Τετάρτη 17 Φεβρουαρίου 2021

The ReMARKables: Η Βουλευτής Α’ Πειραιά και Νήσων με την Ν.Δ., Νόνη Δούνια, μιλά στους Νικολοπούλου-Μαρκόπουλου



Φιλοξενούμε σήμερα στην νέα μας στήλη, THE REMARKABLES, την μητέρα, νέα πολιτικό, μια από τις πιο όμορφες κυρίες που πέρασε από τον χώρο του lifestyle, Βουλευτή Α’ Περιφ. Πειραιά και Νήσων με την Ν.Δ., Νόνη (Παναγιώτα) Δούνια.  Η ομάδα μας άλλωστε είναι υπέρμαχος των φρέσκων μυαλών και νέων ηθών στην ελληνική πολιτική σκηνη, κάθε βαθμού και θεσμού. Ευχαριστούμε πολύ την φέρελπις Βουλεύτρια για τον χρόνο και την καλή της διάθεση. Και την αμεσότητα της! Η συνέντευξη δόθηκε στους Νικολοπούλου Αναστασία και Μαρκόπουλο Χ. Θωμά. 


Αρχικά θα μας πεις τα βασικά για σένα αγαπητή Νόνη: Καταγωγή, επάγγελμα, σπουδές, πολιτική, χόμπι, ασχολίες εκτός εργασίας, οικογένεια, καθημερινότητα κλπ.


Μεγάλωσα στον Πειραιά και έχω καταγωγή από τις Σπέτσες, όπου διατηρώ οικογενειακό σπίτι. Γι’ αυτό, άλλωστε, είναι και μεγάλο το ενδιαφέρον μου για τα θέματα που αφορούν την εκλογική μου περιφέρεια, την Α’ Περιφέρεια Πειραιά και Νήσων. 

Ανέκαθεν με ενδιέφερε ο χώρος της μόδας και της τέχνης. Για αυτό και σπούδασα Σχέδιο Μόδας στη Σχολή Βελουδάκη και χορό στην Κρατική Σχολή Ορχηστρικής Τέχνης. Παράλληλα, ήμουν αθλήτρια της κολύμβησης, σε επίπεδο πρωταθλητισμού. Ασχολήθηκα με τον χώρο της μόδας και της υποκριτικής, όπως και με εκείνον των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, παρουσιάζοντας τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές εκπομπές. 

Μετά από χρόνια ενασχόλησης με την τοπική αυτοδιοίκηση, τον Ιούλιο του 2019 εξελέγην Βουλευτής Α’ Πειραιά και Νήσων της Νέας Δημοκρατίας, ούσα η πρώτη γυναίκα που εκλέγεται με την ΝΔ στον Πειραιά. 

Είμαι παντρεμένη και έχω δύο παιδιά. Τον ελεύθερο μου χρόνο τον αφιερώνω στην οικογένειά μου, που είναι η απόλυτη προτεραιότητά μου, και στον αθλητισμό. 


Η πιο όμορφη στιγμή σου μέχρι τώρα στην πολιτική και η πιο σκοτεινή… ποιες είναι; Γιατί κεντροδεξιά, Ν.Δ., Κ.Κ.Μητσοτάκης εν έτη 2021; 


Η κάθε μέρα στην πολιτική είναι όμορφη. Όπως, άλλωστε είναι και δύσκολη, απαιτητική. Ο όγκος της δουλειάς είναι μεγάλος και οι ρυθμοί του κοινοβουλευτικού έργου εξαιρετικά γρήγοροι. Όμως, είμαι χαρούμενη που μέσα από αυτή την θέση, στην οποία με έφεραν οι συμπολίτες μου, μπορώ να προσφέρω στο κοινωνικό σύνολο. Να βοηθήσω να λυθούν διαχρονικά προβλήματα, να κάνω την καθημερινότητα όλων μας λίγο καλύτερη. Και, πάνω από όλα, να συνδημιουργήσω, με όλους τους συναδέλφους μου, ένα καλύτερο μέλλον για τα παιδιά μας. 

Ξέρετε, δεν θεωρώ ότι στα κόμματα και στα πολιτικά μας ιδεώδη χωρούν «ταμπέλες». Ούτε, βέβαια, νομίζω ότι τα πιστεύω μας έχουν να κάνουν με την χρονολογία στην οποία ζούμε. Το είδος άσκησης της πολιτικής, ίσως.

Ήμουν πάντα μέλος της Νέας Δημοκρατίας. Πολιτεύομαι με αυτή την παράταξη και ανήκω στην Κοινοβουλευτική της ομάδα, επειδή η ιδεολογία της με εκφράζει απόλυτα. Ταυτίζομαι με τις ιδέες του Κοινωνικού Φιλελευθερισμού, που η ΝΔ υπηρετεί,  που δεν είναι τίποτα άλλο παρά μια σύνθεση του κοινωνικού και του προσωπικού. Αποτελεί μια «χρυσή τομή» του συλλογικού και του ατομικού και έχει στο επίκεντρό της τον άνθρωπο. Πιστεύω ειλικρινά στο όραμα και τις ικανότητες του Προέδρου μας και Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη,  και είμαι σίγουρη πως θα κάνει το καλύτερο για την πατρίδα μας, όπως, άλλωστε, ήδη το πράττει.  


Είσαι πολιτικός νέας κοπής. Ναι μεν μητέρα, αλλά όχι μυαλό του χθες, έχεις φρέσκο μυαλό και φωτεινή παρουσία. Είναι η προηγούμενη γενιά έτοιμοι να μας δεχθούν ως γενιά του αύριο; Επαγγελματικά, Κοινωνικά και φυσικά, Πολιτικά.


Είμαι μια σύγχρονη γυναίκα. Μητέρα, σύζυγος, εργαζόμενη. Θέλω να πιστεύω πως πράγματι έχω ένα «φρέσκο μυαλό» και ένα βλέμμα επικεντρωμένο στο μέλλον.  Δεν θεωρώ, ωστόσο, ότι εμείς, οι νεότεροι, πρέπει να πάρουμε την θέση των παλαιότερων, με την έννοια της αντικατάστασης. Φυσικά, με την εξέλιξη των πραγμάτων, κάποια στιγμή, θα κληθούμε να τους διαδεχθούμε. Μέχρι τότε, όμως,  μπορούμε να συνυπάρξουμε μαζί τους, διδασκόμενοι από τις εμπειρίες και τις γνώσεις ετών που έχουν αυτοί αποκομίσει. Στη δουλειά μου, στη Βουλή, αλλά και στη ζωή, έχω διαπιστώσει ότι η μεγάλη πλειονότητα των ανθρώπων μεγαλύτερων γενεών με χαρά θέλει να βοηθήσει εμάς, τους νεότερους, να βγούμε στο προσκήνιο και να πάρουμε τα «ηνία» στα χέρια μας. 


Είσαι κοινωνικοποιημένο άτομο σε ότι αφορά κοινωνικά, διεθνή, περιβαλλοντικά ζητήματα, θέματα γύρω από τα ζωάκια, κλπ; Θέματα αν θες όχι, καθημερινής πολιτικής και μικρο-πολιτικής. 


Νομίζω κανείς μας, αν δεν είναι πραγματικά ευαισθητοποιημένος κοινωνικά, δεν επιλέγει να ασχοληθεί με την πολιτική. Μιλώντας προσωπικά για μένα, ναι, ασφαλώς και είμαι. Ζω στην ελληνική κοινωνία, μεγαλώνω τα παιδιά μου σε αυτήν, πώς θα μπορούσα να μην ασχολούμαι με ό, τι απασχολεί την Χώρα μου, να μην νοιάζομαι για τα προβλήματα που αυτή έχει, αλλά και γενικότερα να μην ενδιαφέρομαι για τον πλανήτη μας; Είμαι, για παράδειγμα,  ιδιαίτερα ενεργή σε θέματα που αφορούν τα παιδιά, αλλά και την προστασία του περιβάλλοντος. Φροντίζω να ζημιώνω το περιβάλλον όσο λιγότερο μπορώ, να ανακυκλώνω, να μην χρησιμοποιώ πλαστικά κ.λ.π. Αγαπώ πολύ τα ζωάκια, έχω ένα ημίαιμο σκυλάκι, που θεωρώ μέλος της οικογένειάς μου και, φυσικά, νοιάζομαι και φροντίζω, όσο μπορώ, τα αδέσποτα.  


Ποιο το παράπονο σου από την γενιά του σήμερα; Τι σε ενοχλεί; 


Δεν μπορώ να πω πως έχω κάποιο παράπονο από την σημερινή γενιά. Το μόνο που θα μπορούσα να πω ως παρατήρηση θα ήταν ότι θα  ήθελα να είναι λίγο πιο ενεργή. Να μην είναι κολλημένη σε έναν υπολογιστή ή ένα smartphone, σε έναν καναπέ. Να είναι όλοι τους δραστήριοι και να αξιοποιούν όλα τα ερεθίσματα και τα εφόδια, που απλόχερα τους προσφέρονται. 


Πως βιώνεις την οικονομική και κοινωνική κρίση που περνά η πατρίδα μας εδώ και 12-13 χρόνια; Τι σε ταλαιπωρεί; Εργασιακά, Κοινωνικά μα και σαν άτομο στην απλή σου ζωή, αν θες σαν μητέρα.


Την βιώνω δύσκολα, όπως όλοι μας. Σίγουρα αυτή η πολύχρονη κρίση έχει επηρεάσει την εργασία, τα οικονομικά, αλλά και την ψυχολογία όλων. Όμως, θεωρώ ότι κάθε κρίση είναι και μια ευκαιρία. Μια ευκαιρία να αντιληφθούμε την αξία κάποιων πραγμάτων και να προσπαθήσουμε σκληρά για να τα κατακτήσουμε. Αν έχουμε την υγεία μας, όλα μπορούν να ξεπεραστούν. Και θα ξεπεραστούν. 


Πως βίωσες και βιώνεις τον covid 19 και τα αποτελέσματα του;


Η πανδημία αυτή είναι μια πρωτόγνωρη κατάσταση για όλους μας. Μια κατάσταση που μας στερεί ακόμα και όσα μέχρι χθες θεωρούσαμε αυτονόητα. Όπως η ανθρώπινη επαφή, η αγκαλιά, η συναναστροφή μας με τους δικούς μας ανθρώπους, τους φίλους μας κ.λ.π.. Κυρίως, όμως, είναι μια κατάσταση απειλητική για την υγεία και την ζωή μας. Οφείλουμε, έτσι, να την αντιμετωπίσουμε με αίσθημα ατομικής ευθύνης και να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να προστατεύσουμε τους εαυτούς μας και τους συνανθρώπους μας. Αυτό κάνω και εγώ. 

Έχουμε ήδη διανύσει το μεγαλύτερο μέρος αυτής της περιπέτειας και είμαι αισιόδοξη ότι σύντομα αυτός ο εφιάλτης θα αποτελεί παρελθόν, με τις λιγότερες δυνατές «απώλειες» για την Χώρα μας.  


Σου δίνω ένα τζίνι με 3 ευχές… ποιες ευχές κάνεις;


Όπως είπα και παραπάνω θεωρώ ότι η υγεία είναι το πρωταρχικό αγαθό. Οπότε θα ευχηθώ υγεία για όλο τον κόσμο, σωματική και ψυχική. Έπειτα, θα ήθελα να υπάρχει οικονομική ευμάρεια στη Χώρα μας, ώστε να υπάρχουν δουλειές για όλους. Κι αυτό επειδή θεωρώ την ανεργία ένα από τα χειρότερα δεινά του ανθρώπου, διότι εκτός από τα απαραίτητα για την επιβίωση, του στερεί και την δημιουργία. Τέλος, θα ήθελα έναν πλανήτη με σεβασμό σε καθετί διαφορετικό. Σε κάθε άνθρωπο που έχει άλλο σεξουαλικό προσανατολισμό από εμάς, σε καθένα που έχει άλλα «πιστεύω» και που, ίσως, δείχνει «αλλιώς» από εμάς. Πρέπει επιτέλους να μάθουμε ότι το διαφορετικό δεν είναι κακό. Είναι απλώς διαφορετικό. Και έχει την ίδια αξία με το ονομαζόμενο  «κανονικό», δηλαδή με το «συνηθισμένο». 


Μια θετική - ελπιδοφόρα σκέψη σου για το αύριο; Ποιο είναι το προσωπικό σου μότο; Η φράση που σε παρακινεί, αν θες, που σε εμπνέει. Κάτι φωτεινό για την νέα χρονιά.


Δεν έχω κάποιο μότο, συνηθίζω να λέω «Χαμογέλα!...Κάνει τους άλλους να ανησυχούν». Είμαι φύσει αισιόδοξος άνθρωπος. Οπότε είμαι σίγουρη ότι, παρά τις αντιξοότητες και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε, από την οικονομική έως την υγειονομική κρίση, θα τα καταφέρουμε. Και θα βγούμε «κερδισμένοι» από κάθε δοκιμασία. Σύντομα θα επιστρέψουμε στους γνώριμους ρυθμούς της ζωής μας, ωριμότεροι και πιο έτοιμοι παρά ποτέ να πάμε «παραπέρα». Τόσο ως Χώρα, όσο και ατομικά ως άνθρωποι.




 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου