Σε μία πρωτόγνωρη συνθήκη έχει εισέλθει η λειτουργία της Βουλής μετά τις διασπάσεις στο ΣΥΡΙΖΑ/ΠΣ. Μέσα σε δεκαεπτά μήνες το κόμμα έχασε 20 βουλευτές και τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης
Με τρόπο «ανορθόδοξο» αλλά θεσμικό, το ΠΑΣΟΚ έπειτα από 15 χρόνια γίνεται αξιωματική αντιπολίτευση. Για πρώτη φορά στα χρονικά κόμμα που εξελέγη δεύτερο στην κάλπη παραχωρεί τη θέση της μείζονος αντιπολίτευσης στο τρίτο κόμμα λόγω μείωσης των εδρών. Πλέον, ο ΣΥΡΙΖΑ μετά τις συνεχείς διασπάσεις που υπέστη αριθμεί 27 βουλευτές, ενώ το ΠΑΣΟΚ έχει 31. Αξίζει να σημειωθεί ότι το ΠΑΣΟΚ (όπως αντίστοιχα και ο ΣΥΡΙΖΑ όταν εισήλθε στη Βουλή με 47 έδρες μετά τις εκλογές), λόγω της περιορισμένης κοινοβουλευτικής του δύναμης, σύμφωνα με όσα ισχύουν για τη βασική αντιπολιτευτική πτέρυγα δεν θα έχει τη δυνατότητα αυτόνομα να υποβάλει πρόταση μομφής (απαιτούνται 50 υπογραφές) ή πρόταση για συγκρότηση εξεταστικής (χρειάζονται 60 βουλευτές), πράγμα που σημαίνει ότι εάν λάβει σχετικές πρωτοβουλίες θα πρέπει να επιδιώξει σύμπραξη με άλλα κόμματα. Το σκηνικό που διαμορφώνεται, ωστόσο, στη Βουλή, παραμένει χαοτικό, αφού στην πληθώρα των κομμάτων που πέτυχαν την είσοδό τους στις εθνικές εκλογές του 2023, προστέθηκε ακόμη μία Κοινοβουλευτική Ομάδα που προέκυψε από διάσπαση, αλλά και δεκάδες κ.κ. ανεξάρτητοι βουλευτές από πολλα κόμματα.
Η Νέα Δημοκρατία παραμένει με ισχυρή κοινοβουλευτική πλειοψηφία 155 εδρών, και ακολουθούν το ΠΑΣΟΚ με 31, ο ΣΥΡΙΖΑ με 27, το ΚΚΕ με 21, η Ελληνική Λύση με 11, όσους έχει και η Νέα Αριστερά, η Νίκη με 10, η Πλεύση Ελευθερίας με 6, οι Σπαρτιάτες με 5 και το νεοσύστατο Κίνημα Δημοκρατίας με 5 βουλευτές. Σε αυτή την εικόνα προστίθενται και 18 ανεξάρτητοι βουλευτές, με ορισμένους από αυτούς να προσπαθούν να συγκροτήσουν νέες ομάδες προκειμένου να αξιοποιήσουν προνόμια στο κοινοβουλευτικό έργο. Όπως εκπροσώπηση στις προ ημερησίας συζητήσεις, κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο, ακόμη και Γραφεία στο κεντρικό κτίριο της Βουλής. Πρόσφατο παράδειγμα η πολυσυλλεκτική «κίνηση» των 8 ανεξάρτητων με επικεφαλής των Μιχάλη Χουρδάκη από την Πλεύση Ελευθερίας. Στην ομάδα αυτή συμμετείχαν, επίσης, βουλευτές από τους Σπαρτιάτες, τη Ν.Δ. και τον ΣΥΡΙΖΑ. Ένα παντελώς ετερόκλητο σχήμα, που έσβησε τις πρώτες εβδομάδες.
Η πρώτη μεγάλη διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ γέννησε τη Νέα Αριστερά, τον Μάρτιο του 2024. Οι 11 αποχωρήσαντες από την Κουμουνδούρου, Έ. Αχτσιόγλου, Δ. Τζανακόπουλος, Ν. Ηλιόπουλος, Σ. Αναγνωστοπούλου, Θ. Φωτίου, Ε. Τσακαλώτος, Π. Πέρκα, Μ. Τζούφη, Α. Χαρίτσης, Χ. Ζεϊμπέκ, Ο. Φερχάτ έφτιαξαν την όγδοη Κ.Ο. στη Βουλή. Η επόμενη διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ ήρθε τον Οκτώβριο του 2024. Έπειτα από ένα επεισοδιακό Συνέδριο, επτά βουλευτές, οι Ρ. Χρηστίδου, Θ. Τζάκρη, Α. Αυλωνίτης, Π. Παππάς, Γ. Πούλου, Κ. Μάλαμα, Γ. Σαρακιώτης, ανεξαρτητοποιήθηκαν, με το βλέμμα στραμμένο στο νέο κόμμα Κασσελάκη. Ακόμη μία απώλεια από την Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ ήταν αυτή της Αθηνάς Λινού, που διεγράφη το καλοκαίρι λόγω της κόντρας που ξέσπασε με τον Παύλο Πολάκη.
Ο δεύτερος βασικός τροφοδότης της δεξαμενής των ανεξάρτητων βουλευτών, που πλέον αριθμεί 18 βουλευτές και ανάγεται σε τέταρτη δύναμη στη Βουλή, είναι οι Σπαρτιάτες. Το κόμμα του Βασίλη Στίγκα έχασε 7 βουλευτές μέσα στο καλοκαίρι. Πρόκειται για τους: Ασπιώτη Γεώργιο, Βαλτογιάννη Διονύσιο, Γαυγιωτάκη Μιχαήλ, Δημητροκάλλη Ιωάννη, Κατσιβαρδά Χαράλαμπο, Μανούσο Γεώργιο, Φλώρο Κωνσταντίνο, κρατώντας οριακά την Κοινοβουλευτική Ομάδα του με 5 βουλευτές. Στην Πλεύση Ελευθερίας είχαμε 2 ανεξαρτητοποιήσεις, από τον Μιχάλη Χουρδάκη και την μητέρα του Αρετή Παπαϊωάννου. Το ΠΑΣΟΚ διέγραψε την άνοιξη του 2024 τον βουλευτή Ξάνθης Μπαράν Μπουρχάν και η Νέα Δημοκρατία διέγραψε διαδοχικά τους: Λευτέρη Αυγενάκη, Μάριο Σαλμά και Αντώνη Σαμαρά. Τα πιο ανθεκτικά κόμματα αποδείχθηκαν το ΚΚΕ και η Νίκη, τα μοναδικά που δεν σημείωσαν έως σήμερα ανεξαρτητοποίηση ή διαγραφή βουλευτή.
Ο κος. Στέφανος Κασσελάκης φαίνεται να έχει υπό την επιρροή του ήδη πέντε ανεξάρτητους βουλευτές. Πρόκειται για τη Θεοδώρα Τζάκρη, που σύμφωνα με πληροφορίες θα αναλάβει ηγετικό ρόλο στη νέα ομάδα, τη Ραλλία Χρηστίδου, την Κυριακή Μάλαμα, τον Αλέξανδρο Αυλωνίτη και τη Γιώτα Πούλου. Για να πετύχει την πολυπόθητη εκπροσώπηση στη Βουλή χρειάζεται συνολικά δέκα βουλευτές. Τα πέντε πρόσωπα που συμπληρώνουν το παζλ είναι οι ανεξάρτητοι από τον ΣΥΡΙΖΑ Πέτρος Παππάς και Γιάννης Σαρακιώτης, ο Μιχάλης Χουρδάκης και η μητέρα του Αρετή Παπαϊωάννου από την Πλεύση Ελευθερίας, και το πρόσωπο-κλειδί Ευάγγελος Αποστολάκης. Ο ναύαρχος βρισκόταν με το ένα πόδι εκτός Κουμουνδούρου, ωστόσο προχώρησε προχθές σε επίσημη ανεξαρτητοποίηση.
Άλλο ένα πρόσωπο που «παίζει» για το Κίνημα Δημοκρατίας είναι ο κος. Γιώργος Γαβρήλος, που δήλωσε ότι παραμένει στον ΣΥΡΙΖΑ/ΠΣ, χωρίς να βάζει τέλος σε σενάρια μελλοντικής του μετακίνησης...
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου