Κυριακή 11 Ιουλίου 2021

''Από τον καναπέ στη μεγάλη οθόνη, η επιστροφή...'' Γράφει η Ιφιγένεια Βλαχογιάννη


''Από τον καναπέ στη μεγάλη οθόνη, η επιστροφή...'' 

Γράφει η Ιφιγένεια Βλαχογιάννη


Ο καναπές ήταν αυτός που όλους τους προηγούμενους μήνες μας κράτησε συντροφιά, παρέα με κάθε λογής πλατφόρμες με αγαπημένη φυσικά όλων το Netflix. Με πάνω από 15 μήνες κλειστά οι κινηματογραφικές αίθουσες (και τα θέατρα) 12μηνης λειτουργίας έθεσαν εαυτούς σε εγκλεισμό ενόψει της καραντίνας με αβέβαιο το πότε θα ανοίξουν ενώ στα θερινά επικρατούσε ένα κύμα αισιοδοξίας  καθώς πλησίαζαν οι καλοκαιρινοί μήνες. 


Τραπεζάκια έξω λοιπόν νωρίς νωρίς για φέτος και οι μαρκίζες στα θερινά σινεμά άρχισαν δειλά δειλά να ανάβουν, χωρίς να δείχνουν να ενοχλούνται καθόλου από τις ψιχάλες του Μαΐου και του άστατου όπως κάθε χρόνο Ιούνη. Με απαραίτητο αξεσουάρ τη μάσκα, ο κόσμος άρχισε να συρρέει στις ταράτσες και στα θερινά σινεμά, ένα χρόνο μετά την πανδημία, μαζί, γιατί αυτό είναι που μας έλειψε τελικά, το μαζί σε κάθε έκφανση της καθημερινότητας.  


Το φεστιβάλ ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης ξεκίνησε τις προβολές του στο λιμάνι με φυσική παρουσία αλλά και διαδικτυακά (και του λιμανιού και του σαλονιού), το φεστιβάλ των Καννών έστρωσε χαλιά ενώ τα διάφορα φεστιβάλ ανά την Ελλάδα άρχισαν να παρουσιάζουν σταδιακά το πρόγραμμά τους στο κοινό. 


Κι ενώ τα ‘σούρτα φέρτα’ κάτω από τον έναστρο ουρανό συνεχίζονται, στις 1 Ιουλίου και επίσημα ανάβει το πράσινο φως για τις 12μηνης λειτουργίας κλειστές αίθουσες. Θα αναρωτηθεί βέβαια κανείς ποιος θα κλειστεί σε μια αίθουσα τέτοια εποχή, την απάντηση όμως την έδωσαν ήδη οι πρώτοι σινεφίλ σε πόλεις όπου δεν υπάρχουν ταράτσες και γιασεμιά. 


- Πότε παίζει ο πατέρας; , με ρώτησαν προχθές έξω από το σινεμά, χωρίς καν να περιμένουν να ακούσουν να τους αναλύω ότι σε περίπτωση που επέλεγαν την κλειστή αίθουσα και όχι τη θερινή απαιτείται πιστοποιητικό εμβολιασμού, η self test, κλπ…


Ήμουν σίγουρη πως θα ερχόταν πάση θυσία, εξάλλου, η αποφασιστικότητά τους έδειχνε πως ήθελαν τη ζωή τους πίσω, εκεί που σταμάτησε λίγους μήνες πριν…


Γι’ αυτό βέβαια που δεν ήμουν σίγουρη είναι το πώς θα συμπεριφερόταν οι νέοι στο ενδεχόμενο να προσέλθουν στην κλειστή αίθουσα. Ως γνωστόν οι ταινίες της Marvel, κάνουν θόρυβο, θέλουν προσεγμένο ήχο και digital περιβάλλον ειδικά για τους fan του είδους. Η ώρα περνούσε και προσπαθούσα να κρύψω την αγωνία μου για το αν τελικά θα ερχόταν επιδεικνύοντάς μου το πιστοποιητικό εμβολιασμού ή το self test. 


- Το έχουμε σε screen shot στο κινητό, πειράζει; με ρώτησε μια παρέα έξω από το σινεμά

- Εμείς έχουμε πιστοποιητικό! 

- Μπράβο παιδιά, κάνατε κιόλας και τις δυο δόσεις, απάντησα σε κάποιους άλλους…


Για να μην σας τα πολυλογώ, η προβολή στην κλειστή αίθουσα ξεκίνησε, με αρκετά καλή προσέλευση, χωρίς προβλήματα και δισταγμούς, είναι οι νέοι που θέλουν και αυτοί τη ζωή τους πίσω με κάθε τρόπο!!


Γράφει η κα. Ιφιγένεια Βλαχογιάννη

Μητέρα

Αιθουσάρχης - Επιχειρηματίας

Μέλος του Δ.Σ. του ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ

Πολιτικό Στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας 





Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου