Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου 2013

Εφαρμόστε το μνημόνιο, το νόμο για τη Χ.Α. και εκλογές αργότερα











Εφαρμόστε το μνημόνιο, το νόμο για τη Χ.Α. και εκλογές αργότερα



Η αναγνωριστική περίοδος των επικεφαλής της Τρόικας μόλις τελείωσε. Οι εντεταλμένοι των Βρυξελλών, της Φρανκφούρτης και της Ουάσιγκτον χρειάζονται δεσμεύσεις και απαντήσεις για να αποφασίσουν τις θα εισηγηθούν στο euro working group που θα προετοιμάσει το eurogroup της 14ης Οκτωβρίου. Με βάση τα όσα μεταφέρονται πίσω στις Βρυξέλλες, η δόση των 500 + 500 εκατομμυρίων ευρώ κρέμεται από μια κλωστή. Από τα τέσσερα προαπαιτούμενα για την εκταμίευση το βράδυ της Παρασκευής, πιο κοντά στην ιδανική κατάσταση ήταν μόνο το πρώτο κύμα της κινητικότητας. 

Ακόμα όμως και εκεί οι ελεγκτές δυσαρεστήθηκαν σφόδρα όταν άκουσαν για σενάρια παράτασης του δεύτερου κύματος. Οι δανειστές έχουν υπόψιν ότι το πρώτο κύμα έπρεπε να είναι έτοιμο στα τέλη Ιουνίου και χαριστικά, στη λογική του «τελευταία φορά, να μην ξανασυμβεί» έκαναν την πολιτική παραχώρηση σπάζοντας τη δόση σε δύο κομμάτια. Το δεύτερο κομμάτι αν και μικρό, είναι ζωτικής σημασίας για να επιβιώσει η χώρα τη μεγάλη διαπραγμάτευση για το τι μέλει γενέσθαι με το ελληνικό πρόγραμμα. 

«Μαύρα τα μαντάτα» όμως και από τα άλλα προαπαιτούμενα, καθώς ΕΑΣ, ΕΛΒΟ και ΛΑΡΚΟ, κλείνουν, αλλά «δεν είμαστε σίγουροι πως», τα χρέη σε ΕΥΑΘ και ΕΥΔΑΠ «είναι καθ’ οδόν» και ο κώδικας των δικηγόρων απέχει από αυτό που στις Βρυξέλλες χαρακτηρίζουν ανοιχτό επάγγελμα. Η πηγή που ενημέρωσε το Real.gr επέστησε την προσοχή μας στο γεγονός ότι «η Ελλάδα δεν πρέπει να ανοίξει ένα κλειστό επάγγελμα στο επίπεδο κάποιας άλλης κοινοτικής χώρας, λέγοντας «δείτε στη Γερμανία συμβαίνει αυτό, εκείνο και το άλλο», η Ελλάδα δεν βρίσκεται στη θέση της Γερμανίας, ή του Βελγίου και έχει άλλες, τεράστιες αναπτυξιακές ανάγκες».

Η προειδοποίηση είναι σαφής και απηχεί και στην εμπλοκή με τα εργασιακά. Η μνημονιακή υποχρέωση, όπως απαντάει το γραφείο του Όλι Ρεν στο Real.gr περιγράφεται στη σελίδα 38, σημείο 72 της έκθεσης συμμόρφωσης και στη σελίδα 121 του μνημονίου. Και τα δύο σημεία λένε «δείτε ποιες είναι οι βέλτιστες πρακτικές». 

Προφανώς βέλτιστο είναι αυτό που δουλεύει και στην κοινοτική πρακτική αυτό που δουλεύει είναι συνήθως το πλέον «ελεύθερο σύστημα». Αν μη τι άλλο, όποια κι αν είναι τα αντισταθμιστικά μέτρα η χώρα θα αναγκαστεί αν διευρύνει τη δυνατότητα ομαδικών απολύσεων. 

Αυτά και πάλι θεωρούνται εύκολα σημεία διαπραγμάτευση μπροστά στα υπόλοιπα που έρχονται, τη στιγμή που η κόντρα ΕΕ- ΔΝΤ δεν έχει καν ξυπνήσει. «Και εσείς θέλετε εκλογές;» διερωτάται κοινοτικός αξιωματούχος που σχετίζεται με το ελληνικό πρόγραμμα. 

Στις Βρυξέλλες ανησυχούν το ίδιο με όλους για την ΧΑ, αλλά θεωρούν ότι η μόνη λύση είναι η εφαρμογή του νόμου. Αν μη τι άλλο όμως από τις συζητήσεις που διαρρέουν μπορεί κανείς να καταλάβει ότι και οι ευρωθεσμοί δεν έχουν καταλήξει. 

Αμερικανός αξιωματούχος στις Βρυξέλλες, στο πλαίσιο τακτικής του συνάντησης με Ευρωπαίους αξιωματούχους, εξέφρασε την άποψη επικαλούμενος πηγές της Ουάσιγκτον - καθώς επρόκειτο για συνάντηση εκτός το θεσμικού διαλόγου ΗΠΑ και ΕΕ - ότι «ακόμα και αν υπό το φως των πρόσφατων γεγονότων έχει καταγραφεί φυγή ψηφοφόρων, η Χρυσή Αυγή είναι θέμα χρόνου να ανακάμψει». 

Υποστήριξε μάλιστα ότι οι λόγοι που ανέδειξαν την Χ.Α. οικονομικοί και κοινωνικοί δεν έχουν εκλείψει, αντιθέτως επιδεινώνονται. Το τελευταίο ελήφθη από τους κοινοτικούς συνομιλητές του ως σαφή αιχμή για την δημοσιονομική πολιτική στην ευρωζώνη.

Τόσο ο ίδιος, όσο και οι Ευρωπαίοι συνομιλητές του συμφώνησαν στο ότι ο βασικός λόγος ανησυχίας για τις Βρυξέλλες, την Ουάσιγκτον και τη Δύση γενικότερα δεν είναι απλά η άνοδος της Χ.Α. αλλά η αποδεδειγμένη πλέον διασύνδεσή της με τμήμα των σωμάτων ασφαλείας και των ενόπλων δυνάμεων. 

Διακινδυνεύοντας μια πρόβλεψη, ο Αμερικανός αξιωματούχος κατέληξε πως κατά πάσα πιθανότητα θα συνεχίσουν να υπάρχουν αλλαγές στην Ελληνική Αστυνομία και σκληρές δηλώσεις Ελλήνων πολιτικών, αλλά με ελάχιστες συνέπειες. 

Χαρακτηριστική του αδιεξόδου είναι η άποψη που εκφράστηκε πως ακόμα και η απαγόρευση δεν θα σταματήσει διάδοχα μορφώματα. Έφερε μάλιστα ως παράδειγμα τα ισλαμικά κόμματα στην Τουρκία. 

Όπως και να ΄χει η αποσταθεροποίηση δε συμφέρει κανέναν.











real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου