Σάββατο 8 Ιανουαρίου 2022

Τουλάχιστον δύο φορές η Ιβάνκα Τραμπ προέτρεψε τον πατέρα της να παρέμβει ούτως ώστε να αποτραπεί η εισβολή των σκληροπυρηνικών οπαδών του στο Καπιτώλιο


Τουλάχιστον δύο φορές η Ιβάνκα Τραμπ προέτρεψε τον πατέρα της, τον Ντόναλντ Τραμπ, να παρέμβει, ούτως ώστε να αποτραπεί η εισβολή των σκληροπυρηνικών οπαδών του στο Καπιτώλιο, ανακοίνωσε η επιτροπή που ερευνά την εξέγερση της 6ης Ιανουαρίου, λίγες ημέρες από τη μαύρη επέτειο που απειλεί να δημιουργήσει νέες εντάσεις στην αμερικανική πολιτική αλλά και στην κοινωνία. Την ερχόμενη Πέμπτη μέλη του Κογκρέσου των ΗΠΑ θα θυμηθούν τον τρόμο που βίωσαν πριν από ακριβώς έναν χρόνο, ανησυχώντας όχι μόνο για τη ζωή τους αλλά και για την αμερικανική δημοκρατία. Ωστόσο, την ίδια μέρα ο Ντόναλντ Τραμπ θα εκφωνήσει λόγο για να ισχυριστεί εκ νέου πως τις εκλογές τις έχασε λόγω νοθείας, άποψη την οποία σύμφωνα με δημοσκόπηση της Washington Post συμμερίζονται τρεις στους δέκα Αμερικανούς. «Η 6η Ιανουαρίου, ημέρα κατά την οποία υποστηρικτές του Τραμπ εφόρμησαν στο Κογκρέσο καθώς τα μέλη του επρόκειτο να επικυρώσουν την εκλογική του ήττα από τον Τζο Μπάιντεν, εξακολουθεί να αποτελεί ένα βαθύ ρήγμα στην αμερικανική πολιτική καθώς η κάθε πλευρά επιδιώκει να καθορίσει το ιστορικό της ημέρας», αναφέρει στο ρεπορτάζ του ο Ντέιβιντ Τσάρτερ, απεσταλμένος των λονδρέζικων Times στην Ουάσιγκτον. 


«Αγνοούσε τους πάντες»! 


Η Λιζ Τσέινι, μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων με τους Ρεπουμπλικάνους, έχει εκνευρίσει ιδιαίτερα πολλά στελέχη αλλά και μέλη του κόμματός της, απλά και μόνο συμμετέχοντας στην ειδική επιτροπή που ερευνά τα γεγονότα της 6ης Ιανουαρίου. Αυτές τις ημέρες, ωστόσο, η 55χρονη θυγατέρα του πρώην αντιπροέδρου των ΗΠΑ Ντικ Τσέινι, έριξε περισσότερο λάδι στη φωτιά, σημειώνοντας πως επί ώρες ο Τραμπ αγνοούσε εκκλήσεις στενών συνεργατών του, ακόμα και των παιδιών του, να επέμβει, ούτως ώστε να αποτραπούν τα χειρότερα. «Διαθέτουμε τώρα μαρτυρία από πρώτο χέρι σύμφωνα με την οποία καθόταν στην τραπεζαρία, δίπλα στο Οβάλ Γραφείο, παρακολουθώντας την επίθεση. Το γραφείο ενημέρωσης στον Λευκό Οίκο απέχει μόλις μερικά βήματα από το Οβάλ Γραφείο», είπε η Τσέινι, αντιπρόεδρος της επιτροπής, μιλώντας στο ABC. «Γνωρίζουμε πως καθώς (ο Τραμπ) καθόταν εκεί… μέλη του επιτελείου του τον εκλιπαρούσαν να εμφανιστεί στην τηλεόραση και να πει στους ανθρώπους να σταματήσουν. Γνωρίζουμε πως ο [επικεφαλής της Ρεπουμπλικανικής μειοψηφίας στη Βουλή] Κέβιν Μακάρθι τον παρακαλούσε να το κάνει. Γνωρίζουμε ότι η κόρη του Ιβάνκα πήγε τουλάχιστον δύο φορές και του ζήτησε να σταματήσει αυτή τη βία», συμπλήρωσε. Τον προηγούμενο μήνα η επιτροπή κοινοποίησε γραπτό μήνυμα του Ντόναλντ Τραμπ τζούνιορ, του μεγαλύτερου γιου του Ντόναλντ Τραμπ, προς τον Μαρκ Μέντοουζ, προσωπάρχη του Λευκού Οίκου, στο οποίο ανέφερε πως ο πατέρας του «πρέπει να το καταδικάσει αυτό το ταχύτερο δυνατό. Το μήνυμα της Αστυνομίας του Καπιτωλίου στο Twitter δεν είναι αρκετό». «Τον πιέζω πολύ. Συμφωνώ», απάντησε ο Μέντοουζ. 


Μια δήλωση… επιβράβευσης! 


Τελικά στις τέσσερις και τέταρτο το μεσημέρι εκείνης της αποφράδας ημέρας, ώρες μετά την έναρξη της επίθεσης, ο Ντόναλντ Τραμπ επανέλαβε (μέσω ενός βίντεο διάρκειας ενός λεπτού που αναρτήθηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης) τους ψευδείς ισχυρισμούς του περί νοθείας, προτρέποντας τους αφηνιασμένους οπαδούς του να αποσυρθούν από το Καπιτώλιο. «Πηγαίνετε στα σπίτια σας. Σας αγαπάμε. Είστε πολύ ξεχωριστοί», είπε ο Τραμπ. Κατηγορίες σε σχέση με την εισβολή στο αμερικανικό κοινοβούλιο η αμερικανική Δικαιοσύνη έχει απαγγείλει σε περισσότερα από επτακόσια άτομα, 255 εκ των οποίων κατηγορούνται για επίθεση ή αντίσταση κατά της αρχής. Τουλάχιστον 165 δήλωσαν ένοχοι ενώ 71 καταδικάστηκαν σε φυλάκιση, ημερών ή εβδομάδων οι περισσότεροι, ωστόσο ένας 54χρονος επιχειρηματίας από τη Φλόριντα ο οποίος έριξε σε αστυνομικούς ένα καδρόνι και έναν πυροσβεστήρα, καταδικάστηκε σε κάθειρξη πέντε ετών και τριών μηνών. «Ντρέπομαι τόσο πολύ που συμμετείχα σε αυτό», είπε στον δικαστή που τον καταδίκασε. 


Πρελούδιο για τις εκλογές 


Πάντως επαναλαμβάνοντας τους ψευδείς ισχυρισμούς του περί νοθείας, ο Ντόναλντ Τραμπ προετοιμάζει την υποψηφιότητά του ενόψει των εκλογών του 2024 και σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις προηγείται με διαφορά από όλους τους άλλους δυνάμει συνυποψηφίους του για το προεδρικό χρίσμα του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος. «Το 78% των ψηφοφόρων του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος πιστεύει ότι ο Μπάιντεν έκλεψε την προεδρία το 2020, και επιθυμεί να επιστρέψει ο Ντόναλντ Τραμπ ως υποψήφιος το 2024. Παραδόξως, η επίθεση στο Κογκρέσο που θα σήμαινε το τέλος για οποιοδήποτε άλλο πρόεδρο, τον εδραίωσε ως κυρίαρχο του κόμματος», αναφέρει στο ρεπορτάζ του ο Πάολο Μαστρολίλι, απεσταλμένος της ιταλικής La Repubblica. Κατά πόσο θα πληγεί η εικόνα του Ντόναλντ Τραμπ από τις πρόσφατες αποκαλύψεις και την εμπλοκή και των παιδιών του στην αντιπαράθεση για τα γεγονότα της 6ης Ιανουαρίου του 2021, θα φανεί σύντομα. Ωστόσο ανησυχία στον αμερικανό πρώην πρόεδρο πρέπει να προκαλεί το γεγονός πως τόσο ο Ντόναλντ Τραμπ τζούνιορ όσο και η Ιβάνκα Τραμπ κλήθηκαν από τη (Δημοκρατική) γενική εισαγγελέα της Νέας Υόρκης Λετίσια Τζέιμς να καταθέσουν στο πλαίσιο έρευνας που διεξάγεται όσον αφορά την καταγγελία ότι ο Οργανισμός Τραμπ, άλλοτε φούσκωνε την αξία των περιουσιακών του στοιχείων για να λαμβάνει δάνεια με ευνοϊκούς όρους και άλλοτε τη μείωνε για να καταβάλει λιγότερους φόρους. Υπενθυμίζεται ότι για πιθανώς αθέμιτες πρακτικές ερευνάται η Trump Organisation και από την εισαγγελία του Μανχάταν. Οποιαδήποτε απόδοση κατηγοριών στο πλαίσιο των εν λόγω ερευνών θα έπληττε ανεπανόρθωτα τον Ντόναλντ Τραμπ, σημειώνει ο ιταλός δημοσιογράφος. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου