, υπάρχει χώρος για τις δύο πλευρές να προχωρήσουν σε αποκλιμάκωση προς το παρόν».
Στο κλίμα αισιοδοξίας για εκτόνωση της κατάστασης, τουλάχιστον προσώρας, συμβάλλει και δήλωση ανώτερου Ιρανού αξιωματούχου στο Reuters ότι η Τεχεράνη δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα κατά του Ισραήλ.
«Δεν έχει επιβεβαιωθεί η ξένη πηγή του περιστατικού. Δεν έχουμε δεχθεί εξωτερική επίθεση και η συζήτηση γέρνει τώρα περισσότερο προς το σενάριο της διείσδυσης παρά προς εκείνο της επίθεσης», είπε ο Ιρανός αξιωματούχος, που ζήτησε να τηρηθεί η ανωνυμία του.
Σύμφωνα με το Reuters Ιρανός αναλυτής δήλωσε σε κρατικό δίκτυο ότι τα μικρά drones που κατέρριψε η αεράμυνα στην Ισφαχάν χειρίζονταν « εισβολείς από μέσα από το Ιράν».
Τα ερωτήματα τώρα, όπως επισημαίνει σε ανάλυσή του ο Τζέρεμι Μπάουεν, εμπειροπόλεμος δημοσιογράφος του BBC, είναι κατά πόσον οι σκληροπυρηνικοί στις τάξεις των Φρουρών της Επανάστασης θα θελήσουν να απαντήσουν κι αν το Ισραήλ σχεδιάζει νέες επιθέσεις.
Πάντως η νυχτερινή επίθεση ίσως ήταν, λέει, «μια προσπάθεια του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπέντζαμιν Νετανιάχου να απαντήσει χωρίς να αποξενώσει ακόμη περισσότερο τον Τζο Μπάιντεν», που είχε ζητήσει αυτοσυγκράτηση καλώντας το Ισραήλ να μείνει στην επιτυχία της αναχαίτισης της ιρανικής επίθεσης – με τη βασική συμβολή των ΗΠΑ και άλλων συμμάχων -.
«Σε περίπτωση που ισχύει αυτό, ένα άλλο ερώτημα είναι κατά πόσον η επίθεση θα ικανοποιήσει τους πρώην στρατηγούς στο πολεμικό συμβούλιο του Ισραήλ, που λέγεται ότι θέλουν μια ισχυρή απάντηση για να αποκαταστήσουν την αποτρεπτική ισχύ της χώρας, αλλά και συμμάχους του Νετανιάχου στον υπερεθνικιστικό συνασπισμό του».
Και καταλήγει ότι η καλύτερη εξέλιξη για τη Μέση Ανατολή, όπως το βλέπουν οι δυτικές κυβερνήσεις, είναι το Ιράν και το Ισραήλ να σταματήσουν εδώ τις επιθέσεις αντιποίνων. Αλλά ακόμη κι αν συμβεί αυτό, ήδη έχουν ξεπεραστεί κόκκινες γραμμές με την επίθεση του Ισραήλ την 1η Απριλίου στο ιρανικό προξενείο στη Δαμασκό, τα αντίποινα του Ιράν με το μπαράζ πυραύλων και drones του περασμένου Σαββάτου και τη χθεσινή απάντηση του Ισραήλ…
Για τον έμπειρο ανταποκριτή της Daily Telegraph στην Ουάσιγκτον, Τόνι Ντάιβερ «τα γεγονότα που εκτυλίχθηκαν τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής καθιστούν για πρώτη φορά μια ρεαλιστική πιθανότητα τον ανοιχτό πόλεμο» μεταξύ Ισραήλ και Ιράν, που θα έφερνε σε απευθείας σύγκρουση δύο από τις μεγάλες δυνάμεις της περιοχής.
«Υπάρχει επίσης ανησυχία αναφορικά με τη συνεχιζόμενη σχέση μεταξύ Ισραήλ και ΗΠΑ, οι οποίες ασκούν ολοένα και μεγαλύτερη κριτική στη στρατηγική του κ. Νετανιάχου στη Γάζα και την προθυμία του να εξαπολύσει επίθεση στην Τεχεράνη. Μέχρι τώρα, η σημασία της σχέσης του Ισραήλ με τις ΗΠΑ απέτρεπε τον Νετανιάχου από το να ακολουθήσει το πιθανό ένστικτό του να πολεμήσει όσο το δυνατόν πιο σκληρά το Ιράν και τους πληρεξουσίους του.
Ο κίνδυνος για την ειρήνη σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή είναι τώρα μεγαλύτερος από ποτέ. Στην Ουάσιγκτον, όπως και στο Τελ Αβίβ, οι ηγέτες κρατούν τώρα την ανάσα τους για να δουν τι θα κάνει το Ιράν στη συνέχεια», καταλήγει.
Για τον Ιρανό δημοσιογράφο και ερευνητή Αμπάς Ασλάνι «είναι λίγο νωρίς για να κρίνει κανείς αν έχει λήξει το θέμα, αλλά αυτή τη στιγμή δεν φαίνεται να ξεσπάει περιφερειακός πόλεμος». Μιλώντας στο CNN επεσήμανε, πάντως, ότι υπάρχει ακόμη πιθανότητα κλιμάκωσης, τονίζοντας ότι μετά την ισραηλινή επίθεση στο ιρανικό προξενείο στη Δαμασκό την 1η Απριλίου, ο κόσμος στο Ιράν στο μεγαλύτερο βαθμό υποστήριξε τις επιθέσεις του περασμένου Σαββάτου κατά του Ισραήλ, αφού πρόκειται για «ζήτημα εθνικής υπερηφάνειας, είτε μιλάμε για μεταρρυθμιστές ή συντηρητικούς, επικριτικούς προς την κυβέρνηση ή υποστηρικτές της».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου