Παρασκευή 5 Οκτωβρίου 2018

Ανδρέας Μπαλάσκας | Από το Κιλκίς και την Καστοριά, στην Στοκχόλμη και το Δουβλίνο

Η εικόνα ίσως περιέχει: 1 άτομο, χαμογελάει

Ανδρέα, πες μου τα βασικά για σένα: 
Καταγωγή, επάγγελμα, σπουδές, χόμπι, ασχολίες εκτός εργασίας κλπ.

Γεννήθηκα Θεσσαλονίκη και μεγάλωσα στο Κιλκίς. Καταγωγή το Κιλκίς. Έζησα τέσσερα μισή χρόνια στην πανέμορφη Καστοριά από όπου και πήρα το πτυχίο μου στην Πληροφορική και Τεχνολογία Υπολογιστών. Αργότερα, λόγω του ενδιαφέροντος μου να καταλάβω τους λόγους που οι άνθρωποι χρησιμοποιούν την τεχνολογία και να σχεδιάσω για αυτό μετακομίζω στην βόρεια Σουηδία για το μεταπτυχιακό μου στην “Αλληλεπίδραση Ανθρώπων Υπολογιστή και Κοινωνικά Δίκτυα”. Απόφοιτος πλέον μετακομίζω Στοκχόλμη και εργάζομαι σαν σχεδιαστής εμπειρίας χρήστης (UX Designer) σε ένα δικηγορικό γραφείο όπου ειδικεύεται στην παροχή υπηρεσιών μέσα από το ίντερνετ και αργότερα αναλαμβάνω δουλεία από απόσταση σαν Ερευνητής Σχεδίασης Εμπειρίας Χρήστη σε μια εταιρία στην Χιλή που φτιάχνει λογισμικό με σκοπο να βοηθήσει ερευνητές στο να διεξάγουν ποιοτική έρευνα. Τον ελεύθερο μου χρόνο μου αρέσει να τον περνάω στο γυμναστήριο, με φίλους ή μπροστά από τον υπολογιστή.

Τι κάνεις επαγγελματικά αυτόν τον καιρό; 
Με τι ασχολείσαι ή ετοιμάζεσαι να ασχοληθείς; 
Ποια τα πλάνα σου για την περίοδο αυτή;

Πλέον έχω μετακομίσει Ιρλανδία και βρίσκομαι στο Δουβλίνο για το διδακτορικό μου. Το αντικείνενο της έρευνάς μου ειδικεύεται  στους ανθρώπους που αντιμετωπίζουν προβλήματα ψυχικής υγείας και πως μέσω της τεχνολογίας η υγεία τους μπορεί να βελτιωθεί. Ελπίζω να καταφέρω να κάνω κάτι για αυτό!

Ως δραστήριος και δυναμικός νεαρός και μάλιστα Έλληνας βιώνεις διακρίσεις/μπούλινκ στον επαγγελματικό και ακαδημαϊκό σου χώρο;

Πιστεύω ότι όλοι μας έχουμε βιώσει διακρίσεις/ μπούλινκ κάποια στιγμή στην ζωή μας. Η ουσία για τον καθένα έιναι να καταφέρει να αξιολογήσει τον εαυτό του και να καταλάβει τους πολλούς λόγους για τους οποίους δεν θα έπρεπε να ασχολείται με αυτούς που τις προκαλούν.

Είσαι ευαίσθητος και κοινωνικοποιημένος, σε ότι αφορά κοινωνικά, διεθνή, περιβαλλοντικά ζητήματα;

Σε ότι αφορά τα διεθνή ζητήματα προσπαθώ να κρατάω κάποια επαφή με το τι συμβαίνει αλλά τίποτα παραπάνω. Κοινωνικά και περιβαλλοντικά ζητήματα με αγγίζουν πολύ. 

Ποιο το παράπονο σου από την γενιά μας (18-38); 
Τι σε ενοχλεί; 
Βλέπεις φως;

Με ενοχλεί η αδιαφορία που δείχνουν για τα πράγματα, με ενοχλεί η αδράνεια που υπάρχει, με ενοχλεί η άποψη που χωρίς γνώση έχουν όλοι για όλους και για όλα. Με ενοχλεί η γκρίνια που συνοδεύεται όμως από αδράνεια και η μιζέρια γιατί κανείς δεν εκτιμάει όσα έχει πραγματικά. Φως θα υπάρχει όσο υπάρχει ακόμα το φιλότιμο. 

Πως βιώνεις την οικονομική - πολιτική κρίση της πατρίδας μας;

Είμαι από τους πολλούς χιλιάδες Ελλήνων που η κρίση με οδήγησε στο να αναζητήσω την τύχη μου εξωτερικό. Όσοι έχουν βιώσει ή και ακόμα βιώνουν την ξενιτιά μπορούν να καταλάβουν πως την βιώνω. Από την εμπειρία μου νομίζω ότι οι περισσότεροι Έλληνες θα γυρνούσαν πίσω στην πατρίδα τους αν είχαν την ευκαιρία.

Μια θετική - ελπιδοφόρα σκέψη σου για το αύριο; Ποιο είναι το προσωπικό σου μότο; Η φράση που σε παρακινεί.

Ότι αύριο ίσως θα είναι η μέρα που θα λυθούν πολλά από τα προβλήματα που υπάρχουν σε αυτόν τον πλανήτη γη. Τίποτα δεν χαρίζεται σε αυτήν την ζωή, όλα θέλουν κόπο και θυσίες! Επίσης, ζήσε το σήμερα όσο μπορείς με χαμόγελο γιατί το αύριο δεν ξέρεις τι θα σου φέρει και η ζωή έιναι μικρή.





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου