Εκοιμήθη σε ηλικία 95 ετών ο Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας Αναστάσιος, ο οποίος έδινε μάχη για τη ζωή του τις τελευταίες μέρες στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός» όπου νοσηλευόταν.
Ο 95χρονος Αναστάσιος νοσηλευόταν διασωληνωμένος στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του νοσοκομείου «Ευαγγελισμός». Την Παρασκευή 10 Ιανουαρίου υπεβλήθη σε χειρουργική επέμβαση, για την αντιμετώπιση αιμορραγίας από το κατώτερο πεπτικό σύστημα.
Η επίσημη ανακοίνωση για το θάνατο του Αρχιεπισκόπου Αναστασίου
Εκοιμήθη εν Κυρίω ο Αρχιεπίσκοπος Τιράνων, Δυρραχίου και πάσης Αλβανίας κυρός Αναστάσιος
Η Ορθόδοξος Αυτοκέφαλος Εκκλησία της Αλβανίας με βαθύτατη οδύνη αναγγέλλει την εις Κύριον εκδημία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Τιράνων, Δυρραχίου και πάσης Αλβανίας κυρού Αναστασίου. Ο Μακαριώτατος εκοιμήθη σήμερα, 25 Ιανουαρίου 2025, στις 8:30 π.μ. (ώρα Ελλάδος) σε ηλικία 95 ετών, στο Νοσοκομείο "Ο Ευαγγελισμός" των Αθηνών συνεπεία πολυοργανικής ανεπαρκείας. Είχε προηγηθεί πολυήμερη νοσηλεία στο Νοσοκομείο "Υγεία" των Τιράνων.
Καλούμε το χριστεπώνυμο πλήρωμα της Εκκλησίας της Αλβανίας να προσεύχεται για την ανάπαυση της ψυχής του εκλιπόντος Προκαθημένου.
Ο μακαριστός Αρχιεπίσκοπος κυρός Αναστάσιος υπήρξε ο αναστηλωτής και ανακαινιστής της Ορθοδόξου Αυτοκεφάλου Εκκλησίας της Αλβανίας, την οποία ανέστησε κυριολεκτικώς εκ των ερειπίων μετά την πτώση του αθεϊστικού καθεστώτος. Με το θεόπνευστο όραμα και την ακάματη εργασία του, ανοικοδόμησε εκ βάθρων την εκκλησιαστική ζωή, ανήγειρε εκατοντάδες ναούς, συνέστησε εκπαιδευτικά και φιλανθρωπικά ιδρύματα και ανέδειξε νέο κλήρο, προσφέροντας αδιάλειπτη θυσιαστική διακονία επί 33 και πλέον έτη.
Αιωνία αυτού η μνήμη!
Το έργο του για την ανασύσταση της Εκκλησίας της Αλβανίας
Γεννήθηκε το 1929 στον Πειραιά και σπούδασε στη Θεολογική Σχολή Αθηνών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου όπου και έλαβε το πτυχίο του το 1952. Τα επόμενα χρόνια συμμετείχε ενεργά στην έκδοση περιοδικών με αντικείμενο την ορθόδοξη ιεραποστολή.
Το 1960 χειροτονήθηκε Διάκονος και Πρεσβύτερος ενώ το 1964 χειροθετήθηκε Αρχιμανδρίτης. Παράλληλα ξεκίνησε ιεραποστολικές εξορμήσεις στην Αφρική και κυρίως στην Ουγκάντα. Εκεί έμαθε τις τοπικές διαλέκτους, αναγκάστηκε όμως να αποχωρήσει όταν προσβλήθηκε από ελονοσία. Στη συνέχεια έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στις Φιλοσοφικές Σχολές του Πανεπιστημίου του Αμβούργου και του Μαρβούργου στη Γερμανία (1965-1969) στη θρησκειολογία, την εθνολογία και την ιεραποστολική.
Η προσφορά του αναγνωρίστηκε σύντομα με τη χειροτονία του σε επίσκοπο Ανδρούσης το 1972. Τον ίδιο χρόνο ορίστηκε έκτακτος καθηγητής Ιστορίας των Θρησκευμάτων στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, διευθυντής του Τομέα Θρησκειολογίας και Κοινωνιολογίας (1983-1986), από το 1976 τακτικός καθηγητής και κοσμήτορας της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών από το 1983 έως το 1987. Αποχώρησε από το Πανεπιστήμιο Αθηνών όντας ήδη Αρχιεπίσκοπος το 1997, και αναγορεύθηκε σε ομότιμο καθηγητή.
Πριν την Αλβανία, μεγάλη η προσφορά του στην Αφρική
Πριν αναλάβει το δύσκολο έργο της ανασύστασης της Εκκλησίας της Αλβανίας, ο Αναστάσιος είχε παίξει σημαίνοντα ρόλο στην σύγχρονη αναγέννηση της εξωτερικής ιεραποστολής της Ορθόδοξης Εκκλησίας. Κατά τη διάρκεια της δεκαετίας 1981-1991, ως τοποτηρητής της Ιεράς Μητροπόλεως Ειρηνουπόλεως-Ανατολικής Αφρικής (Κένυα, Ουγκάντα, Τανζανία), ίδρυσε και οργάνωσε την Πατριαρχική Σχολή «Αρχιεπίσκοπος Kύπρου Μακάριος».
Επίσης χειροτόνησε 62 Αφρικανούς κληρικούς και χειροθέτησε 42 αναγνώστες - κατηχητές προερχομένους από 8 αφρικανικές φυλές. Παράλληλα προώθησε τις μεταφράσεις της Θείας Λειτουργίας σε 4 αφρικανικές γλώσσες.
Τα πρώτα δύσκολα χρόνια στην Αλβανία
Όταν ο Αναστάσιος πρωτοπήγε στην Αλβανία το 1991, με τον τίτλο του Πατριαρχικού Έξαρχου, στη γειτονική χώρα δεν υπήρχε ουσιαστικά καμία εκκλησιαστική δομή. Το κομμουνιστικό καθεστώς, ειδικά από το 1967 κι ύστερα όταν η Αλβανία ανακηρύχθηκε επισήμως ως άθεο κράτος, είχε προχωρήσει σε κατεδάφιση και βεβήλωση ναών ενώ όλοι οι κληρικοί στην χώρα αποσχηματίσθηκαν και ορισμένοι υπέστησαν διωγμούς και βασανιστήρια.
«Κατά την περιοδεία του (σ.σ. του Αναστάσιου) στην χώρα διαπίστωσε τη φοβερή ερήμωση που είχε προκαλέσει ο αδυσώπητος διωγμός· 1608 ναοί και μονές είχαν καταστραφεί», διαβάζουμε στον ιστότοπο της Ορθόδοξης Αυτοκέφαλης Εκκλησίας της Αλβανίας.
Η δυνατότητα ανασύστασης της Εκκλησίας της Αλβανίας φάνηκε στις αρχές της δεκαετίας του 90. Με την πτώση της Σοβιετικής Ένωσης και την αλλαγή του γεωπολιτικού σκηνικού στις αρχές της δεκαετίας του 90, δημιουργήθηκαν στη γειτονική χώρα συνθήκες για μεγαλύτερο βαθμό ελευθερίας στην θρησκευτική έκφραση, χωρίς αυτό σε καμία περίπτωση να συνεπάγεται θετικό κλίμα για τους ορθόδοξους κληρικούς.
Τότε ξεκίνησαν οι πρωτοβουλίες του Οικουμενικού Πατριαρχείου, με την αποστολή του Αναστάσιου αρχικά ως Πατριαρχικός Έξαρχος και έναν χρόνο αργότερα, το 1992, εκλεγμένος Αρχιεπίσκοπος. Ο τότε πρόεδρος της χώρας Σαλί Μπερίσα εξέφρασε την δυσαρέσκειά του στο Οικουμενικό Πατριαρχείο, θεωρώντας την εκλογή του Έλληνα Αναστάσιου ως έξωθεν επιβολή ελληνικής ηγεσίας σε μία από τις τρεις μεγάλες θρησκευτικές κοινότητες της χώρας.
Τελικά ο Μπερίσα δήλωσε ότι δέχεται την εγκατάσταση του Αναστάσιου, υπό την προϋπόθεση στην Ιερά Σύνοδο να συμμετέχουν και Αλβανοί μητροπολίτες, όπως και τελικά συνέβη μετά από πολλές διαπραγματεύσεις το 1998.
Το τεράστιο έργο του Αναστάσιου στην Αλβανία
Κατά την περίοδο 1991-2013, σε μία χώρα που βρισκόταν σε κατάσταση οικονομικής καθίζησης, η Ορθόδοξη Εκκλησία της Αλβανίας ανασυγκροτήθηκε από τα ερείπια και αναπτύχθηκε με ταχύτατους ρυθμούς.
Στις περισσότερες πόλεις και κωμοπόλεις με ορθόδοξο πληθυσμό και σε εκατοντάδες χωριά, οργανώθηκαν εκ νέου ορθόδοξες ενορίες. Εντάχθηκε η λειτουργική και εν γένει μυστηριακή ζωή, το κήρυγμα και η κατήχηση. Οργανώθηκαν Σύνδεσμοι Νεολαίας, Γυναικών, Διανοουμένων.
Για τη δημιουργία γηγενών στελεχών ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 1992 η λειτουργία Θεολογικής-Ιερατικής Σχολής. Χειροτονήθηκαν 165 νέοι κληρικοί, με μόρφωση Λυκείου ή και πανεπιστημιακού επιπέδου, με τριετείς ή τετραετείς θεολογικές σπουδές. Ιδρύθηκαν τα Εκκλησιαστικά Λύκεια «Τίμιος Σταυρός» στο Αργυρόκαστρο (1998) και στο Δυρράχιο (2007) και η Σχολή της Βυζαντινής Μουσικής στα Τίρανα (2013).
Κατασκευάστηκαν από την αρχή 150 νέοι ναοί, αναστηλώθηκαν 70 ναοί-μνημεία, ενώ επισκευάσθηκαν 160. Περισσότερα από 70 μεγάλα οικοδομήματα ανεγέρθησαν ή αγοράσθηκαν και ανακατασκευάσθηκαν, για να στεγάσουν μητροπολιτικά οικήματα, σχολές, νηπιαγωγεία, ξενώνες, εργαστήρια, κλινικές, κέντρα νεότητος κλπ. Το όλο οικοδομικό έργο ανέρχεται σε 450 κτίρια.
Με τον Αναστάσιο επικεφαλής, η Ορθόδοξη Εκκλησία της Αλβανίας ανέπτυξε ευρύ κοινωνικό έργο, με διανομές χιλιάδων τόνων τροφίμων, ρουχισμού, φαρμάκων για την ανακούφιση πτωχών οικογενειών και κοσοβάρων προσφύγων, καθώς και με προσφορά νοσοκομειακού υλικού σε πόλεις, χωριά και κοινωφελή αλβανικά ιδρύματα.
Στο τομέα της εκπαίδευσης ιδρύθηκαν 17 νηπιαγωγεία και 3 εννιατάξια σχολεία: το Άλβανοαμερικανικό Σχολείο «Πρωταγωνιστές» στα Τίρανα (2001) και το 2013 λειτουργεί στο ίδιο σχολείο και το Λύκειο του, το Αλβανοελληνικό Σχολείο «Πνοή Αγάπης» στο Δυρράχιο (2005) και Αργυρόκαστρο (2008), το Τεχνικό Λύκειο «Απόστολος Παύλος» στο Μεσοπόταμο (Νομός Δελβίνου – κοντά στους Αγίους Σαράντα) (2005). Ιδρύθηκαν ακόμα 2 ινστιτούτα Επαγγελματικής Καταρτίσεως, το «Πνοή Αγάπης» στα Τίρανα (2000) και το σύγχρονο κέντρο «Εμμαούς» στο Αργυρόκαστρο (2002). Από το 2009 το Ινστιτούτο «Πνοή Αγάπης» Τιράνων αναβαθμίστηκε σε Πανεπιστήμιο με την ονομασία «Logos».
Ένας χαρισματικός κληρικός
Όσοι τον είχαν γνωρίσει, μιλούν για έναν άνθρωπο με απίστευτο χάρισμα. Με απλότητα και ταπεινότητα μετέφερε το λόγο του Χριστού, μαζί με ένα αίσθημα ασφάλειας και γαλήνης.
Δεν είναι λίγοι μάλιστα οι πιστοί που μετά την πρώτη συνάντηση μαζί του, οργάνωναν επί τούτου ταξίδια στην Αλβανία για να ακούσουν από κοντά τον λόγο του, εμπνεόμενοι από την πραότητα και τη σοφία του.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου