Παρασκευή 23 Απριλίου 2021

Ανάσταση, Αναγέννηση, Άνοιξη... Οι κ.κ. Μ.Σερέτη, Αν.Παπαδάκη, Αλ.Χαρακίδα μιλάνε για το Πάσχα και την Σημασία του


Επιμέλεια - Σχεδιασμός, Μαρκόπουλος Χ. Θωμάς 


Ανάσταση, Αναγέννηση, Άνοιξη... 

Οι κ.κ. M.Σερέτη, Aν.Παπαδάκη, Αλ.Χαρακίδα 

μιλάνε για το Πάσχα και την Σημασία του 


''Το μήνυμα του Πάσχα ως μήνυμα αγάπης για τον συνάνθρωπο και ελπίδας για τη ζωή 


Τις Άγιες μέρες που πλησιάζουν παρακολουθούμε με κατάνυξη την πορεία του Θείου δράματος όπου η πορεία αυτή ολοκληρώνεται με το χαρμόσυνο και ελπιδοφόρο μήνυμα της Ανάστασης. Αρχικά, το Πάσχα (ελληνοποιημένη απόδοση του Πεσάχ που σημαίνει Διάβαση) εορτάζεται σύμφωνα με την Α’ Οικουμενική Σύνοδο της Νίκαιας την πρώτη Κυριακή μετά την πανσέληνο της εαρινής ισημερίας, χρονολογείται τον 2ο αι. και θεωρείται μια από τις αρχαιότερες εορτές. Η σημαντικότητα της εορτής του Πάσχα είναι τεράστια για τον Ορθόδοξο λαό, καθώς με την ανάμνησή της τιμούμε τα Πάθη, την Σταύρωση και την Ανάσταση του Υιού του Θεού. Για τον εβραϊκό λαό το Πάσχα ερμηνεύεται ως πέρασμα, διάβαση, απελευθέρωση από την φθορά και την αμαρτία, όπως ακριβώς και για τους ίδιους τους χριστιανούς, δηλαδή το πέρασμα από το θάνατο στη ζωή. 


Ποιο όμως είναι πραγματικά το μήνυμα του Πάσχα για την ανθρωπότητα και ποια η σημασία του στο σήμερα; Το μήνυμα της γιορτής του Πάσχα, είναι πάνω απ’ όλα μήνυμα ανθρωπιάς και αγάπης προς τον άλλον, τον κάθε άνθρωπο και μήνυμα ελπίδας για τη ζωή που μέσα από τις δύσκολες συγκυρίες ανασταίνεται. Ο συμβολισμός της μεγαλύτερης εορτής της Χριστιανοσύνης φανερώνει πως όσο σκληρά κι αν δοκιμαζόμαστε ιδίως σήμερα με όλων των ειδών τις κρίσεις αν σταθούμε δυνατοί, αγέρωχοι και χωρίς φόβο με αισιοδοξία και πίστη τότε θα βρούμε τη διέξοδο από τις φοβερές δοκιμασίες της καθημερινότητας. Όπου κι αν στρέψουμε το βλέμμα μας σήμερα αντικρίζουμε τον φόβο, την βία, την τρομοκρατία, την ανασφάλεια της ανεργίας, τον εκφοβισμό των αδυνάτων, την απληστία και την μανία του ανθρώπου να εξουσιάσει καθώς και την αβεβαιότητα του μέλλοντος. Όμως όσες αντιξοότητες και δυσκολίες κι αν υπάρξουν, το Φως της ελπίδας πάντα θα λάμπει. Το φως της ελπίδας είναι το φως της Αναστάσεως. 


Η Ανάσταση (στην αρχαία ελληνική ἀνάστασις) ετυμολογικά προέρχεται από το ἀνίστημι < ἀνά + ἵστημι που σημαίνει έγερση από τον τάφο και σύμφωνα με τους Πατέρες της Εκκλησίας μας αποτελεί το μεγαλύτερο γεγονός μέσα στην ιστορία και γι’ αυτό ονομάζεται «εορτή εορτών» και «πανήγυρις πανηγύρεων». Η Ανάσταση χαρακτηρίζεται ως επανάσταση, εξέγερση, έξοδος και παρουσιάζεται ως η δια του Σταυρού νίκη της ζωής επί του θανάτου. Ο σπουδαίος Ρώσος Θεολόγος Παύλος Ευδοκίμωφ πολύ ωραία αναφέρει ότι «Η Ανάσταση του Χριστού είναι η νίκη που καταργεί τον θάνατο». Κοντά σ’ αυτό, η Ανάσταση δηλώνει την αρχή της νέας δημιουργίας, του καινούργιου κόσμου που προσφέρει ο Θεός στην ανθρωπότητα. Ο καινούργιος αυτός κόσμος δεν έχει καμιά σχέση με την οσμή της φθοράς, τον φόβο του θανάτου και τις εχθρικές εκδηλώσεις του ανθρώπου προς τον συνάνθρωπο, αλλ’ είναι ζωή ζεστασιάς, αγάπης και ελπίδας. Όπως υπογραμμίζει Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος «Η Ανάσταση του Χριστού είναι η προσδοκία και η ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο για τον άνθρωπο που σήμερα πάσχει, πονά και αγωνιά».  


Ας ευχηθούμε το χαρμόσυνο μήνυμα της Ανάστασης να φέρει την ελπίδα, την αισιοδοξία και την άνοιξη στις καρδιές όλων μας.''


ΥΠΟΓΡΑΦΕΙ Η ΝΕΑΡΑ ΚΥΡΙΑ...


Μαρία Γ. Σερέτη, Υποψήφια Διδάκτωρ Α.Π.Θ. 


Η κα Μαρία Σερέτη είναι Υπ. Διδάκτορας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης με Μεταπτυχιακό και σπουδές στο Τμήμα Θεολογίας, με δεύτερο Μεταπτυχιακό στο MBA στο Τμήμα Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων του Διεθνές Πανεπιστημίου Ελλάδος, με επιπλέον σπουδές στη Νομική Κύπρου και με συμμετοχές σε συνέδρια στην Ελλάδα και το Εξωτερικό. 


Είναι επίσης αρθρογράφος στο orthodoxia.info καθώς και Αγιογράφος. Πρόσφατα, το 2020 έχει εκδοθεί το βιβλίο της «Η σύνδεση της ειρήνης με τη δικαιοσύνη στο έργο του Σάββα Αγουρίδη, η συμβολή του σε ένα οικουμενικό ζητούμενο» από το Cemes publications. 



''Σκέψεις μιας θνητής για το θαύμα της Άνοιξης και της Ανάστασης.


Ανέκαθεν η αγαπημένη μου εποχή ήταν η Άνοιξη!


Ίσως επειδή γιορτάζω και γεννήθηκα μέσα σ' αυτή;


Ίσως πάλι από ευαισθησία, γιατί δεν σας κρύβω, πως πάντα με γοήτευαν, όσα συνέβαιναν κατά τη διάρκειά της. Έχει μια μυσταγωγία, μια ομορφιά τέτοια που δύσκολα αφήνει κάποιον ασυγκίνητο.


Όλες οι Αισθήσεις συμμετέχουν στο 'παιχνίδι' της.


                                 ~~~~~~~~~


Σκέφτομαι πόσες όμορφες λέξεις ξεκινούν από Α. 


Αγάπη, Άνθρωπος, Ανάσταση, Αναγέννηση, Αρχή, Αλήθεια, Αρμονία, Αλλαγή και πολλές ακόμα.. οι περισσότερες εξ αυτών 'ευδοκιμούν' μέσα στην Άνοιξη.


Η φύση Αναγεννάται σ' αυτήν την εποχή και εμείς έχουμε μια ακόμα ευκαιρία να υπακούσουμε στις προτροπές της και να παραδοθούμε σ' αυτήν. Ν' Αναστηθούμε! Να ζήσουμε από την Αρχή!


Για μένα η Άνοιξη είναι η Ανάσταση και η Ανάσταση είναι η Ζωή.


                                 ~~~~~~~~~


Ας Αναλογιστούμε μόνο πόσο μέσα στο φόβο ζούμε, πώς περνάμε τις μέρες μας κλειδωμένοι στους εαυτούς μας, στις σκέψεις μας, στους λαβύρινθους του μυαλού μας και στις τρικλοποδιές που μόνοι βάζουμε στους εαυτούς μας.


Ας Αναρωτηθούμε...


Πόσο μακριά από τη Ζωή βρισκόμαστε εν τέλει;


Πόσο μακριά από το θαύμα της Αναστάσεως;


Kαι γι' αυτό δεν ευθύνεται η κακή μας μοίρα, ούτε η ατυχία που μας κυνηγά. Ας μην σκεφτόμαστε μικροπρεπώς. Εμείς κρατάμε τα ηνία της ευτυχίας μας και Ας σταματήσουμε επιτέλους, να την ψάχνουμε αλλού.


                                  ~~~~~~~~~


Η ευτυχία είμαστε εμείς, η ευτυχία βρίσκεται μέσα μας, στην καθημερινότητα μας, σ' ένα χαμόγελο, σε μια καλή κουβέντα, σε όλα όσα έχουμε, όταν το καταλάβουμε τότε πραγματικά κι εμείς "θ' Ανοίξουμε" όπως όλα τα πλάσματα της φύσης και όπως όλα τα φυτά θ' Ανθίσουμε. Αν μάθουμε τον τρόπο αυτόν και τον συνηθίσουμε.. τότε δεν θα χρειαζόμαστε την υπενθύμιση της φύσης. Θα' ναι για μάς κάθε εποχή μια καινούργια Ανοιξη!


Τότε θα μπορούμε να μοιραστούμε, να μοιράσουμε, ν' Αγκαλιάσουμε τους άλλους και τους εαυτούς μας. Να γίνουμε ένα με τη φύση, να την ευχαριστήσουμε για όσα Απλόχερα μας χαρίζει.. αφού είμαστε δικά της μέλη.. γιατί να ζούμε εις βάρος της;


                                   ~~~~~~~~~


Γίνεται όμως για να βιώσουμε κι εμείς οι θνητοί το θαύμα της Αναστάσεως; 


Για να φτάσει κανείς στην Ανάσταση, πρέπει αρχικά να θυσιαστεί.. Δεν έχει σημασία πού πιστεύει.. το μήνυμα της Αναστάσεως είναι καθολικό και δεν υφίσταται χωρίς θυσία.. όπως δεν υφίσταται θυσία χωρίς Αγάπη...


Οι μεγαλύτερες θυσίες προέρχονται από την Αγάπη. Χιλιάδες θυσίες πραγματοποιούνται κάθε λεπτό. Η γέννηση για παράδειγμα είναι μια από αυτές. Μια πράξη υπέρτατης θυσίας του σώματος προς τη ζωή!


Θυσιάζομαι όμως θα πει επίσης, βοηθάω, νοιάζομαι για τον συνάνθρωπο, Αγαπάω δυνατά, σέβομαι τη φύση, τους καρπούς της, τα ζώα, τον Άνθρωπο, συνυπάρχω Αρμονικά μαζί τους. Θυσιάζομαι θα πει 'πονάω' για τον εχθρό μου, όπως θα 'πονούσα' για τον φίλο και Αδερφό μου. Θυσιάζομαι θα πει - σ' αυτούς τους χαλεπούς καιρούς που διανύουμε- γίνομαι αυτιά που Ακούνε τις κραυγές και τους ψιθύρους του κόσμου, γίνομαι μάτια που βλέπουν τι συμβαίνει μέσα μου αλλά και έξω από εμένα, γίνομαι στόμα που Ανοίγει και μιλά, γίνομαι χέρια που Απλώνονται και βοηθούν...


Ίσως τελικά η Αθανασία να μην είναι τόσο μακριά, ίσως κρύβεται στ' Απλά και καθημερινά.


Και ίσως έτσι καταφέρω να την κατακτήσω, ίσως καταφέρω να κερδίσω του ανθρώπου τον χειρότερο εχθρό, το θάνατο...


Να υψώσω το Ανάστημά μου και να του πω, ότι δεν είναι αυτό το δικό μου τέλος...


Το τέλος που θα ήθελα, το τέλος που εγώ διαλέγω είναι μια καινούργια Αρχή.. είναι η Ανάσταση! Η Ζωή...''


ΥΠΟΓΡΑΦΕΙ Η ΝΕΑΡΑ ΚΥΡΙΑ...


Αναστασία (Νατάσα) Παπαδάκη, Ηθοποιός / Θεολόγος


Απόφοιτη της Aνωτέρας Δραματικής σχολής "Ίασμος" (Υπουργείο Πολιτισμού) και της Κοινωνικής Θεολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Στο θέατρο δραστηριοποιείται επαγγελματικά τα τελευταία 11 χρόνια. Έχει συνεργαστεί μεταξύ άλλων με τους σκηνοθέτες: Κάτια Σπερελάκη (Μικρά Συζυγικά Εγκλήματα) Kωστή Καπελώνη (Μικρές Αλεπούδες, Βυσσινόκηπος)Έρση Βασιλικιώτη (Η κωμωδία των Ψευτογιατρών, Γουρούνι στο σακί), Rush Rehm (Hecuba – Εκάβη), Άγγελο Μπούρα (Just Sex), Φώτη Μακρή (Φρουρά στο Ρήνο), Βασίλη Κονταξή (Εκάβη),  Άννα Χατζηχρήστου (Τ’ ανθισμένα παπούτσια), Κατερίνα Παπαναστασάτου (Graffito όπως άγριο) κ.α.


Στον κινηματογράφο έχει συμμετάσχει σε ταινίες μικρού μήκους και στην τηλεόραση σε διαφημίσεις και σειρές με πιο πρόσφατη εμφάνιση το ρόλο της Κάτιας στη σειρά του Ant1 "Hλιος". Δανείζει τη φωνή της σε ταινίες (Ραλφ Εναντίον Ιντερνετ), καθημερινές σειρές (Las Estrellas) και σειρές animation (Τάτα ο εξωγήινος κ.α). Διδάσκει υποκριτική στην Ακαδημία Τέχνης κι Έκφρασης. Δραστηριοποιείται εθελοντικά στην Κιβωτό του Κόσμου κάνοντας θεατρικό παιχνίδι και σκηνοθετώντας τις παραστάσεις και τις ταινίες των παιδιών. Ηχογραφεί βιβλία για το "Διαβάζω για τους Άλλους".





''Θα αναφερθώ στα λόγια του Ν. Καζαντζάκη  «Κάθε άνθρωπος, άξιος να λέγεται γιος του ανθρώπου, σηκώνει τον Σταυρό του κι ανεβαίνει τον Γολγοθά του.


Πολλοί, οι πιο πολλοί, φτάνουν στο πρώτο, στο δεύτερο σκαλοπάτι, λαχανιάζουν, σωριάζονται στη μέση της πορείας και δεν φτάνουν στην κορυφή του Γολγοθά-θέλω να πω στην κορυφή του χρέους τους-να σταυρωθούν, ν΄ αναστηθούν και να σώσουν την ψυχή τους. Λιποψυχούν, φοβούνται να σταυρωθούν και δεν ξέρουν πως η Σταύρωση είναι ο μόνος δρόμος της Ανάστασης!!!Άλλον δεν έχει…» Ο συμβολισμός της μεγαλύτερης γιορτής της Χριστιανοσύνης μας διδάσκει πως όσο σκληρά κι αν δοκιμαζόμαστε, αν σταθούμε με δύναμη, αγάπη για τον συνάνθρωπο, πίστη και αισιοδοξία, θα βρούμε τη διέξοδο και τη λύτρωση από όσα μας βασανίζουν.


Ολοι οι πολίτες, βιώνουμε ο καθένας το δικό του «Γολγοθά». Θα πρέπει να αντιληφθούμε πως οι δυσκολίες ,οι δυσάρεστες καταστάσεις, τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε όλοι μας είναι η ουσιαστικά η δύναμή μας... Μετά τον Γολγοθά έρχεται η Ανάσταση , το διαχρονικό μήνυμα της οποίας ειδικά φέτος καθίσταται πιο επίκαιρο από ποτέ. Το Πάσχα και ιδιαίτερα η Ανάσταση του Χριστού θεωρείται ως η σπουδαιότερη γιορτή του χριστιανισμού, συμβολίζοντας τη νίκη της ζωής επί του θανάτου. Αυτές τις μέρες είναι ευκαιρία να στρέψουμε το βλέμμα μας στους συμπολίτες μας που χρειάζονται φροντίδα. Να κάνουμε την προσωπική μας αναζήτηση και τον προσωπικό μας απολογισμό. Να αναζητήσουμε την Ανάσταση, την μετάβαση μας από το Σκοτάδι στο Φως.  Εύχομαι ολόψυχα σε ολόκληρο τον κόσμο να καταλάβει όσο το δυνατόν γρηγορότερα το μεγαλείο της ζωής! Να χαρίζει απλόχερα το χαμόγελο και την αγάπη του χωρίς να περιμένει κάποιο αντάλλαγμα...


Εύχομαι αυτό το Πάσχα η Ανάσταση του Κυρίου να φέρει την λύτρωση στις ψυχές όλων μας! Καλό Ελληνικό και Ορθόδοξο Πάσχα!''


ΥΠΟΓΡΑΦΕΙ Η ΝΕΑΡΑ ΚΥΡΙΑ...


Αλεξία - Σταυρούλα Χαρακίδα


Πολιτική Αναλύτρια - Δημοσιογράφος
Πολιτική Επιστήμη και Κοινωνική Διοίκηση Δ.Π.Θ.

ΠΜΣ Δημοσιογραφία και Νέα Μέσα Ε.Κ.Π.Α.
ΠΜΣ Δημόσιο Δίκαιο και Δημόσια Πολιτική Ε.Κ.Π.Α.

Τομεάρχης Έρευνας και Καινοτομίας Ο.Ν.ΝΕ.Δ. Αιτωλ/νιας
Υπεύθυνη Επικοινωνίας Εμπορίου και Βιομηχανίας Ο.Ν.ΝΕ.Δ. (Πανελλαδικά)

















Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου