Στις 12.00 το μεσημέρι της Τετάρτης (σήμερα!) η Ολομέλεια καλείται να εκλέξει επόμενο πρόεδρο της Βουλής τον Νικήτα Κακλαμάνη. Ο Βουλευτής Α' Αθηνών της Ν.Δ. ως μοναδικός υποψήφιος αναμένεται να συγκεντρώσει ευρύτατη πλειοψηφία έως και πανω από 250 ψήφους. Πέρα από τους 156 βουλευτές της Ν.Δ., «Ναι» στην υποψηφιότητα του κου. Ν. Κακλαμάνη είπαν σήμερα το απόγευμα τόσο το ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ/ΠΣ.
Ανοίγοντας τη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματός του, ο Νίκος Ανδρουλάκης εισηγήθηκε τη στήριξη στην υποψηφιότητα Κακλαμάνη, τονίζοντας ότι «το ΠΑΣΟΚ δεν θα ακολουθήσει τη ΝΔ στην καταπάτηση των θεσμικών παραδόσεων», αναφερόμενος στην επιλογή Τασούλα για την Προεδρία της Δημοκρατίας, με την οποία, όπως είπε, «ο κ. Μητσοτάκης έσπασε μια πολιτική παράδοση 30 ετών». Μετά το ΠΑΣΟΚ και ο ΣΥΡΙΖΑ αποφάσισε να υπερψηφίσει τον Νικήτα Κακλαμάνη για τη θέση του προέδρου της Βουλής. Σε ανακοίνωσή της, η Κουμουνδούρου αρχικά αφήνει αιχμές κατά της κυβέρνησης, τονίζοντας πως «ο ΣΥΡΙΖΑ σέβεται τη Δημοκρατία και τους θεσμούς, σε αντίθεση με τον κ. Μητσοτάκη που τους καταστρατηγεί και τους εργαλειοποιεί για τα συμφέροντά του». «Ο νέος πρόεδρος οφείλει να είναι πρόεδρος όλης της Βουλής και όχι μόνο του κυβερνώντος κόμματος», καταλήγει ο ΣΥΡΙΖΑ. Στις θετικές ψήφους πρέπει να προσμετρηθούν και οι βουλευτές της Ελληνικής Λύσης, όπως και των Σπαρτιατών.
Αν και στο πρόσφατο παρελθόν ο Νικήτας Κακλαμάνης είχε εκλεγεί αντιπρόεδρος της Βουλής με 296 «υπέρ», το σενάριο αυτό δε θα επαναληφθεί, καθώς τα μικρότερα κόμματα της αντιπολίτευσης θέλουν να στείλουν το δικό τους μήνυμα κατά των κυβερνητικών προτάσεων. Λαμβάνοντας υπόψη τη συνολική πολιτική κατάσταση, η Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Αριστεράς, που συνεδρίασε νωρίτερα διαδικτυακά, κατέληξε ομόφωνα στο «παρών». Από πολιτική θέση και όχι εξαιτίας του προσώπου, το ΚΚΕ δεν θα ψηφίσει τον Νικήτα Κακλαμάνη για πρόεδρο της Βουλής. Ούτε οι 10 βουλευτές της Νίκης πρόκειται να στηρίξουν την πρόταση της Νέας Δημοκρατίας για τον τρίτο τη τάξει πολιτειακό θεσμό της χώρας. «Παρών» θα δηλώσει και η Πλεύση Ελευθερίας. Παρόμοια στάση αναμένεται να τηρήσουν και οι ανεξάρτητοι βουλευτές Γιώργος Μανούσος, Γιάννης Δημητροκάλλης, Διονύσης Βαλτογιάννης, Κώστας Φλώρος.
Οι προερχόμενοι από τη ΝΔ (Αντώνης Σαμαράς και Μάριος Σαλμάς) και τον ΣΥΡΙΖΑ 10 ανεξάρτητοι βουλευτές αναμένεται να στηρίξουν στο σύνολό τους τον Νικήτα Κακλαμάνη. Το ίδιο ισχύει και για τον Παύλο Σαράκη, τον Μπουρχάν Μπαράν, την Αρετή Παπαϊωάννου, τον Μιχάλη Χουρδάκη και τον Χάρη Κατσιβαρδά. Στους αναποφάσιστους κατατάσσονται οι προερχόμενοι από τους «Σπαρτιάτες» Γιώργος Ασπιώτης και Μιχάλης Γαυγιωτάκης, οι οποίοι ωστόσο είχαν υπερψηφίσει τον προϋπολογισμό και αναμένεται να στηρίξουν και τώρα τον Νικήτα Κακλαμάνη. Με αυτά τα δεδομένα οι θετικές ψήφοι που αναμένεται να συγκεντρώσει η υποψηφιότητα Κακλαμάνη είναι από 248 έως 253, δηλαδή λιγότερες από τις 283 ψήφους που είχε συγκεντρώσει ο Κώστας Τασούλας την πρώτη φορά που εξελέγη πρόεδρος Βουλής, το 2019. Ο Νικήτας Κακλαμάνης αναμένεται να εκλεγεί μέσα από τη διαδικασία της ηλεκτρονικής ονομαστικής ψηφοφορίας, που απαιτεί την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών (151 βουλευτές).
Μετά το πέρας της ψηφοφορίας, ο κος. Κωνστ. Αν. Τασούλας και οι αντιπρόεδροι της Βουλής πρόκειται να υποδεχτούν τον νέο πρόεδρο στο σαλόνι του γραφείου του, όπου θα γίνει τελετή παράδοσης - παραλαβής και θα ακολουθήσουν δηλώσεις. Παρόντες στην τελετή θα είναι ο επικεφαλής του Ιδρύματος της Βουλής, ο πρόεδρος του Επιστημονικού Συμβουλίου της Ελλην. Βουλής, ο φρούραρχος, υπηρεσιακοί παράγοντες και υπάλληλοι Ελλην. Βουλής.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου